
“Sigorta ve mobilite sektörlerinde öne çıkan girişim olmakta kararlıyız”
Görüntü işleme ve yapay zekâ teknolojilerine dayalı çözümler sunan Wyseye girişiminin kurucu ortağı Eren Bekin, “Wyseye olarak, kurumların görüntü ve yapay zekâ teknolojilerine en kolay ve minimum yatırımla erişebilmeleri vizyonuyla yola çıktık. Sigorta ve mobilite sektörlerinde önemli bir teknoloji girişimi olarak öne çıkmak için kararlıyız” dedi.
Yılın ilk sayısını Big Bang Startup Challenge etkinliğine ayırmıştık. İlk söyleşimizi de geçen yıl İTÜ Çekirdek Insurtech Programı’nda yer alan ve Big Bang sahnesinde en yüksek ödül kazanan ilk 3 girişim arasında yer alan Wyseye girişiminin kurucu ortağı Eren Bekin ile yaptık. Sigorta, otomotiv ve mobilite alanına odaklanan Wyseye, görüntü işleme ve yapay zekâ teknolojilerine dayalı çözümler sunuyor. Otomobillerin akıllı ve bağlantılı cihazlara dönüştüğü günümüzde, hasar ve onarım süreçlerinin de dijitalleşmesi birçok açıdan önem taşıyor. Bu amaca yönelik teknolojik çözümler geliştiren Wyseye ekibiyle sundukları ürünler, yol haritaları ve gelecek planları üzerine keyifli bir söyleşi gerçekleştirdik.
Merhaba Eren. Wyseye olarak yola çıkış hikâyenizi konuşarak başlayalım istersen.
Enes ve ben, uzun süredir birlikte çalışan, birbirimizi tamamlayan bir ekibiz. En büyük gücümüz, sigorta sektöründe uzun yıllara dayanan deneyimimiz. Wyseye’ı kurmadan önce insurtech pazarında araştırmalar yapan ve sigorta teknolojileri alanında inovatif çözümler üzerine çalışan bir ekip içinde yer aldık. TUBİTAK’ın girişimci olmak isteyenlere sunduğu BİGG ve KOSGEB İleri Girişimcilik destekleri ile elde ettiğimiz kazanımlar, Wyseye’ı kurma kararı almamızda önemli bir itici güç oldu.
Geçen yıl katıldığınız İTÜ Çekirdek sürecini de kısaca konuşalım. Nasıl bir deneyim yaşadınız?
İyi ki İTÜ Çekirdek mezunu bir girişim olduk. İTÜ Çekirdek’e başvurmadan önce bazı soru işaretlerimiz vardı. Ancak sonrasında, bu birlikteliğin bizim için ne kadar değerli olduğunu zamanla fark ettik. Girişimlerin yaşamına devam edebilmesi için satış yapabilmesi, yatırım bulması ve tüm süreçler için ciddi bir zaman ayırması gerekiyor. Bu yolculukta sizleri anlayan kişilerin destek olması çok önemli. İşte tam bu noktada İTÜ Çekirdek süreci, girişimimiz için önemli dinamikleri doğru şekilde belirlememize yardımcı olan bir serüven oldu. Eğitimler ve mentor görüşmeleriyle çözümümüzü geliştirmeye devam ettik. Otomobil İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği Otomobilin Geleceği Tasarım Yarışması’nda ödül kazandık. Ardından İTÜ Çekirdek’te Big Bang sahnesinde yerimizi aldık.
Peki Big Bang sahnesinde olmak nasıl bir duyguydu?
Big Bang sahnesini sanırım çok uzun anlatabilirim, her anı ayrı bir heyecandı. Bir girişimin mutlaka yaşaması gereken en özel anlardan birisi ve bizim için önemli bir dönemeçti. Çözümümüzü geniş bir kitleye tanıtmak, girişimimizin bilinirliğini artırmak ve sahnede gördüğümüz ilginin bize kattığı umut gerçekten çok değerliydi. Çok önemli kurumlardan ödüller kazandık, ilk yatırımımızı Big Bang sahnesinde duyurma fırsatı bulduk. Sizlerin aracılığı ile bize ödül veren İTÜ Çekirdek paydaşı tüm kurumlara çok teşekkür ediyoruz.
Wyseye’ı biraz daha yakından tanıyalım. Odaklandığınız problemler, sunduğunuz çözüm ve değer önerilerine kısaca değinir misin?
Wyseye olarak, kurumların görüntü işleme ve yapay zekâ teknolojilerine en kolay ve minimum yatırımla erişebilmeleri vizyonuyla yola çıktık. Ülkemizdeki regülasyonlara uygun, kurum ihtiyaçlarına özel çözümler geliştirmekteyiz. Hasar.AI ve Dokuman.io adında iki ürünümüz bulunmakta ve bu ürünlerle sektörlerdeki yoğun operasyonları en aza indirme konusunda kurumlara destek olmaya çalışıyoruz. Bu ürünler, çalışanların daha verimli iş süreçleri oluşturmalarına ve tekrarlı görevleri Wyseye’nin farklı bakış açısıyla gerçekleştirmelerine yardımcı oluyor.
‘AMACIMIZ VERİMLİLİK ARTIŞI SAĞLAMAK’
Mevcut süreçte gündeminizdeki ana ürünler, projeler neler?
Hasar.AI, özellikle sigorta ve mobilite sektörleri için özel olarak tasarlanmış bir yapay zekâ çözümüdür. Otomobillerin durumunu görüntü analizi yaparak tespit etmekte ve olası hasar durumlarında dijital bir ekspertiz sonucuyla tahmini hasar tutarını sunmaktayız. Sistem, hasarların hızlı ve doğru bir şekilde değerlendirilmesini ve kategorize edilmesini esnek bir şekilde sağlamak üzere geliştirildi. Sigorta, otomobil üreticileri, filo ve araç kiralama şirketleri, araç paylaşım platformları, asistans hizmet sağlayıcıları ve 2. el satış platformları gibi paydaşlara çözümler sunuyoruz. Dokuman.io ise, banka ve sigorta şirketlerinde manuel olarak yürütülen, yüksek hacimli doküman süreçlerini yönetmek üzere tasarlandı. Tam otomasyonla veya destek sistem olarak, çalışanların iş sürelerini kısaltmak ve birim zamandaki verimliliği artırmak amacındayız.
Sigortacılık alanındaki ne tür kullanım senaryoları üzerine çalışıyorsunuz? Sektörün dijitalleşmesi adına neler var yol haritanızda?
Sigorta şirketi müşterilerimizle üretim, satış sonrası hizmetler ve suistimal tespitlerinde ek faydalar üzerine çalışmaktayız. İTÜ Çekirdek paydaşlarından olan Aveon Global Sigorta ilk sigorta şirketi müşterimiz oldu. Kasko sigortalarında şirket çalışanlarına ve acentelere yönelik destek niteliğindeki süreçleri özel olarak tasarlamaktayız. Bu sayede, müşterilerin süreçlerini daha hızlı ve şeffaf bir şekilde yönetmelerine yardımcı olmakta ve aynı zamanda acentelerin operasyonlarını azaltacak bir destek platformu sunmaktayız. Bireysel emeklilik şirketlerinin satış sonrası süreçlerinde, form ve evrak takibi konusunda görüntü işleme teknolojisinin gücü ile destek sağlıyoruz. Örneğin, el yazısı ile doldurulmuş bireysel emeklilik ayrılık formlarının yapay zekâ ile analizi gibi, son kullanıcı tarafından hızlı aksiyon beklenen talepler için otonom süreçler üzerine çalışıyoruz.
Las Vegas’da düzenlenen Tüketici Elektroniği Fuarı’na da katıldınız. Oradan öne çıkan gözlemler, tespitler neler?
Evet, dünyanın en büyük teknoloji fuarı olan CES’e katıldık. OİB’in destekleriyle katıldığımız bu etkinlik, Wyseye’ı global arenada tanıtma fırsatı sundu. Katılımımızın odak noktası otomobil teknolojileri oldu. Bu alanda detaylı incelemeler ve önemli görüşmeler gerçekleştirdik. Tanıtılan tüm otomobillerin artık akıllı cihazlara dönüştüğünü görmek, sektördeki hızlı değişimi ve gelişimi vurguluyor. Bu akıllı cihazlarda ortaya çıkabilecek hasarlar ve tamir yöntemleri, alıştığımızın dışında yeni bir perspektif sunuyor. Ayrıca, dünya genelinde birçok pazarda iyi teknoloji geliştiren girişimlerin olduğunu fark ettik. CES sayesinde, sektördeki rakiplerimizi yakından inceleme ve global pazarda durumumuzu değerlendirme fırsatı bulduk. Biraz da gelecek planlarınız ve hedeflerinize değinelim istersen. Sigorta ve mobilite sektörlerinde önemli bir teknoloji girişimi olarak öne çıkmak için kararlıyız. Bu hedefe ulaşmak adına büyük bir çaba sarf ediyoruz. Yakın gelecekte, sektörün ihtiyaçlarına uygun çeşitli çözümler ve anlaşmalarla karşınıza çıkmak için heyecanlıyız. Sektöre katkıda bulunmaya ve inovasyonu artırmaya yönelik çalışmalarımızı sürdürmek için sabırsızlanıyoruz.
‘GİRİŞİMLERE SİGORTACILIĞI ÖĞRETEBİLMEK ÖNEMLİ’
İlave etmek istediğin bir mesaj var mı?
Türkiye’nin teknoloji alanında öncü bir ülke olduğunu biliyoruz ve önemli bir potansiyele sahip olduğumuzun farkındayız. Insurtech pazarının gelişimi için Türkiye’de girişimcilere sigortacılığı öğretebilmek önemli bir görev. Bu noktada, sizin ve İTÜ Çekirdek Insurtech Programı’nın öncülüğünde sağlanan destekler bizlere cesaret veriyor. Türkiye’den dünya genelinde sigortacılık deneyimlerini değiştirecek çeşitli girişimler çıkacaktır. İTÜ Çekirdek Insurtech Programı’nın önemi büyük.