“Sigorta sektörü kendinden KVK’lı”

 “Sigorta sektörü kendinden KVK’lı”

5N1S’nin bu bölümdeki konuğu TSB Kişisel Verileri Koruma Komitesi Üyesi ve NN Hayat Emeklilik Hukuk Müdürü Tuğçe Zeren oldu. Zeren, sigortacılıkta kişisel verinin ne olduğunu, hangi verilerin kişisel olduğunu, açık rızanın neden alındığını ve sigortacılıkta açık rıza konularında bilgilendirmelerde bulundu.

5N1S programımıza katılan TSB Kişisel Verileri Koruma Komitesi Üyesi ve NN Hayat Emeklilik Hukuk Müdürü Tuğçe Zeren, Sigortacı Gazetesi izleyicilerine özel kişisel verilerin korunması konusu hakkında konuştu. Kişisel veriyi sigorta sektöründen sakınmamak gerektiğini belirten Zeren, “Bizim bu işi yapabilmemiz, sürdürülebilir olabilmemiz için veri çok önemli. Aslında KVK hayatımıza girmeden önce de sigortacılık için var olan bir şeydi. Sigorta sektörü öyle bir sektör ki kendinden KVK’lı. Sektörün bir mahremiyet tarafı var. Bu veri olmadan sektörün yaşaması mümkün değil. Dolayısıyla hayatımızın her yerinde görebileceğimiz veri sigortanın da çok önemli kesişim kümelerinden bir tanesi” diye konuştu. 

‘AÇIK RIZA KISMI ASLINDA ANDA KALMAK’

Toplumun veri farkındalığının bir yere gelebilmesinin öneminden bahseden Zeren, kişisel veri konusunun toplumsal dengeyi sağlamak açısından çok önemli bir kavram olduğunu belirtti. “Özüne baktığımızda toplumsal farkındalığı yükseltmek yatıyor. Açık rıza kısmı aslına bakarsanız anda kalmak” dedi. Her verinin açık rıza gerektirmediğini, ancak açık rıza öncesi esas yapılması gerekenin aydınlatma kısmı olduğunu vurgulayan Zeren, “Aydınlatma ve açık rıza kavramlarına birlikte bakmak gerek. Sürece baktığımızda öncelikle iyi aydınlatmanız gerekiyor. Veri mimarisi de çok önemli. Veri mimarisi, veri saklama süreleri ve niçin yaptığımız bizim aydınlatmamız haline geliyor. Daha sonra sağlık gibi hassas veriler önümüze çıkıyor. O zaman da mevzuat açık rıza almak gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.

İlginizi Çekebilir