“Şirket sayısı azalacak, pazar payı artacak”

Sigorta sektörünün geleceğiyle ilgili bir değerlendirme yapan Mapfre Genel Sigorta CEO’su Serdar Gül, sektörün bir dönüşüm içine girdiğini söyledi. Sermaye kârlılığı, branş kârlılığı, Solvency II, rekabetteki pozisyonların değişmesi gibi bir takım dönüşümlerin başladığını ifade eden Gül, “15 yıl önceki sermaye kârlılığı ile bu dönem arasında büyük farklar var. Bu dönüşüme uyum sağlayamayan şirket yöneticileri, acente, broker ve eksperler sektörün dışına çıkar. Bu dönüşümle birlikte en geç 2020’de bugün konuştuğumuz konuları konuşmayacağız. Pazar payları % 2’nin altına düşen şirketlerin sektör dışına çıktığını göreceğiz” dedi.

Önümüzdeki dönemde sektörde branşlaşmayı görebileceğimizi belirten Serdar Gül; “Bir takım şirketler tarım ağırlıklı, sağlık ağırlıklı, bazı şirketler trafik ağırlıklı branşlaşmaya gidebilir. Bu sağlıksız bir şey değil. Bazı şirketler geleneksel, bazıları da Mapfre gibi tüm branşlarda satış yapacaktır. Ancak şirket sayısı azalacak ve pazar payı, şirket başına düşen kâr payı artacaktır. Aynı şey acenteler için de geçerli. Tek bir ürüne, tek bir branşa yönelen acentelerin sektörde yaşama şansı yok. Sigorta acentesi olmak istiyorsa tüm branşlarda satış yapması gerekiyor” diye konuştu.

“KASKO PRİMLERİNDE %15 FİYAT ARTIŞI BEKLENMELİ”
Son dönemde kamuoyunda tepkilere yol açan trafik sigortası zamlarını da değerlendiren Serdar Gül şunları söyledi: “Trafikte 1950’lerden kalma kara yolları kanunu ile çalışıyoruz. Ürün serbestliğinin gelmesi gerekiyor. Ağırlıklı olarak bedeni zararları koruyan bir poliçe hazırlanması gerekiyor. Bu basit ürün üzerine sigorta şirketleri daha geniş ürünler çıkarır, sigortalı istiyorsa ücretini ödeyerek alır. Ancak şimdiki gibi ürün çok geniş kapsamlı ise fiyatı düşük olamaz. Bu değişiklik olmadığı sürece sigorta şirketlerinin prim artışı yapmaktan başka şansı kalmıyor.”

Asgari ücretteki % 30 artışın bütün sigorta branşlarında zamma yol açacağını belirten Gül, “Çünkü her türlü maddi hasardaki işçilik payları doğal olarak artacak, asıl sorun bedeni zararları kapsayan Trafik, işveren gibi sorumluluk branşlarında. Onlarda zamlar daha da artacak. Bunun üzerine TL’deki değer kaybını da düşünürseniz, kaskoda kısa sürede en az % 15 fiyat artışı beklenmelidir” dedi.

Yorum yazın