‘Sigorta sektörü acentesiz olmaz’
Trafik fiyatlarında yapılan ve yapılması planlanan birtakım düzenlemelerin hem sektör hem de kamuoyu tarafında olumlu karşılandığını belirten Doğa Sigorta CEO’su Nihat Kırmızı, fiyatların belli bir seviyeye çekildiğini ve artık tartışmaların sonlanacak gibi görünse de beraberinde sektörel bazda başka tartışmaları getirdiğini ifade etti.
Bu tartışmalarda, acente ve satış kanallarıyla ilgili konular halen sıcaklığını koruduğunu söyleyen Kırmızı, hatta birçok noktada artarak devam ettiğini vurguladı.
Nihat Kırmızı yaptığı açıklamada şunları söyledi: “Acenteler aslında sigortalıların en kolay ulaştığı, halen en sevdiğimiz yüz yüze sıcak iletişimi rahatça kurduğu, sigorta şirketlerinin temsilcileridir. Dünyada sigorta sektöründe en yaygın satış kanalı yine acentedir. Japonya’da %90 üzerinde, Almanya’da %70’lerde, İtalya’da %80 ve ülkemizde %70 dolaylarında acente kanalları etkili olmaktadır.
Acenteler sektör için bu kadar önemliyken kendi içlerinde yaptıkları bazı uygulamalar çoğu zaman tartışılmalarına neden olmaktadır. Bir kaç örnek vermek gerekirse, rekabet adına komisyonlarında feragat ederek aynı şirkette iki acente arasında fiyat rekabeti oluşturup, aslında verilen komisyonun yüksekliği tartışmasını beraberinde getirmektedir. %15 olan komisyonunu aynı şirketten fiyat veren başka bir acente %5 olarak o poliçeyi kesmeye çalışmaktadır. O an o işi yazmış gibi görünse de sektörde ve müşteride demek ki %5 komisyonda yeterli algısına sebep olabileceğini gözden kaçırmaktadır. Bu da başka etkenlerle beraber komisyonlarını düşürürken aynı sigortalıya başka poliçe tanzim ettiğinde komisyonunu da düş talebini beraberinde getirmektedir.
Bu ve benzer uygulamalar kısa vadede iş kaçırmama gibi pozitif bir adım olarak görülse de orta ve uzun vadede kendileri de dahil tüm acente kazançlarında ve yeterliliklerinde ciddi kayıplara sebep olabilmektedir. Diğer yandan tamamen uydurma, mesnetsiz bir şekilde bir poliçe satmak için diğer şirketleri karalayarak satış yapmaya çalışanlar aslında sektöre ve kendilerine ne kadar büyük zarar verdiklerinin umarım bugün farkına varmışlardır. Çünkü her şeyden öte o karaladıkları şirketlerinde de birleri acenteliğini yapmaktadır aslında asıl amaç şirketler üzerinden diğer acenteleri yok etmek. Müşteride oluşan algı ise biri şirketi överken bir başkası yerin dibine sokabiliyor demek ki acentelere güven olmaz olacağını ve ekmek yedikleri acentelik müessesini karalayıp itibar kaybettirdiklerini muhtemelen gözden kaçırmışlardır.
Bir poliçe fazla satmak için yapılan bu etik dışı rekabetler müşteri tarafında da sektörün güvenilirliğinde ciddi bir soru işareti oluşturmaktadır. Bu kapsamda devam edilirse acentelere verilen önem yavaş yavaş azalacak müşteriyi ve sektörü farklı alternatifler arama ihtiyacına yöneltecektir.”
‘SEKTÖR ACENTESİZ SÜRDÜRÜLEMEZ’
Nihat Kırmızı, teknolojinin hızla gelişmesi dijital platformda da yeni bir kanal açmasına rağmen, sigortacılığın her geçen gün hızla büyüdüğü bir ülkede acentesiz bir sigorta sektörünün sürdürülebilir olamayacağını söyledi.
Kırmızı, “Sigortacılık sadece poliçe satmak değildir. Satış öncesi ve sonrası hizmetin en iyi ve en doğru verilmesi poliçenin iyi anlatılması, genel şartların verilen teminatların nerelerde nasıl kullanılabileceğin çok iyi açıklanması gereklidir. Çünkü sigortalıyla sigorta şirketi arasında bir risk ortaklığı doğacaktır. Risk başlamadan çok iyi tespitler yapılmalı, sigortalıya teminat kapsamı ve kapsam dışı haller net bir şekilde bildirilmelidir. Risk gerçekleştiğinde de hizmet en hızlı ve kaliteli şekilde verilmelidir. Bu hizmetlerin hızlı bir şekilde verilmesi için de acenteler çok önemli temsilcilerimiz olarak çoğu zaman gece gündüz demeden hizmet vermektedir. Acenteler, şirketle müşteri arasındaki köprüyü daha da sağlamlaştırmaktadır. Sigorta bilincinin gelişmesi çapraz satışın artması müşterinin ne gibi poliçelere ve teminatlara ihtiyacı olduğuna yönlendirilmesi gibi katma değer katan her konuda işini ehli etik değerlere bağlı acentelerce çok ihtiyaç vardır. Bu acentelere de şirketlere de müşteriye de çok daha fazla kazandıracaktır. Yani bu düşünceyle herkes memnun olacaktır” sözlerine yer verdi.
‘ÜRETİMİN BÜYÜK KISMINI ACENTELERİMİZDEN SAĞLAMAYA DEVAM EDECEĞİZ’
Sigortacılığın bir dayanışma modeliyle ortaya çıktığını belirten Nihat Kırmızı, burada da acentelerin sigorta şirketlerinin en önemli iş ortakları olduğunu vurguladı.
“Yaygın satış ve hizmet ağını benimseyerek 81 ilde tüm halkımıza ulaşarak sigorta hizmetini verme vizyonuyla yola çıkan şirketimiz de üretiminin büyük kısmını acentelerinden sağlamaya devam edecektir” sözlerine yer veren Nihat Kırmızı açıklamasına şu şekilde devam etti:
“Özellikle çok kritik bir süreçten geçen ülkemizde en çok ihtiyacımız olan ‘Birlikten kuvvet doğar’ ilkesini benimseyen sektörün milli ve yerli gücü olan Doğa sigorta acentelerini desteklemeye devam edecektir. Şirketleri zarara uğratacak, acentelerin yok olmasına sebep olacak tüm etkenleri hep beraber yenebiliriz. Sektörümüzün ve acentelerimizin itibarını daha da yukarılara çıkaracak çalışmaları beraberce yapmalıyız. Bu topraklarda sigortacılık mesleğine uygun olarak düşenin her zaman bir dostu olmuştur ülkemizde son yaşanan olaylarda gösterdi ki bizi ayakta tutan tek şey dayanışmadır. Sektörün tüm oyuncuları gibi Acentelerin de bu bilinçle hareket etmesi gerekir. Rekabette hizmet veya fiyat rekabeti olabilir ama asla birbirini yok etme üzerine kurgulu olmamalıdır. Kısacası ‘Acentesiz sigortacılık lastiksiz araca benzer’ sadece jantlar üzerinde hedeflediğimiz yola ne kadar sürede ulaşabiliriz.”