Sel riskine karşı koruyucu önlemler almak maliyeti 10 kat azaltıyor
Swiss Re Enstitüsü’nün yaptığı araştırmaya göre, sel riskini azaltmaya yönelik alınacak önlemler bir sel felaketi yaşanması halinde yeniden inşa etme maliyetine kıyasla 10 kat daha az maliyetli.
Swiss Re Enstitüsü’nün açıkladığı verilere göre doğal afetlerin neden olduğu ekonomik kayıplar 2023 yılında 51,6 milyar doları sellerden kaynaklanmak üzere tahmini 280 milyar dolara ulaştı. Bu kaybın iklim değişikliğinin aşırı hava olaylarını artırması ve hızlı kentselleşmenin etkisiyle yüksek riskli bölgelerdeki mülk değerlerini artırması sebebiyle daha artması bekleniyor.
FAYDA- MALİYET
Sel riskine uyum önlemlerine yapılan yatırımların ne kadar etkili olabileceğini belirlemek için mali faydaları ölçmek önem taşıyor. Bu, yatırım kararları için bir kılavuz görevi görebileceği gibi toplumun ekonomik istikrarını, güvenliğini ve dayanıklılığını sağlamak için en iyi sel adaptasyon yöntemlerinin belirlenmesine de yardımcı olabilir. Fayda-maliyet oranı ise bölgeye bağlı olarak farklılıklar gösterebiliyor. Swiss Re Enstitüsü’nün bu konuda yürüttüğü araştırmasında, bentler ve setler gibi altyapının kıyı taşkın hasarını azaltmada oldukça etkili olduğunu gösteriyor. Araştırmada küresel olarak, bu altyapıların faydalarının maliyetlerinden 2 ila 7 kat daha fazla alabileceği ve hatta sele eğilimli bölgelerde 10 kata kadar çıkabileceği de belirtiliyor. Bu yapılar, özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde sel hasarını %60-90 oranında azaltabilme özelliğine sahip.
SİGORTA SEKTÖRÜNÜN ROLÜ
Hiçbir önlemin selden tamamen koruyamayacağı gerçeği var ancak işte bu noktada sigorta devreye girerek hızlı finansal iyileşmeyi ve dayanıklılık inşasını destekleyen bir teminat sağlıyor. Alınacak tedbirlerle -özellikle iyileştirme ve bakım çalışmaları yapılması- hem sigortacı hem de sigortalılara pek çok fayda sağlama potansiyeline sahip. Kamu ve özel sektörü, risk adaptasyonunu kolaylaştırmak ve hızlandırmak için iş birliği yapabilir. Peki, nasıl? Kamu sektörü, gelecekteki sel kayıplarını önlemeye ve azaltmaya odaklanarak, kalan riskleri sigorta sektörüne aktarabilir ve afetlerden sonra ekonomik istikrarı destekleyebilir. Sigorta sektörü, koruma önlemlerinin planlanmasının erken aşamalarında yer alarak risklerin azaltılmasına ve finansal koruma sağlanmasına yardımcı olabilir.