Pandemide ikinci dalga: Aşı kurtarıcımız olacak mı? Tıbbi Biyolog Şebnem Diker 5N1S’de
COVID-19 pandemisi gündemimizdeki ciddi yerini korumaya devam ediyor. 5N1S’ye konuk olan Tıbbi Biyolog Şebnem Diker, pandemide yaşanan ikinci dalgayı ve COVID-19 aşısını bilinen tüm yönleriyle anlattı.
Sema Tüfekçiler’in moderatörlüğünü yaptığı, Tıbbi Biyolog Şebnem Diker’in konuk olduğu 5N1S yayınında 2020’ye damgasını vuran COVID-19 salgını ile ilgili merak edilenler konuşuldu. Solunum yoluyla veya kan yoluyla olmak üzere virüslerin birçok bulaşma şekli olduğunu söyleyerek sözlerine başlayan Diker, “Virüslerden korunmak için en önemli konu hijyene ve mesafeye dikkat edebilmek. Ancak öyle korunabiliyoruz” dedi.
Kapalı ortamlarda virüsün saatlerce etkin kalabildiğine değinen Diker, “Maske kullanımı ve mesafeye dikkat edilmesine rağmen virüs yükü diye bir konu var. Bu şu anlama geliyor; Ortamda ne kadar virüs vardı? Sadece öksürdüğünüzde, hapşırdığınızda değil, yüksek sesle konuştuğunuzda da küçük parçacıklar halinde virüs yayabiliyorsunuz. Bazı araştırmalara göre pozitif bir hasta ile gün içerisinde 10 dakika aynı ortamda kalmak bile sizin hastalanma riskinizi artırıyor. Bu nedenle her zaman mesafeyi korumaya, maske kullanmaya ve hijyen kurallarına dikkat etmek gerekiyor” ifadelerini kullandı.
Başlangıçta hastaların yoğun öksürük, nefes darlığı ve yüksek ateş şikayeti yaşadıklarını söyleyen Diker, “Şu anda karşılaşılan vakalarda ateş, öksürük yada nefes darlığı daha az görülüyor ama baş ağrısı, ishal ve bulantıya daha fazla rastlanıyor. Pek çok hastada hala kas ağrısı şikayeti görülmeye devam ediliyor ama virüs bir mutasyona uğrayarak daha farklı tutunumlar sergiliyor. Başlangıçta biz bunu bir solunum yolu hastalığı olarak biliyorduk, artık hekimlerimiz COVID-19’un bir sistem hastalığı olduğunu belirtiyor” şeklinde açıklamalarda bulundu.
Türkiye’de hastalığa göre değil hastaya göre tedavi uygulandığına dikkat çeken Diker, “Bu hastalığın birebir tedavisini yapacak bir ilaç şu an yok. Var olan, buna benzer virüslerde etkili olduğu düşünülen ilaçlar burada da etkili olabilir mi diye değerlendiriliyor” dedi.