Otomatik katılımda kademeli geçiş

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Hazine Müsteşarlığı olarak, sürecin daha sağlıklı, verimli ve etkin işlemesi için sisteme “kademeli geçiş” kararı aldıklarını açıkladı. Şimşek, kamu ve özel sektör çalışanlarının BES’te otomatik katılımda kademeli geçişi öngören Bakanlar Kurulu kararının imzaya açıldığını belirtti.
Şimşek açıklamasında, işçi ve kamu görevlisi olarak çalıştırılmak üzere işe başlatılan 45 yaşını doldurmamış olan çalışanların tedricen sisteme gireceğini ve bununla birlikte, kamu görevlisi ve işçi olarak istihdam edilen 45 yaşını doldurmamış mevcut çalışanların da aynı şekilde otomatik katılım aracılığıyla Bireysel Emeklilik Sistemi’ne dahil olacağını hatırlattı.
Düzenlemeye göre ilk aşamada, 1000 ve üzeri çalışanı olan özel sektör kuruluşları 1 Ocak 2017’de, 5018 sayılı kanuna tabi kamu kurumları ve 250-999 çalışanı bulunan özel sektör kuruluşları 1 Nisan 2017’de otomatik katılım uygulamasına tabi olacak. 100 ile 249 arasında çalışanı bulunan özel sektör kuruluşları 1 Temmuz 2017’de, mahalli idareler ve Kamu İktisadi Teşebbüsleri ile 50 ile 99 arasında çalışanı bulunan özel sektör kuruluşları ise 1 Ocak 2018’den itibaren sisteme girecek. Öte yandan özel sektörde faaliyet gösteren, 10-49 çalışanlı işyerleri 1 Temmuz 2018’den itibaren, 5-9 çalışanlı işyerleri 1 Ocak 2019’dan itibaren, 1-4 çalışanlı işyerleri ise 1 Temmuz 2019 tarihinden itibaren sisteme girebilecek. Bu şekilde mevcut durumda, 14 milyonun üzerinde kamu ve özel sektör çalışanının sisteme dahil olacağı açıklandı.
Şimşek, çalışanların emeklilik dönemine kadar otomatik katılım sisteminde kalması için son derece cömert davranıldığı ve bu doğrultuda önemli devlet teşviklerinin sunulduğunu dile getirdi. Son olarak, otomatik katılıma dahil olacak kişilerin sistemden çıkmayarak, otomatik katılımı iyi bir fırsat olarak görmelerini ve bu durumu iyi değerlendirmek gerektiğini de sözlerine ekledi.

Yorum yazın