Kuruca: Salgın sonrası birikim yapma oranı %12 arttı

 Kuruca: Salgın sonrası birikim yapma oranı %12 arttı

Pandeminin birikim oranlarına etkisi hakkında AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Fırat Kuruca, “COVID-19 salgını sonrası sigorta sektöründeki tüketici tutum ve davranış değişiklikleri araştırmamızın sonuçlarına göre; salgın öncesi olası bir sağlık sorununa karşı sigorta yaptıranların oranı %40 iken, salgın sonrası bu oran %52 oldu. Salgın sonrasında birikim yapmaya başlayanların oranı ise %12″ açıklamalarında bulundu.

Pandemi, tüm sektörleri ekonomik anlamda etkiledi. AvivaSA Emeklilik ve Hayat Genel Müdürü Fırat Kuruca, şirket olarak pandemi döneminde aldıkları aksiyonları şöyle anlattı: “Önceliklerimizin ve tüketim alışkanlıklarımızın değiştiği bu dönemde tasarrufun da önemi arttı. Pandemi gibi belirsizlik durumları, yakınlarımızı ve kendimizi güvence altına alma ihtiyacını beraberinde getirdi. Bu durum hayat sigortasının ve bireysel birikimlerin önemini ortaya çıkardı. AvivaSA olarak yaptığımız ‘COVID-19 Salgını Sonrası Sigorta Sektöründeki Tüketici Tutum Ve Davranış Değişiklikleri’ araştırmasının sonuçlarını da bunu destekler nitelikte. Araştırma, tüketicilerin gelecek için duyduğu kaygının her şeyin önüne geçtiğini ve bu çerçevede tasarrufa ve koruma ürünlerine yöneldiğini ortaya koydu. Salgın öncesi en büyük endişe ailenin finansal zorluğa düşmesi iken, salgın sonrasında tehlikeli bir hastalığa yakalanmak tüm endişelerin önüne geçerek ilk sırada yer aldı.

Araştırmamızdan çıkan ilginç sonuçları şöyle özetleyebiliriz; Hayat sigortası olmayanların %47’si, bireysel emeklilik planı (BES) olmayanların %40’ı sigorta yaptırmayı düşünüyor. Bu düşüncelerin şekillenmesinde pandeminin etkisi çok yüksek. BES’i olup iptal eden ya da BES yaptırmamış kişilerde ‘pişmanlık’ var. Birikim amaçları arasında sağlık sorununda güvence olması amacı öne çıkıyor. Salgın sonrasında, tehlikeli hastalığa yakalanma endişesindeki artışa paralel olarak, olası sağlık sorunlarına karşı birikim yapma eğilimi de arttı. Salgın öncesi olası bir sağlık sorununa karşı güvence olması için sigorta yaptıranların oranı %40 iken, salgın sonrası bu oran %52 oldu. Hane halkı geliri azalsa da, birikim yapanların oranı artıyor. Bireylerin %60’ı birikim yapıyor. Salgın sonrasında birikim yapmaya başlayanların oranı ise %12.”

2020 yılını fon getirileri açısından da değerlendiren Kuruca, “AvivaSA olarak pandemiye rağmen hedeflerimizi gerçekleştirdiğimiz ve başarılı ilerlediğimiz bir sene oldu. 2020 yılının sonuçlarına göre BES kategorisinde özel sektör fon büyüklüğünde %18,58 payla sektör lideri olarak devam ediyoruz. Katılımcı sayımız 697 bini aşarken, fon büyüklüğümüz 29 milyarın üzerine çıktı. Hayat branşında ise geçen yılın aynı dönemi ile karşılaştırıldığında, %35 oranında bir büyüme gerçekleştirdik. Hayat ve ferdi kaza prim üretimini ise 1,3 milyar lira ile kapadık. 2021 yılında da AvivaSA olarak BES’te özel sektör şirketleri arasında fon büyüklüğü sektör liderliğimizi korumayı ve hayat sigortasında büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz” dedi. 2021 içerisinde emeklilik sektöründe yaşanabilecek yenilikleri ile ilgili Kuruca, şu açıklamayı yaptı: “Ulusal tasarrufların artırılması amacıyla bazı düzenlemeler hazırlık aşamasında. Örneğin dövizli BES’i ele aldığımızda bu kanunun hazırlanma amacı Türkiye’de ikamet etmeyen ancak yurt dışında ikamet eden T.C. vatandaşlarının veya mavi kartlı vatandaşların döviz cinsinden BES’e dahil olabilmesini sağlamak. Belirtilen kapsama dahil olan kişiler, BES’e yabancı para cinsinden katkı payı ödeyerek dahil olabilecek.” 

‘AMAÇ YÜKÜN AZALTILMASI’

Kuruca, “Sektör olarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ni çok önemsiyoruz. Bu sistem, Türkiye’deki toplam tasarruf oranını yukarı çekmeyi ve sektörün potansiyelini yükseltmeyi hedefliyor. Temel amaç toplam ve bireysel tasarruf oranları görece düşük olan ülkemizde sosyal güvenlik sistemi üzerindeki yükün azaltılması. Otomatik Katılım uygulaması 3 yılını doldurdu ve neredeyse mevcut BES’in 15 yıldan fazla bir zamanda ulaştığı katılımcı sayısına ulaşıldı. Beklentimiz Otomatik Katılımın daha güçlü bir şekilde kurgulanarak Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne dönüşmesi. AvivaSA olarak BES’te özel sektör şirketleri arasında fon büyüklüğü sektör liderliğimizi korumayı ve Hayat Sigortasında büyümemizi sürdürmeyi hedefliyoruz. Dijitalleşme alanında yaptığımız yatırımları sürdürerek, müşterilerimize yenilikçi ürünler ve hizmetler sunmaya devam edeceğiz” dedi.

İlginizi Çekebilir