KPMG: Sürücü değil, üretici sigortalanacak

KPMG 2015 yılında gerçekleştirdiği bir araştırma sonrası yayınladığı raporda oto sigortalarının 2040 yılına kadar %60 oranında küçülebileceğini duyurmuştu. Bu yıl yürüttüğü yeni bir araştırmanın sonuçlarını paylaşan KPMG, yeni raporda rakamlarını güncelledi ve oto sigortalarında prim üretiminin 2050 yılına kadar %70 oranında küçülerek 137 milyar dolar seviyesine inebileceğini söyledi. Geliştirdikleri aktüeryal modelin kapsamını 10 yıl daha uzattıklarını söyleyen KPMG, dünyada değişimin hızlandığını ve bu değişimin sonucunda oto sigortalarının bir önceki raporun yansıttığından daha da büyük oranda etkileneceğini belirtti.  Sürücüsüz araçların gelmesiyle beraber sürüş risklerinin üreticilere geçeceğini söyleyen KPMG, oto sigortalarının ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu belirtiyor.

KAZALAR AZALACAK, MASRAFLAR ARTACAK

Raporda ilgi çeken bir diğer konu da hasar frekansıyla ilgili. KPMG’nin çalışmasına göre 2050 yılında oto hasar frekansının %90’a kadar azalması bekleniyor. Geliştirmelerle beraber kazaların ciddiyetinin azalması ve araç sahipliği kavramındaki değişimin toplam hasarı da %71 civarında düşmesi bekleniyor. Bu da 137 milyar dolara tekabül ediyor. Bu değişimi en derinden hissedenlerin bireysel oto sigortacıları olacağı düşünülüyor. 2050 yılında toplam hasarın sadece %22’si bireysel araçlardan kaynaklanacak.

Diğer taraftan, araçlarda kullanılan teknolojilerin gelişmesi ve daha karmaşık bir hal almasıyla beraber tamir masraflarının da misliyle yükselmesi bekleniyor. Ancak, bu yükseliş azalan kaza frekansını karşılamıyor.

OTO SİGORTALARINI DEĞİŞTİRECEK

Danışma şirketine göre, 247 milyar dolar prim üretilen oto sigorta pazarını başlıca 3 değişiklik sarsacak:

* Güvenlik açısından konvansiyonel araçlara göre son derece güvenli olan sürücüsüz araçların kullanımıyla beraber kaza frekansı 2050’ye kadar %90 azalacak.

* Araç üreticileri, sürüş riskleri ve sürüşle bağlantılı sorumluluk risklerini üstlenmeye başlayarak geleneksel sigortacıların ellerindeki pazar payını almaya başlayacak. KPMG’nin tahminine göre 2050 yılında oto tarafında toplam hasarın %57’lik kısmı sürücüsüz araçları kapsayan ürün sorumluluk sigortalarından gelecek. Bireysel oto sigortalarından gelen hasar ise toplam hasarın sadece %22’sini oluşturacak.

* Bireysel araç kullanımının hızlı bir şekilde azalmasıyla paralel olarak bireysel otolarda sigorta ihtiyacı da azalmış olacak. Sürücüsüz araç filoları ticari araç sigortacıları tarafından sigortalanacak.

İSTEĞE BAĞLI SÜRÜŞ DÖNEMİ

Danışmanlık şirketinin raporuna göre önümüzdeki 3 yıl içinde tüketiciler yavaş yavaş UBER gibi isteğe bağlı sürüş modelleri ve sürücüsüz araç teknolojileriyle tanışacak ve bu modellerin güvenlik tarafında yarattığı farkı da deneyimlemeye başlayacaklar. Aynı zamanda ilk sürücüsüz araçlar da otoyollarda boy göstermeye başlayacak.

2024 yılına geldiğimizde şehir merkezleri ve şehir yakınlarındaki yerleşim bölgelerinde ulaşım bireysel araçlardan isteğe bağlı modellere geçecek. KPMG’nin tahminlerine göre 2035 yılında ulaşım denildiğinde akla bireysel araçlar değil isteğe bağlı modellerde hizmet gösteren araçlar gelecek. Gelişmelerin sonucu olarak da, yollarda gerçekleşen kazaların büyük bir kısmı trafik sigortaları değil ürün sorumluluk sigortaları tarafından ödenmeye başlayacak.

KÖPRÜDEN ÖNCE SON ÇIKIŞ

KPMG tarafından tespit edilen trendler geçtiğimiz günlerde küresel sigorta devi Allianz tarafından yayınlanan raporla da benzerlik gösteriyor. Allianz tarafından yayınlanan raporda da sürücüsüz araçların kaza frekansını düşürdüğü, sorumluluğu sürücülerden üreticilere kaydırdığı, kişisel otomobil sahipliğinden sürücüsüz filolara geçildiğinden bahsediliyordu.

Tüm bu gelişmeler bir sonuca işaret ediyor: Özellikle oto sigortalarını merkezine koyan sigorta şirketlerinin iş yapış şekillerini derhal değiştirmesi ve sektördeki dönüşüme uyumlu hale getirmesi icap ediyor. Yoksa çok geç kalınabilir.

“Sigorta şirketleri acilen önemli stratejik kararlar alarak değişim rüzgarları kendilerini sallamadan önce sektördeki gidişata ayak uydurmak zorunda” diye konuşan KPMG’nin Aktüeryal ve Sigorta Riskleri Müdürü Jerry Albright, yeni iş modellerinin asırlık bir değişimi çok kısa bir süreye sıkıştıracağını, bu nedenle bireysel oto sigortalarına olan ilgi kesildiği an sigorta şirketlerinin ellerinde bir alternatifi olması gerektiğini vurguluyor. Jerry Albright’a göre şirketler için köprüden önceki son çıkışa gelinmiş durumda.

SÜRÜCÜSÜZ ARABALARDA  ‘HACK’ TEHLİKESİ

Danışma şirketi KPMG sürücüsüz araçlarla beraber ortaya çıkacak yeni risklerin en önemlilerinden birinin siber riskler olduğunu söylüyor. Sürücüsüz araçların yaygınlaşmasıyla beraber bu araçların hacklenmesi riskini de sigorta şemsiyesine alan ürünlerin ortaya çıktığını göreceğiz.

Yorum yazın