“Kefalet sigortası acenteler için de önemli bir ürün”
Türk Nippon Sigorta Genel Müdürü Dr. E. Baturalp Pamukçu, kefalet sigortasıyla ilgili açıklamalarda bulundu. Kefalet Sigortası Genel Şartları’nın 1 Şubat 2014 itibarıyla yürürlüğe girdiğini hatırlatan Pamukçu, bununla birlikte 8 farklı teminatı içerisinde barındıran “Kefalet Sigortası” uygulamasının, kamu ihale kanununa eklenen madde sonrasında kamu ihalelerinde de aktif olarak kullanılmaya başladığını dile getirdi.
Uluslararası sigortacılık terminolojisinde “surety bond”ya da“bonding”olarak bilinen kefalet sigortasının isteğe bağlı yaptırılabilen, tüm sektörlerde kullanılabilen ve çok çeşitli kefalet senetleriyle birçok sektörde çözüm olabilecek bir sigorta ürünü olduğunun altını çizen Pamukçu, “Bununla birlikte, kefalet sigortası ile sunulan teminatlar genelde imalat, inşaat, lojistik, gıda iş kollarında sıklıkla kullanılmaktadır”diye konuştu.
GENİŞ TEMİNAT YELPAZESİ
Tedarikçiler veya iş ortakları, sözleşmelerden doğan yükümlülüklerini yerine getirirken karşı taraftan garanti veya teminat istenmesinin muhtemel olduğunu söyleyen Pamukçu, “Kefalet sigortası, bu tarz talepler için etkin bir çözüm yoludur. Bir anlamda, sigorta şirketleri diğer kurum/kuruluşlara verilen taahhütlere kefil olmakta ve geniş teminat yelpazesi ile sigortalılarını güvence altına almaktadır”dedi.
‘YURT DIŞINDA DA KOLAYLIKLA KULLANILABİLİR’
Kefalet sigortasının tüm dünyada uzun yıllardır kullanılan bir teminat türü olduğunu, bundan dolayı yurtdışında da kolaylıkla kullanılabildiğini vurgulayan Pamukçu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Bunun yanında, Türkiye pazarına sunulan bu ürün, Türkiye’deki kamu ve özel sektörde faaliyet gösteren kurum ve kuruluşlarda özellikle son zamanlarda ciddi bir talep istatistiğine sahiptir. Garanti ve teminat taleplerini karşılamak için geleneksel yöntem olan ve bankalar tarafından sağlanan teminat mektupları, bankalar nezdindeki kredi limitleri üzerinde ek yük oluşturmaktadır. Söz konusu ürünün en önemli özelliği, oluşan ekstra yükü ortadan kaldırmasıdır.”
Kefalet sigortasının, sektörde çok da yeni bir ürün değil olmadığını dile getiren Pamukçu, “Hazine Müsteşarlığı, söz konusu sigortanın Genel Şartlarını ilk olarak 2014 yılında yayınlamıştır.
2015 yılından itibaren satılmaya başlanan mevcut ürünün satışını şu anda aktif olarak 28 adet sigorta şirketi gerçekleştirmektedir. İlgili ürün Türkiye’de iki yılı aşkın bir süredir satılmakta olup, kamu ihaleleri ve kamu alacakları söz konusu sigorta genel şartlarına geçen yıl eklenmiştir”şeklinde konuştu.
KEFALET SİGORTASINDA ÜRETİM 1 YILDA %64 BÜYÜDÜ
Türk sigorta sektöründe, 2017 sonu itibarıyla kefalet sigortasına ait toplam üretim rakamının 50 milyon 21 bin lira olduğunu aktaran Dr. E. Baturalp Pamukçu, “2017 yılının sonu itibarıyla kefalet sigortası ürünündeki prim üretim tutarına bakıldığında, 2016 yılının aynı dönemindeki
30 milyon 392 bin liralık üretime kıyasla %64.5 oranında bir artış olduğu görülmektedir”dedi.
Pamukçu, sözlerini şu şekilde tamamladı: “Kefalet sigortası, ürün çeşitliliğine önem veren ve sadece zorunlu sigortalara bağlı kalmak istemeyen acenteler için de detaylı ve özel bir üründür. Gerek sektördeki ürün çeşitliliği anlamında, gerekse ihtiyaca yönelik bir ürün kapsamında olması sebebiyle özellikle ilerleyen dönemlerde sektördeki önemli ürünlerin başında geleceğini düşünmekteyim.”
Kefalet sigortasının bankalar nezdindeki kredi limitleri üzerinde oluşan yükü hafiflettiğini ifade eden Dr. E. Baturalp Pamukçu, bu sigortanın ilerleyen dönemde büyük ilgi göreceğini söyledi.