IKIGAI

BAŞLIK ile aynı isimli kitabı satın alırken, ilk defa duyduğum ve anlamını bilmediğim bu kelime o kadar içimi ısıttı ki, hemen aldım ve bir çırpıda okudum. Meğer; “iki” hayat, “gai” ise amaç, hedef anlamına gelmekte imiş, yani hayattaki hedefleriniz ne ise onlar için yaşamanızı ele almakta imiş Ikigai. Peki nasıl bulacağız “ikigai”mizi?

Bunun için çok basit olarak kendimize şu soruları sormamız gerekmektedir:

Neyi seviyorum? (Tutkumuz)

Dünyanın neye ihtiyacı var? (Misyonunuz)

İyi olduğum şeyler neler? (Ustalıklarımız)

Neyden ötürü ücret alıyorum? (Uğraşlarımız / Mesleğimiz )

Uzun ve sağlıklı yaşam beklentisinde dünya birincisi olan Japonlar, bitikisel ağırlıklı beslenirler, ama ne yediklerinden daha da önemlisi nasıl yedikleridir, az yemek yerler, küçük tabaklar kullanırlar, yemeği masada değil de tezgâhta servis ederler. Oysa bizler hep daha çok yemenin peşinde değil miyiz? Hayatlarında daha da önemli olan bir fark da emeklilik anlamına gelen herhangi bir kelimelerinin mevcut olmaması, yani bizdekinin tam tersi, bizde herkes doğarken, ne zaman emekli olacağının hayalini kurmuyor mu?

Japonlara göre her bir bireyin farklı bir ikigai’si var. Bunu bulması için bireyin çok uzun ve derin bir iç yolculuğa çıkması gerekiyor. Bu yolculuk gerçekten çok zorlu olsa da bu anlamlı yolculuğun sonunda muhakkak kişiyi aydınlatacak olan bir ışık var. İşte bu ışığa ulaştığımızda varoluş sebebimizi, yaşam gayemizi, nasıl bir insan olduğumuzu veya aslında kim olmadığımızı, yani kendimize özgü olan “ikigai”mizi bulacağız. Bunun en temel nedeni, İkigai’nin özünde hayatın anlamını ve seni tatmin eden şeyleri keşfetmektir. Bulduktan sonra da yaşama daha güçlü sarılıyor, enerjimizi daha bir yukarılara çıkarıyor olacağız. “Sabahları uyanma sebebi”mizi bulmak ne kadar önemli, oysa bu soru Türklere sorulduğunda, çoğumuzun aklına gelen ilk cevap sorumluluklarımız olacaktır. Fakat sorumluluklarımızın bittiği günün hayali bizi mutlu ediyorsa bu bir “ikigai” olamaz. İdeal kariyer yolunu keşfetme çabalarının çekici ve felsefi bir açıklaması olan Ikigai için 5 önemli püf noktası vardır;

  • Başarı: İleride kendini adayacağın sorumlulukların, geçmişteki başarılarının aynasıdır. En fazla gurur duyduğunuz anlarınızı düşünün.
  • Bilgi Birikimi: Bilgi birikimin hangi alanda ise, o alanda zevk alacağın şeyleri bulman gerekir.
  • Yetenek: Hangi işi iyi yaptığına değil, hangi işi yaparken mutlu olduğuna bakmalısın.
  • Öz İmaj: Kendini nasıl görüyorsun? Bir öğretmen misin? Bir anne misin? Popüler olmaya çalışıyor musun? Kendini ne olarak gördüğün, hayatın boyunca önemli olduğunu düşündüğün şeylere daha uzun süreli olarak odaklanmanı ve kendini ne olarak gördüğün zaman mutlu olduğunu keşfetmeni sağlayacaktır.
  • Kişilik: Kendini tanıyor musun? Hangi işi yaparken kendini daha mutlu hissediyorsun? Bunları sordun mu hiç kendine, yoksa mecbur olduğun işi mi yapıyorsun?

Japonlara göre; uzun, mutlu, başarılı ve cesaret verici yaşamın temel sırrı bu soruların cevabına göre bir yaşam kurup sürdürmemizde yatıyor. Böylesine bir yaşam gayesini, yaşadıklarımızdan daha çok keyif alma ve yaşamımıza daha çok anlam katma olarak da tanımlayabiliriz. Yaşamımızı mutlu olmak, güçlü olmak ya da başarılı olmak temeline oturtmuş olabiliriz. Anlamlı bir hayatımızın olması ise bunların her birinden ve hepsinden çok daha güçlü bir tutku katıyor yaşamdaki adımlarımıza. Gayesi güçlü olanların niyetleri de güçlüdür, sırf bu yüzden de eylemleri bir o kadar olumluya dönüşür. İyi yaşamanın birçok sırrı mevcut, ama en önemli sırrı yarınları beklemek değil, bugün güçlü yaşam tutkusu ile varolmaya devam etmektir. Böylesine bir varoluş ise hayallerimizi gerçekleştirmek yolculuğunda bize çok daha fazla cesaret ve güç verecektir.
Haydi, Ikıgailerinizi keşfe çıkmak için ne bekliyorsunuz?


SEMA Tüfekçiler
sematufekciler@gmail.com

Yorum yazın