Hedef memnuniyeti daha da artırmak
Sompo Japan Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Uğur Özer, özellikle oto dışı branşlarda acente ve müşterilerini daha çok memnun edebilmek için 2016 yılında başladıkları çalışmalara 2017 yılında da devam edeceklerini kaydetti. “Öncelikli amacımız, yangın sigortaları başta olmak üzere tüm oto dışı branşlarda acentelerimiz tarafından tercih edilen ilk şirket olmak” diyen Özer, bu amaçla tüm iş süreçlerini ve organizasyon yapılarını acentelere en iyi hizmet edecek şekilde yeniden kurguladıklarını belirtti.
2016 yılının özellikle kurumsal underwriting fonksiyonlarını yeniden yapılandırdıkları bir yıl olduğunu söyleyen Özer, “Underwriting ile risk yönetimi ve denetim fonksiyonunu birbirinden ayrıştırdık. Yeni yapılandırdığımız Kurumsal Underwriting Risk Yönetimi ve Denetim Departmanı ile acentelerimize daha hızlı, müşterilerimize ise daha verimli ve yönlendirici hizmet verebilmek amacıyla mevcut risk mühendisi sayımızı artırma yoluna gittik. Bu artışla beraber, acentelerimize operasyonel yük olarak yansıyan riziko ziyaretlerinin etkinliğini artırdık. Şirket olarak ziyaret ettiğimiz risk sayısını büyük oranda artırdık ve acentelerimize daha fazla müşteri yönlendirmesi sağlamış olduk. Daha da önemlisi sigorta teminatı satın alsın almasın, müşterilerimize işletmelerinin karşı karşıya oldukları muhtemel riskleri minimize etmelerini sağlayacak risk azaltıcı veya önleyici iyileştirme önerileri sunduk” dedi.
‘EĞİTİMLERİMİZ SÜRÜYOR’
Özer, Sompo Japan Sigorta bünyesinde yer alan satış okulunda satış personeline işletmeleri risk mühendislerinin bakış açısıyla değerlendirebilmeleri için sürekli eğitimler verdiklerini, vermeye de devam ettiklerini aktardı.
2016 yılında teknik personelin sayısını ve yetkinliğini artırmak amacıyla Kurumsal Teknik ve Reasürans Koordinatörlüğü’nün de yeniden yapılandırıldığını ifade eden Özer, koordinatörlük bünyesine sektörün gerek deneyim, gerekse donanım açısından önde gelen çalışanlarının dahil edildiğini dile getirdi.
2016 yılı içerisinde kurumsal ürünlerde şirketin ve satış kanallarının gelecekteki beklentilerine uygun bir altyapı kurmak amacıyla birçok yeni proje geliştirildiğinden bahseden Uğur Özer, sözlerini şu şekilde sürdürdü: “Faaliyet konularının geliştirilmesi ve bunlara bağlı tarife sınıflarının revizyonu, risklerin segmentasyonu ve derecelendirilmesi, tarife sistematiğinin yeniden kurgulanması, ürün bazlı analiz raporlarının geliştirilmesi, underwriting süreçlerinin iyileştirilmesi bunlardan başlıcalarıdır. Sunduğumuz kurumsal ürünlerin içeriklerini de yine sigortalılarımızın ihtiyaçlarına uygun olarak düzenlenmesi de devam etmektedir.”
Şirketin kurumsal ürünler için kullandığı faaliyet konularının gerek bilimsel temellere gerekse de sigortalıların ihtiyaçlarına uygun hale getirilmesi için birçok kaynaktan yararlanılarak araştırmalar yapıldığını ve mevcut faaliyet konularının çok daha detaylı hale getirildiğini aktaran Özer, “Nitelik ve nicelik olarak sayısı artırılan bu faaliyet konularının branş bazında tarife sınıfları da güncellenmiştir. Yeni faaliyet konularının sisteme entegrasyonu beklenmeden mevcut faaliyet konuları içerisinde bir segmentasyon yapılarak hedef riskler belirlenmiş ve tarife sistematiği de bu hedef risklerin portföyümüze kazandırılmasının önünü açacak şekilde revize edilmeye başlanmıştır. Bu sayede acentelerimiz, satış temsilcilerinin kendilerine hedef olarak gösterdiği alanlarda çok daha rahat ilerleyebilecektir” dedi.
‘SÜREÇLERİMİZİ HIZLANDIRDIK’
Acentelerin günlük hayatındaki en önemli iki unsur olan hız ve kullanım kolaylığının sağlanması için birçok sistemsel iyileştirmelerin de 2016 yılında gerçekleştirildiğine değinen Özer, “Daha çok bireysel ürünler için kullanılan, ancak Kurumsal İşyeri Paket ürünümüz için de kullanılmakta olan ‘Hızlı Ekran’ uygulaması daha da geliştirilerek ve yeni özellikler eklenerek acentelerimizin kullanımına sunulmuştur. Ayrıca acentelerimizin teklif girişinden sonra azami düzeyde kendi yetkisi dahilinde onay verebilmesinin önünü açmak amacıyla tüm otorizasyon nedenleri tek tek incelenmiş ve birçok otorizasyon ya tamamen kaldırılmış ya da çalışma prensipleri değiştirilerek amaca hizmet eder hale getirilmiştir. Sel-su baskını, yer kayması, terörizm gibi katastrofik riskler içinse, süreci uzatan kontroller yerine geo-code esaslı ve şirketimize özel risk haritalarından faydalanan akıllı sistemsel kontroller hayata geçirilmiş, böylece süreçler de hızlandırılmıştır’ diye konuştu.
“Ülkemizin lokomotif sektörlerinden inşaat sektörüne ve mühendislik sigortaları alanında da acentelerimize daha iyi hizmet verebilmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Özellikle Türkiye’nin önde gelen müteahhitleriyle daha yakın çalışabilmek için çözüm odaklı bir anlayışla hareket ediyoruz” diyen Özer, sözlerine şöyle devam etti: “Bu müteahhitlerin projeleri için çözüm yaratarak, acentelerimizle beraber bu sigortalılarımızla kalıcı ilişkiler kurmayı hedefliyoruz.”
‘SORUMLULUK SİGORTALARINDA BÜYÜYECEĞİZ’
Büyüyen acente ve sigortalı ağının farklı ihtiyaçları için de bir çözüm ortağı haline gelmek istediklerinin altını çizen Özer, sorumluluk sigortaları alanında da bir atılım içerisinde olduklarını belirtti. Geçtiğimiz sene içerisinde yine yeniden yapılandırılan Sorumluluk Sigortaları birimlerinin, yeni dönemde acente ve sigortalıların bu alandaki tüm ihtiyaçlarına cevap verebilir hale gelmeyi hedeflediğini aktaran Özer, “Mevcut ürünlerdeki sorumluluk teminatlarının içeriğini güncelledikten sonra, piyasaya sürekli yeni ürünler sunarak bu hedefine ulaşacaktır. Bu doğrultuda 2017 yılı içerisinde mesleki sorumluluk ürünlerimiz acentelerimizin ve sigortalılarımızın ihtiyaçlarını karşılar duruma gelecektir” dedi.
Özer, sözlerini şöyle tamamladı: “Departman bünyesi içerisinde Özel Riskler Birimi kurarak ağırlıklı olarak broker kanallarından gelen Enerji, Elektrik & Doğalgaz Dağıtım ve Çok Yüksek Bedelli Yangın işlerinin satış ve underwriting faaliyetlerini tek bir elden yürütmeyi amaçladık. Kanalların direkt karar vericiyle irtibatta olmayı tercih etmeleri ve bu tip işlerde başarıyı yakalamanın iş geliştirme ve underwriting yetkinlikleri yüksek uzman bir ekibin özel odaklanmasını gerektirmesi, bu yapılanmayı hayata geçirmemizi sağladı.”
‘ZİYARETLERİMİZİ ARTIRACAĞIZ’
Uğur Özer, kurumsal teknik bünyesindeki yeniden yapılanmanın acente ağıyla da detaylı olarak paylaşılabilmesi için 2017 yılı içerisinde acente ziyaretlerini ve eğitim toplantılarını artırmayı planladıklarını ifade etti. Özer, sözlerini şöyle sürdürdü: “Önümüzdeki aylarda yapılması planlanan bu acente ziyaretleri ve eğitim toplantıları esnasında hem yapılan çalışmalar hakkında acentelerimize en güncel bilgiler verilecek hem de önümüzdeki dönemde planladığımız projeler hakkında karşılıklı fikir alışverişinde bulunulacaktır. Karşılıklı iletişimin artırılmasıyla hizmet kalitesinin en üst düzeyde tutulması amaçlanmaktadır.”