Hazır kahve: iyi mi kötü mü ?

 Hazır kahve: iyi mi kötü mü ?

Kahvenin sağlık açısından birçok yararı var, peki aynı şeyler hazır kahve için de geçerli mi?

Hazır kahve diğer bir adıyla granül kahve, dünyanın birçok yerinde popülerliğini koruyor. Diğer kahve demleme yöntemlerine kıyasla yapımı daha hızlı, daha ucuz ve daha pratik olduğu için çocuğu kişi tarafından da tercih nedeni. Hazır kahvenin sağlık üzerindeki etkilerini sizin için araştırdık.

Hazır Kahve nedir?

hazir-kahve-nedir

Hazır kahve, suyunu kaybetmiş kahve olarak da anılır ve yapımı sırasında herhangi bir kimyasal işleme maruz kalmaz. Genellikle su kaybettirmek için 2 yöntem kullanılır:

Dondurarak kurutmak (Freeze-drying)

Spreyleme ile kurutmak (Spray drying)

Dondurarak kurutma yönteminde önce kahve bekletilip, doğal olarak suyunu kaybetmesi sağlanıyor. Daha sonra bu kahve -40 dereceye donduruluyor. Kahvenin içinde kalan suyun bu ısıda kristalleşmesi ile birlikte sublimasyon ya da bir çeşit buharlaşma işlemi ile devam ediliyor. Buharlaşan su, ortamdan uzaklaştırıldığında böylece geriye sadece granül kahve kalıyor.

Spreyleme ile kurutma yönteminde ise kahvedeki su yine buharlaştırılır ve kuruyan konsantre kahve yüksek bir yerden aşağı doğru spreylenir. Tabana değen kahvedeki kalan su yüksek ısı altında buharlaşır ve geriye suda çözünen gravür parçalar kalır.

Her iki yöntem de kahvenin kalitesini, aromasını ve tadını korumaktadır.

Her iki yöntem de kahvenin kalitesini, aromasını ve tadını korumaktadır.

Hazır kahve, antioksidan içerir

hazir-kahve-nedir

Kahve, diyetteki en büyük antioksidan kaynağıdır. Diğer kahve demleme yöntemleri gibi, hazır kahve de birçok güçlü antioksidan içerir. Bir araştırmaya göre, hazır kahve, işlenme şekli nedeniyle diğer demleme yöntemlerinden daha yüksek miktarlarda antioksidan içerebilir. Ayrıca, bir fincan hazır kahve yalnızca 7 kalori ve az miktarda potasyum, magnezyum ve niasin (B3 vitamini) içerir.

Hazır kahve daha az kafein içerir

hazir-kahve-nedir

Hazır kahve genellikle normal kahveden daha az kafein içerir. Bir çay kaşığı kahve içeren bir fincan hazır kahve 30-90 mg kafein içerebilirken, bir fincan normal kahve 70-140 mg içermektedir. Kafeine duyarlılık kişiden kişiye değiştiğinden, kafeini azaltması gerekenler için hazır kahve daha iyi bir seçim olabilir. Çok fazla kafein; anksiyeteye, uyku bozukluğuna, huzursuzluğa, mide rahatsızlığına, titremelere ve hızlı kalp atışına neden olabilir.

Hazır kahve daha fazla akrilamid içerir

hazir-kahve-nedir

Akrilamid, kahve çekirdekleri kavrulurken oluşan potansiyel olarak zararlı bir kimyasaldır. Bu kimyasal aynı zamanda çok çeşitli yiyeceklerde, dumanda, ev eşyalarında ve kişisel bakım ürünlerinde bulunmaktadır ve hazır kahve, taze, kavrulmuş kahveden iki kat daha fazla akrilamid içerebilir. Akrilamide aşırı maruz kalma sinir sistemine zarar verebilir ve kanser riskini artırabilir. Bununla birlikte, diyet ve kahve yoluyla maruz kaldığınız akrilamid miktarı, zararlı olduğu gösterilen miktardan çok daha düşüktür. (Bkz: Kahve ve Akrilamid: Endişelenmeli misiniz?)

Sonuç olarak; Hazır kahve, normal kahvenin iki katı kadar akrilamid içerir, ancak bu miktar yine de zararlı olduğu düşünülen miktardan daha düşüktür.

Normal kahve gibi, hazır kahvenin birkaç sağlık faydası olabilir

Hazır kahvenin normal kahve ile aynı antioksidanları ve besinleri içerdiği göz önüne alındığında, sağlık etkileri benzerdir.

Hazır kahve içmek:

Kafein içeriği beyin fonksiyonunlarını iyileştirebilir.

İçerdiği kafein metabolizmayı hızlandırabilir ve daha fazla yağ yakmanıza yardımcı olabilir.

Kahve, Alzheimer ve Parkinson gibi nörodejeneratif hastalık riskini azaltabilir.

Kahve, tip 2 diyabet geliştirme riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kahve ve kafein, siroz ve karaciğer kanseri gibi karaciğer hastalıkları riskini azaltabilir.

Kahve, depresyon ve intihar riskini azaltmaya yardımcı olabilir.

Kahve içmek daha uzun yaşamanıza yardımcı olabilir.

Ancak, bu çalışmaların çoğunun gözlemsel olduğunu akılda tutmak önemlidir.

Hazır kahve hızlı, kolay ve herhangi bir kahve makinesi gerektirmez. Aynı zamanda çok uzun bir raf ömrüne sahiptir ve normal kahveden daha ucuzdur. Genel olarak, hazır kahve, diğer kahve türleriyle aynı sağlık yararları ile bağlantılı olan sağlıklı, düşük kalorili bir içecektir.

İlginizi Çekebilir