“Dünyada SBM gibi bir kurum yok”
SBM gibi bir kurumun dünyada var olmadığını belirten Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu Direktörü Salih Taşyon, “Bir kanunla verilerin mevzuatla paylaşıldığı bir sistem yok. SBM’yi dünyanın farklı ülkelerine kurmak istiyoruz” dedi.
5N1S programının bu ayki konuğu Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu Direktörü Salih Taşyon oldu. Taşyon, Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi (SBM) ve Sigorta Sahteciliklerini Engelleme Bürosu (SİSEB) hakkında önemli bilgilendirmelerde bulundu.
SBM’nin 2003 senesinde Tramer adıyla trafik sigortalarında hasar kademelerini ayarlamak ve geçişlerde de hasarsızlıkları kontrol edebilmek için kurulduğunu belirten Taşyon, “Trafikten sonra ise hayat, sağlık ve diğer branşlarda da gelişmeye başladı. Özellikle 2015’ten sonra SBM’de tüm verileri toplamak ve işlemek için nakliyat hariç 25’e yakın branşta veriler işleniyor, paylaşılıyor” dedi.
7 senedir SBM ve SİSEB’i temsilen dünya genelinde çeşitli toplantılara katıldığını bildiren Taşyon, “SBM gibi bir kurum dünyada yok. Hindistan ve Avustralya’da benzerleri var fakat birkaç şirketin bir araya gelip, verileri toplayıp birlikte hareket etmeleriyle ilgili kısım bunlar. Bir kanunla verilerin zorunlu olarak mevzuatla paylaşıldığı bir sistem yok. Benzer yapıları kurmakla ilgili projelerimiz var. SBM’yi dünyanın farklı ülkelerine kurmak istiyoruz” ifadelerini kullandı.
SİSEB hakkında konuşan Taşyon, “SİSEB 2015 yılında kuruldu. SİSEB’in üç temel görevi var. Birincisi veriyi kullanmak, sigorta verisini kullanarak tahminler yapmak. Burada SBM ile işin %90’ını hallediyorsunuz. Çünkü elinizde muhteşem bir veriniz var. Analitik modeller çalışıyor. Buradaki verilerle riskin normal olup olmadığını sigorta şirketleriyle paylaşabiliyoruz. Bu noktada SBM çok değerli. İkincisi ise adli tarafta emniyet ve savcılıkla olan ilişkiler. Burada yaklaşık 7 yıldır çok başarılı sonuçlar aldık. Emniyetle toplantılar yapıp sigorta sahteciliğini anlattık. Üçüncüsü ve en önemlisi farkındalık. Sigorta sahteciliğinin bir suç olduğu algısını acenteye, bankaya, sigorta şirketine, tedarikçilere, servislere anlatmamız lazım” şeklinde konuştu.