Doğal afetler 2024 yılında 310 milyar dolar zarara neden oldu
İsviçre merkezli reasürans devi Swiss Re, 2024 yılı doğal afet hasarları hakkında yaptığı açıklamada; doğal afetlerin dünya genelinde 310 milyar dolarlık ekonomik zarara yol açtığını belirterek iklim değişikliğinin giderek artan etkilerine dikkat çekti.
Zürih merkezli reasürans devine göre, doğal afetlerden kaynaklanan tahmini ekonomik kayıplar, şu anda en sıcak yıl olarak kayıtlara geçen 2023’e kıyasla %6 daha yüksek gerçekleşti.
Toplam zararın içinde, sigortalı kayıplar bir önceki yıla göre %17 artarak 135 milyar dolara ulaştı. Şirket, ABD’de büyük yıkıma yol açan Helen ve Milton kasırgaları ile Avrupa’daki yoğun sel felaketlerinin bu maliyetleri artıran başlıca faktörler olduğunu belirtti.
Swiss Re, sigortalı kayıpların üst üste 5’inci kez 100 milyar doları aştığını vurguluyor.
Swiss Re’nin Felaket ve Risk Birimi Başkanı Balz Grollimund, “Bu artan kayıp yükünün büyük bir kısmı, kentsel alanlardaki değer yoğunlaşmasından, ekonomik büyümeden ve yeniden inşa maliyetlerinin artışından kaynaklanıyor” dedi.
YOĞUN SEL
Açıklamada, küresel ısınmanın, yalnızca yüksek sıcaklıklar nedeniyle değil, atmosferde ve denizlerde biriken ekstra ısının tetiklediği zincirleme etkilerle de aşırı hava olaylarını daha sık ve şiddetli hale getirebileceği belirtiliyor.
Grollimund, “Bu yıl yaşanan birçok felakete zemin hazırlayan koşulları destekleyerek, iklim değişikliği de giderek artan bir rol oynuyor” dedi.
KASIRGA TAHRİBATI
Bu yıl sigortalı kayıpların en yüksek olduğu ülke Amerika Birleşik Devletleri oldu.
Helen ve Milton kasırgaları, Eylül sonu ve Ekim başında kısa aralıklarla ABD’nin güneydoğu bölgelerini vurdu.
Swiss Re’nin açıklamasına göre, yalnızca bu iki kasırga, sigortalı kayıpların yaklaşık 50 milyar dolara ulaşmasına neden oldu.
Swiss Re’nin yaptığı açıklamada, küresel sigortalı kayıpların artmaya devam edeceği konusunda uyarıda bulunarak, aşırı hava olaylarının iklim değişikliğiyle birlikte şiddetlenmesi ve kentsel yayılma nedeniyle riskli bölgelerdeki varlık değerlerinin artması, kayıpların muhtemelen yükselmesine yol açacağı ifade ediliyor.
Açıklamanın devamında, bu nedenle uyum sağlama hayati öneme sahip. Setler, barajlar ve taşkın kapakları gibi koruyucu önlemler, yeniden inşa maliyetine kıyasla 10 kat daha etkili bir çözüm sunduğu vurgulanıyor.