Doğal afet riskleri sigorta alanını yeniden şekillendiriyor
S&P’ye göre, sigorta şirketleri, iklim riskleri benzeri görülmemiş ikincil doğa olaylarında dalgalanmaya sebep olurken hızlanan kayıplarla yüzleşiyor.
S&P Global Market Intelligence’nın yayınladığı rapora göre, seller, yangınlar ve fırtınalar gibi ikincil tehlike olarak nitelendirilen olayların küresel sigortalanmış kayıpları domine ederken, sektörün risk modellerini ve teminat stratejilerini yeniden değerlendirmeye zorluyor. Bu durumun ayrıca, sigorta, reasürans sektörleri ve tüketiciler üzerindeki baskıyı yoğunlaştırdığı belirtiliyor.
Son yıllarda, doğal afet kaynaklı sigortalanmış kayıplar yıllık 100 milyar doları geçerken, 2024 yılında bu zararın bu sayıyı da geçeceği ifade ediliyor. Bu eğilim, doğal afet bölgesindeki nüfusun artması ve enflasyona bağlı sigortalı mülk değerlerinin artması gibi farklı faktörlerin birleşiminden kaynaklanıyor.
Dikkat çekici bir biçimde, sel, yangın ve fırtına gibi ikincil tehlikeler şimdi birincil tehlike olarak nitelendirilen tropikal kasırga ve deprem gibi olaylara kıyasla daha çok sigortalanmış afet kayıplarına yol açıyor. Bu değişim, sigorta şirketlerini risk yönetimlerini ve stratejilerini reasürans ve hisse sahipleri ile birlikte yeniden değerlendirmeye zorluyor.
Sektörün uğraştığı zorluklar ilave olarak hava olaylarının belirsizliğinin artışı. Daha önceden doğal felaketler açısından güvenli olarak nitelendirilen bölgeler şimdi beklenmedik etkileri deneyimliyor. Bunun en sarsıcı örneği, bu tarz fırtınalardan korunmuş olarak düşünülen Kuzey Karolina’da Appalichian dağlarında meydana gelen yıkıcı Helene Kasırgası olarak gösteriliyor.
SİGORTA VE REASÜRANS SEKTÖRLERİNİN ÜZERİNDEKİ FİNANSAL ETKİ
Rapor, doğal felaketlerin artan maliyetleri, sektörün finansal performansı üzerinde ciddi bir payı olduğunu ve küresel reasürans sektörünün, bilhassa, 2017 – 2022 yılları arasındaki sermaye maliyet payını, ikincil tehlikelerden dolayı almayı başaramadığını belirtiyor.
Buna karşılık olarak, 1 Ocak 2023 tarihinden itibaren reasürans şirketleri doğrulayıcı önlemler uygulamaya başladı. Bu eylemler, mülk-kaza teminatlarını artırmak, bağlantı noktaları olarak bilinen ödeme eşiğini yükseltmek gibi durumları içeriyor. Bu adımların amacı, ikincil risklerin yükünü birincil sigortacılara daha fazla devretmek ve reasürörlerin en büyük olaylara odaklanmasını sağlamak olduğu ifade ediliyor.