Danıştay’dan zorunlu trafik sigortasıyla ilgili “değer kaybı” kararı

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Sigortacılık Müdürlüğü, Danıştay 15. Dairesi’nin zorunlu trafik sigortasıyla ilgili verdiği bir kararı duyurdu. 11 Temmuz’da kurulan riskli sigortalar havuzuna ilişkin yönetmelikte değer kaybı ile ilgili yer alan “Sigorta şirketi tarafından ödenecek değer kaybı tutarı, maddi teminat limitinin %15’ini aşamaz” ifadesinin yürütmesi durduruldu. Böylelikle sigorta şirketleri tarafından ödenecek olan değer kaybı tutarı, maddi teminat limitinin yüzde 15’ini aşabilecek.

Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik’in 3’üncü maddesi şöyleydi:

MADDE 3 – Aynı Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 7, 8, 9 ve 10’a dipnot olarak aşağıdaki cümle eklenmiştir. “* Sigorta şirketi tarafından ödenecek değer kaybı tutarı, maddi teminat limitinin %15’ini aşamaz.”

TOBB Sigortacılık Müdürlüğü’nden Sigorta Eksperleri Derneği’ne Danıştay’ın kararıyla ilgili yapılan duyuru şöyle:  

Sigorta Eksperleri Derneği
Yönetim Kurulu

Sayın Sigorta Eksperi,

Danıştay 15. Dairesinin 2017/2261 ve 2017/2013 Esasında açılan davalar kapsamında, 14.07.2007 tarihli ve 26582 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Karayolları Motorlu Araçlar Zorunlu Mali Sorumluluk Sigortasında Tarife Uygulama Esasları Hakkında Yönetmeliğin ekinde yer alan Tablo 7, 8, 9 ve 10’a 11.07.2017 tarihli ve 30121 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Yönetmeliğin 3’üncü maddesiyle eklenen, “Sigorta şirketi tarafından ödenecek değer kaybı tutarı, maddi teminat limitinin %15’ini aşamaz.” tümcesinin yürütmesinin durdurulmasına karar verilmiştir.

Önemle duyurulur.

TOBB Sigortacılık Müdürlüğü

KAYIP NASIL HESAPLANIYOR?

Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğü’nün kararına göre araç değer kaybı tespitini sigorta ekspertizleri yapıyor. Araç değer kaybı hesaplaması için hasar geçmişi ve niteliği, kilometresi, marka ve model bilgisi, üretim yılı, trafiğe çıkış tarihi, pazar değeri gibi faktörler esas alınıyor.

Yorum yazın