Christian Aid: 2024’te yaşanan iklim felaketleri milyarlarca zarara neden oldu

Christian Aid: 2024’te yaşanan iklim felaketleri milyarlarca zarara neden oldu

Christian Aid, 2024 yılında milyarlarca dolarlık zarara yol açan çok sayıda iklim felaketinin karbon emisyonunu azaltmanın, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmanın ve yardıma muhtaç bölgeler için fon oluşturmanın altını çizdiğini belirtiyor.

Christian Aid, 2024 yılında milyarlarca dolarlık zarara yol açan çok sayıda iklim felaketinin karbon emisyonunu azaltmanın, yenilenebilir enerjiye geçişi hızlandırmanın ve yardıma muhtaç bölgeler için fon oluşturmanın altını çizdiğini belirtiyor. Christian Aid tarafından yayınlanan raporda, 2024’ün en maliyetli 10 iklim ilişkili felaketinin her birinin 4 milyar dolarlık zarar yarattığını ifade ediliyor.

Milton Kasırgası 60 milyar dolar zarar ile zirvede yer alırken Milton’ı ABD, Küba ve Meksika’yı vuran Helene Kasırgası 55 milyar dolarlık zarar ile takip ediyor.

Çin, 2024 yılında seller nedeniyle 15,6 milyar dolarlık zararla karşı karşıya kaldı. Güneybatı Asya’da Yagi Tayfunu’nun etki ettiği Filipinler, Laos, Myanmar, Vietnam ve Tayland’da toprak kaymaları ve ani seller meydana getirerek binlerce evin ve tarımsal alanın tahrip olmasına neden oldu.

En maliyetli 10 felaketin üçü Avrupa’da meydana geldi. Almanya ve İspanya’daki seller ve Orta Avrupa’yı yıkan Boris Fırtınası ile toplamda 13,87 milyar dolarlık zarar oluştu.

‘2025 YILINDA HÜKÜMETLERİN HAREKETE GEÇTİĞİNİ GÖRMELİYİZ’

Christian Aid CEO’su Patrick Watt, konuyla ilgili şunları söyledi: “Kuraklıkların, sellerin ve fırtınaların şiddetinin ve sıklığının artmasının doğal hiçbir yanı yoktur. Felaketler, fosil yakıtları yakmaya devam etme ve emisyonların artmasına izin verme kararlarıyla daha da artmaktadır. En yoksul ve iklimden en fazla etkilenen ülkelere yönelik mali taahhütlerin sürekli olarak yerine getirilmemesi de bu durumu daha da kötüleştiriyor. 2025 yılında hükümetlerin yeşil dönüşümü hızlandırmak, emisyonları azaltmak ve verdikleri sözleri finanse etmek için harekete geçtiğini ve liderlik ettiğini görmemiz gerekiyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla çalışan küresel bir ekonomiye geçiş kaçınılmazdır ancak asıl soru bu geçişin en yoksul insanları koruyacak kadar hızlı olup olmayacağıdır. Şu anda bunun cevabı hayır. Zengin ülkeler, en yoksul toplumların neden oldukları iklim etkilerine uyum sağlamalarına yardımcı olmak için gereken finansmanı sağlamalıdır” dedi.

Yorum yazın