BM forumu sigorta şirketleri için geçiş planları hakkında ilk küresel rehberini COP29’da yayınladı

BM forumu sigorta şirketleri için geçiş planları hakkında ilk küresel rehberini COP29’da yayınladı

Birleşmiş Milletler tarafından düzenlenen Sigorta Şirketleri için Net Sıfıra Geçiş Forumu (FIT), Azerbaycan’ın Bakü kentinde 2024 Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Konferansı’nda (COP29), sigorta şirketlerine yönelik geçiş planları konusunda hazırlanan ilk küresel rehberi tanıttı.

Geçtiğimiz Nisan ayında kurulan FIT (Sigorta Şirketleri için Net Sıfıra Geçiş Forumu), Birleşmiş Milletler liderliğinde, sigorta şirketleri, sigorta düzenleyicileri ve denetçileri, bilim ve akademi dünyası, sivil toplum ile diğer kilit paydaşları bir araya getiren çok paydaşlı bir forum. Amacı, adil bir geçişi hızlandırarak dayanıklı ve net sıfır bir ekonomiye geçişi destekleyen sigorta stratejilerini ve uygulamalarını geliştiriyor. Birleşmiş Milletler Çevre Programı (UNEP) başkanlığında yürütülen FIT, şu anda dünya genelinden yaklaşık 50 kuruluşu bünyesinde barındırıyor.

FIT’in ilk raporu olan “Farkı Kapatmak: Geçiş Planlarının Ortaya Çıkan Küresel Gündemi ve Sigortaya Özgü Rehberliğin Gerekliliği”, FIT Geçiş Planı Projesi’nin ilk çıktısı. Bu rapor, geçiş planlaması bağlamında sigorta şirketlerinin portföylerinde yer alan sigorta türlerini, sigorta değer zincirini ve bu süreçte yer alan sigorta aktörlerini değerlendiriyor, ayrıca ilgili sürdürülebilirlik riskleri ve fırsatlarını ele alıyor. Rapor, sigorta sektörünün risk yöneticisi, risk taşıyıcısı ve yatırımcı olarak üstlendiği üçlü rolü vurguluyor ve sektörün dayanıklı, net sıfır bir ekonomiye adil geçişe sağladığı desteği detaylandırıyor. Bu destek; doğa ve biyolojik çeşitliliğin korunması, döngüsel ekonomi yoluyla kirliliğin önlenmesi gibi iklimle bağlantılı sürdürülebilirlik meselelerini de kapsıyor.

FIT raporu ayrıca, geçiş planlarının mevcut sınıflandırmasını, bu planlarla ilgili ortaya çıkan politika ve düzenlemeleri, ayrıca geçiş planı çerçeve ve rehberlerinin gelişimini detaylı bir şekilde ele alıyor. Dünya genelinde giderek daha fazla hükümet ile sigorta ve finans düzenleyicisi, reel ekonomi ve finans sektöründeki şirketlerden iklimle ilgili etkilerini, risklerini ve fırsatlarını açıklamalarını talep ediyor. Avrupa Birliği’nde Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi (CSRD) ve Kurumsal Sürdürülebilirlik Durum Tespiti Direktifi (CSDDD), şirketlere geçiş planlarını zorunlu kılarken, yakın gelecekte daha fazla ülke ve bölgenin de bu tür planların hazırlanmasını ve açıklanmasını zorunlu hale getirmesi bekleniyor.

Yorum yazın