Bireysel Emeklilik’te yeni fırsat: Otomatik Katılım
Toplantının açılışında Türkiye Sigorta Birliği Genel Sekreteri Akif Eroğlu, ‘İşyeri Bazlı Bireysel Emeklilik Planlarında Yeni Dönem’ başlıklı bir sunum yaptı. Bireysel Emeklilik Sistemi’nin ulaştığı büyüklüğe değinen Akif Eroğlu, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de nüfus yaşlanıyor. Yaşlanan nüfus nedeniyle sosyal güvenlik sistemleri alarm veriyor. Dolayısıyla bugün işe başlayanların tasarruf etmesi daha da gerekli, bu da Otomatik Katılım’ın önemini ortaya koyuyor” dedi.
Daha sonra Bireysel Emeklilik ve Otomatik Katılım paneline geçildi. Panelde Dünya Bankası Kıdemli Ekonomisti Kamer Özdemir ‘Büyüme için Yurtiçi Tasarruflar’ başlıklı bir sunum yaptı. Özdemir konuşmasında tasarruf oranı ve kişi başına düşen milli gelir oranı ile ilgil açıklamalarda bulundu. Özel tasarruflardaki düşüşün temel sebeplerinden birinin kamu tasarruflarındaki artışın özel tasarruflar üzerinde önemli bir etki yaratmamış olmasını gösterdi. Bütünsel bir yaklaşımla bakıldığında makro, spesfik ve gelir arttırıcı unsurların sonucu olarak hanehalkı, şirket ve kamu tasarrufları konusunda önerilerinde bulundu.
Daha sonra söz alan Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cem Kılıç ise “Türkiye’deki Emekli Profili Çerçevesinde Bireysel Emeklilik Sistemine Bakış’ isimli bir sunum gerçekleştirdi. Kılıç, ‘Bireysel Emeklilik Sistemi’ne inanıyoruz, sosyal güvenlik reformları değişikliğe uğradıkça özel sigorta bilhassa bireysel emekliliğin önemini ortaya çıkıyor. Türkiye’deki emekli aylığı ile insanlar ciddi endişelere kapılıyor. Bireysel emekliliği önemli bir tasarruf aracı olarak tavsiye edebiliriz.”
Son panelist İstanbul Risk Yönetimi Laboratuvarı Direktörü Dr. Emrah Şener ise ‘Dünya’da Otomatik Katılım Uygulamaları ve Parametreleri:Optimal Emeklilik Sistemi Parametreleri’ başlıklı bir sunum yaptı. Şener, zorunlu sistem ve BES’in önemine değindi. ABD, Yeni Zellanda, İtalya, İngiltere ve Avustralya ile ilgili örnekler verdi. Otomatik Katılım planlamasına dahil olan bireylerin sistemden çıkış süreleri, fon maliyetleri, hedef kitle, katkı payı, finansal teşvikler, yaş tabanlı fonları değerlendiren Şener, ülkemizdeki finansal teşviklerin bu örnekler göz önüne alınarak tekrar gözden geçirilmesi gerekliğini belirtti.