Bir dönüşüm hikayesi: Koru Sigorta

Koru Sigorta Genel Müdürü Soner Şahin dönüşüm süreçlerini anlattı. Bu süreçte ‘Anonim Şirket’e dönüş, organizasyon ve tüm iş süreçlerinin yeniden yapılandırılması ve operasyonel verimliliğinin artırılması olmak üzere üç konuya odaklandıklarını ifade eden Şahin sorularımızı yanıtladı.

Koru Sigorta’nın dönüşüm sürecinden bahseder misiniz?

Kooperatif sigortacılığı yapmak üzere 2011’de çıkılan yolculuk, gerek mevzuat uyumsuzluğu gerek hedefindeki kooperatifler, sendikalar, dernekler, vakıflar ve meslek odalarında arzulanan karşılığı bulmaması nedeniyle hayat dışı pazarında son yıllardaki en önemli şirket dönüşüm projesine evrildi. Kasım 2015’te üst yönetim değişiminin ardından başlayan bu sürecin üç ana odak alanı vardı. Bunlardan birincisi, ‘Kooperatif’ tüzel kişiliğinden ‘Anonim Şirket’e dönüş, ikincisi, organizasyon ve tüm iş süreçlerinin dolaysıyla şirketin yeniden yapılandırılması ve üçüncüsü de şirketin operasyonel verimliliğinin artırılmasıydı.

Böyle kompleks bir dönüşüm sürecinin başarıya ulaşması için gerekli olan vizyon, yetenek, tutku ve doğru bir eylem planımız vardı. Ancak, gerekli iş gücü ve zaman kaynağımız maalesef yoktu. Bu açığımızı sektör deneyimi ve kurum çalışma kültürüne sahip insan kaynağı takviyesi ile gidermeye çalıştık. Bugün itibarıyla orta ve üst yönetimde ortalama 18 yıllık sektör deneyimine sahip bir kadromuz var.

Bu süreçte neler değişti?

Temel üç odak alanımızın ilki olan ve Haziran 2016’da başlayan anonim şirkete dönüş süreci, Hazine Müsteşarlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ilgili organlarının bilgisi, kontrolü ve denetimi altında mutlak bir uyum ile sürdürüldü, 5 Aralık 2017’de bu süreç başarıyla tamamlandı. Özellikle Hazine Müsteşarlığı Sigortacılık Genel Müdürlüğüne, bu sürece duydukları güven ve verdikleri destek için teşekkürlerimizi bir kez daha sunuyoruz.

Odak alanlarımızın her üçü de birbirleri için olmazsa olmazlardı. Ancak, özellikle anonim şirkete dönüş süreci için diğerlerinden oldukça farklı aksiyon ve çalışmaların yapılması gerektiriyordu. Çünkü Türkiye’de ilk kez böyle bir dönüşüm gerçekleşecekti. Geriye dönüp baktığımızda en iyi yaptığımız şeylerden birinin, bu alandaki çalışmaları diğer faaliyetlerle hiçbir şekilde etkileşime sokmadan yürütebilmemiz olduğunu görüyorum.

İkinci odak alanımız da şirketin iş yapma biçiminin dönüşmesiydi. Şirketin sahip olması gereken organları ya yoktu ya da sağlıklı çalışmıyordu. Öncelikle en önemlilerinden başlayarak şirketin sahip olması gereken tüm organlarını var ettik ya da sağlıklı çalışır hale getirdik. Portföyümüzün %80’inin oto branşı olması nedeniyle özellikle trafik tarife metodolojisini ve akabinde kasko tarifesini baştan aşağı değiştirdik. Konut ve Kobim Paket ürünlerini yeniden yaptık. Şu anda her ikisi de neredeyse sıfır otorizasyonla çalışıyor. Fatura Güvence Sigortası ürünümüzü tamamen baştan yaratarak satılabilir ve kârlı bir ürün haline getirdik ki bu ürün bize sektörde en büyük farklılaşmayı sağlayan ürünümüz. Oto ürünlerinde SBM entegrasyonlarında önemli geliştirme ve iyileştirmelerle birlikte mevcut ana yazılım altyapısında 2 yıl gibi bir sürede yaklaşık 4 bin adet geliştirme yaptık.

“KENDİ YAZILIMIMIZI KULLANMAYA BAŞLAYACAĞIZ”

Şirketin gelecekteki hedefleri için yeni bir yazılım altyapısına olan ihtiyacı karşılamak üzere kendi sigortacılık programımızı geliştirmeye başladık ve bu doğrultuda 2018’in ikinci yarısından itibaren yeni yazılımımızı kullanmaya başlayacağız. Biz bu konuyu çok önemsiyoruz. Çünkü bizim ve hatta sektör genelinde sayılı büyük şirketlerin dışında kendi yazılım altyapısını kullanan şirket yok. Bu alanda tek olacağız. Kasım 2015’te şirkette mail kurulumlarını, sistem yetkilendirmelerini yapan emekli sadece bir personel varken bugün Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcılığı altında iş analistlerinden oluşan büyük bir departman haline geldi.

Üçüncü odak alanımız operasyonel verimliliğin artırılmasıydı. Öncelikli olarak, her bir gider kalemi tek tek ele alındı ve deyim yerindeyse “sineğin yağını çıkarttık.” Şirketin tüm hizmet alımlarıyla ilgili sözleşmelerini yeniledik. Yenilerken de önceki şartlara göre ciddi maliyet tasarrufları sağladık. Kangren haline gelmiş davalık hasar dosyalarında çok kapsamlı ve dört elden sulh çalışmalarını başlattık. Böylelikle her geçen gün şirket üzerindeki yükü ağırlaşan faiz ve masraf yükleri hafifletildi. Şirketin neredeyse durma noktasına gelmiş olan rücu alacaklarının takibine hız verildi. Bankalara ödenen kredi kartı komisyonlarında çok ciddi iyileştirmeler sağladık.

İKİ YIL ÜST ÜSTE KÂR

Portföyümüzün önemli kısmını oluşturan trafik branşında elde ettiğimiz sonuçların yanı sıra bir-iki branş dışında teknik sonuçlarımız da kârlılığımızın artmasına yardımcı oldu. Son iki yıl üst üste kâr açıkladık. İki yıl üst üste kâr etmemizi takiben Ocak 2018 sonu itibarıyla da nakit varlıklarımızın toplamı, muallak ve IBNR toplamımızın bir hayli üzerinde olması, söylemlerimizin altını dolduran parlak bir başarının ispatlarıdır.

Bundan sonra nasıl bir yol izleyeceksiniz?

Dönüşüm sürecimiz devam ediyor, ancak en önemli virajlar dönüldü. Bizi en çok mutlu eden konulardan biri de sermayemizdeki gelişmeler. Son genel kurulumuzda sermaye artışı kararı oybirliğiyle alındı ve mevzuatın emrettiği doğrultuda mart başında tamamlandı.

2018 başından itibaren piyasa şirketi olduk. Piyasa dinamiklerine ayak uydurabilen, rekabet etmesi gereken alanlarda rekabet eden, acentelerinin gelirini artırmak için kampanyalar düzenleyen, kasko hasarlarını sektörde hemen hemen en hızlı ödeyen ve daha önemlisi acente ile şeffaf ve samimi iletişimi olan, tüm fonksiyonlarında uzman ve deneyimli bir şirket olarak sektör oyuncuları arasındaki yerimizi aldık. 2018 bizim için iyi başladı. Gerek üretim artışımız gerek ilk ay kârlılığımız bütçemiz doğrultusunda gerçekleşti. Acentelerden de oldukça ilgi görmeye başladık. Mutlu olmakla beraber bu ilgi bizi biraz da şaşırtmadı değil. Ürünlerimizin kapsamı, hasar hizmetlerimizin yeterliliği ve tüm yöneticilerimize anında ve doğrudan ulaşabiliyor olmaları bize olan ilgilerinin artmasına neden oluyor.

Şubat 2018 itibarıyla 700 olan acente sayımızın bu yılın sonunda hedeflediğimizin de üzerinde bir sayıya ulaşacağını şimdiden görüyoruz. Ne olursa olsun acente sayımızı artıralım gibi bir derdimiz olmamakla beraber, acentelik görüşmelerinde hep birlikte verimli ve karşılıklı kazanacağımız bir işbirliği kurabilir miyiz diye konuşuyoruz.

KORU SİGORTA SERMAYE ARTIŞINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Yoluna artık anonim şirket olarak devam eden Koru Sigorta’da sermaye artışı gerçekleştirildi. 10 Şubat tarihinde yapılan Olağanüstü Genel Kurul’da oybirliği ile sermayenin 10 milyon 650 bin lira artırılmasına karar verildi.

Yorum yazın