Benim için yaz AI

Benim için yaz AI

Gazetemizin çok değerli Art Direktorü Feyza Nimet Kırmızı ayın ortasını geçtiğimiz şu günlerde mesaj atar ve her ay olduğu gibi ister istemez bir gerginlik hali alır beni. Çünkü evet teknoloji çok hızlı gelişir ve hatta o kadar hızlıdır ki birçok trend olacağını söylediğimiz yenilikçi tavırlar birkaç ay içerisinde etkisini yitirebilir ya da yerine yenileri peydahlanır. Hal böyle iken aylık bir köşede yeni teknolojileri yazmak bir süre sonra tekrara düşürebilir insanı ve kara kara düşünürsün ne yazacağım ve Feyza’ya ne diyeceğim diye.

İşte size kocaman bir sorun. Peki bu sadece benim yüzleşmek durumunda olduğum bir problem olabilir mi? Sanmam. Bu tip bir sorun ile her karşılaştığımda ve evet teknolojinin nelere kadir olduğunu da bilen biri olarak, birkaç teknoloji bloğu kurcalayarak ve biraz da Google desteği ile bu konu başka kimler için bir vakadır bakarım ve Bingo!

“Content Creation made by AI.” Yapay zeka tarafından yaratılan içerik meselesinin, köşe yazarlarının dertleri için üretilmiş olduğunu düşünmüyorum tabii ki. Her biri kendi alanında rekabet içerisinde bulunan toplamda 1 milyardan fazla web sitesinin bulunduğu internet aleminde en pahalı şey tabii ki içerik. “bir şeyin içinde bulunanların tümü, muhteva” olarak Türk dil kurumuna girmiş olan ve bizlerin bugünlerde, like ettiği, comment yaptığı ve paylaştığı her şey içerik.

Kimilerine göre dünyanın en zor Board oyunu olan 2.500 yıllık Go’nun Dünya şampiyonu oyuncusu Ki Cie’yi yenen Deep Mind adlı şirketin Yapay Zeka robotu Alpha Go ve bu şirketin sahibi Google’ın sırf birkaç oyun oynasın diye yapay zeka yatırımı yapmayacağından hareketle başka neler yapabildiğini kurcalarken gördüm bu AI yapımı içerik üretimini.

Biz yapay zeka düşünürleri ve geliştiricileri için Nirvana niteliğindeki algoritma, bir makineye okuttuğun dökümanın özetini çıkarttırmak ve hatta o döküman ile ilgili sorular sorduğunda doğru yanıtlar almak. Bir sonraki aşamada ise bir iki konu başlığı vererek senin için yazı yazmasını beklemek. İnsana yakın düzeyde yaratılıcık ve anlamlı veri yaratmanın en basit kullanıcı için tariflenebilecek modeli.

Deep Mind -ki Londra merkezlidir- Daily Mail ve CNN’deki online makaleleri okuyarak senin için haberleri özetleyen hatta haberler hakkında sorduğun sorulara anında doğru yanıtlar veren algoritmasını duyurduğunda aslında yaratıcılığın sınırları ya da bir içerik üretmenin zorluğu ile ilgili birçok meselenin de sonunu getirmiş oldu.

Köşe yazmak için bir makineye, sadece yazmak istediğin konu ile ilgili başlıkları ve varsa bahsetmek istediği kişileri söylüyorsun ve makine senin için kaç vuruş istiyorsan bir makale oluşturuyor. İnandırıcı gelmedi mi? ai-writer.com ya da wordai.com ‘a girip bizzat kendiniz deneyimleyebilirsiniz.

Hazır girmişken “Deep Mind teaches AI to read” yazarsanız da, bir makineye nasıl makale ya da kitap okutup, onun hakkında özet ya da bilgiler alabileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Fenomen dizi Black Mirror 2. sezon 1. bölümde ölmüş kocası ile chat yapan ve hatta telefon ile konuşan Martha için kullandığı tüm bu teknoloji aslında bugünlerde çokça ilerleme sağladığımız, makinelerin içerik okuması ve anlamlı sonuçlar üretebilmesi meselesi yapay zekanın yeteneklerinin sınırlarını göstermesi açısından en bilim kurgu örnek.

Yapay zeka ile bezenmiş bir makineye tüm Türkçe, tarih ve coğrafya kitaplarını okutarak üniversite sınavlarında tam puan almasını ummak hiç de zor değil. Google Deep Mind için hayal edilmiş ve üstesinden gelinebilmiş en büyük bulmaca Go ise biz ÖSS nesli için de bu olabilir mi acaba?

Makinelerin okuduğu, anladığı ve bizler için çıktılar ürettiği bir dünyada rekabeti ya da diğerinden farklılaşmayı nasıl sağlarız? Belki birkaç ay sonraki köşe yazımı bir makineye yazdırırsam benim aklımdan çıkan üründen çok daha güzel bir iş çıkabilir mi?

Feyza ne dersin? Bana değil de, yapay zekama mesaj atsan hiç fena olmaz sanki, emin ol benim ürettiğim gibi bahaneleri de olmaz 🙂

Gelecekte görüşmek üzere…


ali@botudio.com

Yorum yazın