Baharatların süresi doluyor mu? Raf ömrü ne kadar ve ne zaman atılmalı?

 Baharatların süresi doluyor mu? Raf ömrü ne kadar ve ne zaman atılmalı?

İster amatör bir aşçı, ister tecrübeli bir şef olun, baharatların yemeklerinizin lezzetini yükseltmenin sırlarından biri olduğunu muhtemelen biliyorsunuzdur.

Baharatlar, yemeğinize lezzet katmanın ötesinde, yemeklerin bozulmasını önler. Karanfil, zerdeçal, biberiye, adaçayı ve tarçın gibi birçok baharat ve bitki türü, güçlü antioksidan ve antienflamatuar özellikler göstermektedir. Araştırmalar, baharat ve bitkilerle hazırlanan yemekleri sık sık yemenin kalp ve solunum yolu hastalıklarıyla ilişkili komplikasyon riskinizi azaltabileceğini göstermektedir. Sizin için hazırladığımız bu yazıda evinizdeki baharatların süresinin dolup dolmadığını ve ne zaman atılmaları gerektiğini öğreneceksiniz.

Yaygın bitki ve baharatların raf ömrü

baharatlarin-raf-omru-ne-kadar

Mutfak dünyasında; bir bitkinin kurutulmuş köklerinden, kabuğundan veya sapından yapılan baharat elde edilir. Otlar ise bitkinin kurutulmuş veya taze yapraklarından oluşur. Kurutulmuş otların ve baharatların raf ömrünü belirlerken dikkate alınacak, türlerini, işlenmelerini ve depolanmalarını içerir. Örneğin, kurutulmuş baharatlar kurutulmuş otlardan daha uzun süre dayanır.

Kurutulmuş otlar tipik olarak 1-3 yıl dayanır.

baharatlarin-raf-omru-ne-kadar

Fesleğen

Kekik

Biberiye

Defne yaprakları

Dereotu

Maydanoz

Kişniş

Nane

Adaçayı

Öğütülmüş veya toz haline getirilmiş baharatların tipik olarak 2–3 yıllık bir raf ömrü vardır.

baharatlarin-raf-omru-ne-kadar

Toz zencefil

Sarımsak tozu

Öğütülmüş tarçın

Biber tozu

Öğütülmüş zerdeçal

Öğütülmüş kakule

Öğütülmüş kırmızı biber

Ezilmiş pul biber

Baharat karışımları

Öğütülmemiş baharatlar, daga az hava, ışık ve neme maruz kaldığından en uzun raf ömrüne sahiptir.

Doğru şekilde saklanırsa baharatlar 4 yıla kadar dayanabilir.

Bütün karabiber

Kişniş

Hardal tohumu

Rezene tohumu

Kimyon tohumları

Bütün küçük hindistan cevizi

Karanfil

Tarçın çubukları

Bütün kurutulmuş acı biber

Limon otu

Tuz, boyutu ve şekli ne olursa olsun lezzetini bozmadan veya kaybetmeden süresiz olarak kullanılabilir.

Baharatlarınızın bozulup bozulmadığını nasıl anlarsınız?

Satın alınan baharatların çoğunda, son tüketim tarihi bulunmaktadır. Baharatlarınızı ne kadar süredir tükettiğinizden emin değilseniz, kokularını ve lezzetlerini inceleyerek anlayabilirsiniz. Avucunuzun içinde az miktarda ezin veya ovalayın. Koku zayıfsa ve tadı eskisi gibi değilse, yenilerini almak için muhtemelen iyi bir zamandır.

Maksimum raf ömrü için baharatları saklama

Havaya, ısıya, ışığa ve neme maruz kalmalarını en aza indirmek, bitkilerinizin ve baharatlarınızın raf ömrünü en üst düzeye çıkarmak için anahtardır; bu, yeni ürünler satın alırken tasarruf etmenize yardımcı olabilir. Baharatları ocağınızın yanında şeffaf kaplarda saklamak kullanışlı ve estetik açıdan hoş olsa da bunun yerine, ocak veya fırından uzağa yerleştirilmiş kiler, çekmece veya dolap gibi serin, kuru ve karanlık bir ortam, baharatlar için daha iyidir. Ayrıca baharatlarınızın sıkıca kapatılmış, gözeneksiz kaplarda saklandığından emin olmalısınız. Cam veya seramik kaplar, temizlenmesi kolay oldukları ve havayı ve nemi dışarıda tuttukları için en iyi seçenekler arasındadır. Plastik kaplar da tercih edilmektedir, ancak genellikle hava geçirmez değillerdir ve farklı baharatların renklerini ve kokularını emebilirler. Bu, yeniden kullanmak isterseniz temizlenmelerini zorlaştırabilir. Paslanmaz çelik veya teneke kaplar diğer uygun seçeneklerdir, ancak metal ısıyı iletken olduğu için, ocak gibi ısı kaynaklarından uzakta saklanmaları daha da önemlidir.

Soğutma gerekli olmasa da, kırmızı biber ve kırmızı biber gibi kırmızı baharatlar, buzdolabında saklanırsa pigmentlerini daha uzun süre korur. Benzer şekilde, susam ve haşhaş tohumu gibi yağ içeren baharatları buzdolabında saklamak, bozulmasını önleyebilir. Ayrıca, nemin baharatlarınızın lezzetini ve dokusunu hızla bozarak küflenmesine neden olabileceğini unutmayın.

Kuru otlar ve baharatlar havadan, ışıktan, ısıdan ve nemden uzakta saklandığında en uzun süre dayanır.

Otlar ve baharatlar, yiyeceklerin tatlandırılmasında ve korunmasında önemli rol oynar. Kurutulmuş otlar ve baharatlar, 1-4 yıl arasında değişen nispeten uzun raf ömürlerine sahiptir, ancak tam sürenin uzunluğu baharatın türüne ve nasıl işlendiği ve depolandığına bağlı olarak değişir. Genel olarak, ilk kullanım sürelerini geçmiş baharatların tüketilmesi tehlikeli değildir, ancak zamanla aroma ve lezzet gücünü kaybederler. Raf ömrünü uzatmak, israfı azaltmak ve yiyecek bütçenizi daha da uzatmak için baharatlarınızı her zaman ısı, ışık, hava ve nemden uzak tutun.

 

 

İlginizi Çekebilir