
Avrupa’nın başı hayalet taşımacılarla dertte
Alman Sigorta Birliği (GDV), yasal nakliye şirketi kılığına girerek sahte evraklarla teslim aldıkları malları çalan hayalet taşımacılar konusunda uyarıyor. GDV, bu tür dolandırıcılıkların yıllık maliyetini 1,3 milyar euro olarak tahmin ediyor.
Lojistik şirketleri ve nakliyat sigortacıları son dönemde giderek artan yeni bir dolandırıcılık türüyle karşı karşıya. Alman Sigorta Birliği (GDV) de yasal nakliye şirketi kılığına girerek sahte evraklarla teslim aldıkları malları çalan hayalet taşımacılar konusunda uyarıyor. GDV Taşımacılık ve Havacılık Başkanı Jens Jaeger, Berlin’deki bir konferansta yaptığı konuşmada, “Hayalet taşımacılarla ilgili dolandırıcılık vakalarının sayısı keskin bir şekilde arttı” dedi.
Dolandırıcılık, nakliye işlerinin yapıldığı çevrimiçi platformlara sızarak yüksek değerli sözleşmelerin tespit edilip platform dışından doğrudan göndericilere ulaşılmasıyla başlıyor (taşeronmuş gibi davranılıyor). Gerçek kişi ve şirket isimleri kullanılarak sahte sigorta belgeleri düzenlenip göndericilerin sanki gerçek nakliyecilerle çalıştıklarını zannetmeleri sağlanıyor. Ancak göndericinin teslim ettiği mallar bir daha geri dönmemek üzere çalınıyor. Bakır, elektronik, gıda, bisiklet ve hatta güneş panelleri gibi yüksek değerli ürünler başlıca hedefler arasında yer alıyor.
Dolandırıcılık soruşturmalarında uzmanlaşmış Desa danışmanlık firmasından Klaus Baier, bu dolandırıcılıkların 2022’den beri takibini yapıyor. 2022’de 80 vaka kaydedilirken 2024 yılında vaka sayısı 266’ya ulaştı. GDV, bu tür dolandırıcılıkların yıllık maliyetini 1,3 milyar euro olarak tahmin ediyor.
Sigortacılar, nakliye şirketlerine taşeronları daha dikkatli şekilde incelemeleri (kimlik belgeleri kontrol edilmeli, adresler doğrulanmalı ve referanslar istenmeli) çağrısında bulunuyor. Baier’e göre vakaların %75’i kimlik hırsızlığını içeriyor ve bunların çoğu daha sıkı bir ön inceleme ile önlenebilecek durumda.