“Anadolu Sigorta geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ediyor”

“Anadolu Sigorta geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ediyor”

Anadolu Sigorta’nın sigorta sektöründe birçok konuda öncülük ettiğini belirten Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, “Anadolu Sigorta, 100 yıllık geçmişinde sadece bir sigorta şirketi olmanın ötesinde, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında, doğal afetlerin yaralarının sarılmasında ve sigorta sektörünün gelişmesinde öncü bir rol üstlendi. Anadolu Sigorta, geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ediyor” dedi.

100 yıla dayanan köklü geçmişe sahip Anadolu Sigorta, faaliyetleriyle sigorta sektörünün gelişim ve dönüşümünde önemli roller üstlendi. Söyleşimizde Anadolu Sigorta Genel Müdürü Mehmet Tuğtan, Türkiye’nin ekonomik egemenliğini güçlendirme hedefiyle yola çıkan Anadolu Sigorta’nın geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ettiğini vurguladı. Anadolu Sigorta’nın ikinci yüzyılında hayata geçireceği projeler, sürdürülebilirlik vizyonu ve başarıları hakkında konuştuğumuz söyleşimizde Tuğtan, şu değerlendirmelerde bulundu:

100 yıl bir şirket tarihi için çok büyük bir süre. Neredeyse Cumhuriyet tarihiyle eşit bir tarih. Anadolu Sigorta’nın bu 100 yılda elde ettiği en büyük başarıları neler? Tabii ki bu 100 yılda zor dönemler de yaşandı. Şirket olarak bu zor dönemler nasıl atlatıldı?

Anadolu Sigorta’nın 100 yıllık tarihi, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal gelişimiyle paralel olarak birçok önemli dönüm noktasına sahne oldu. Türkiye Cumhuriyeti’nin ilanının ardından, İş Bankası’nın öncülüğünde kurulan Anadolu Sigorta, ülkenin ekonomik egemenliğini güçlendirme hedefiyle yola çıktı. Bu süreçte karşılaşılan zorluklar ve atlatılan badireler, şirketin gelişiminde belirleyici oldu. Özellikle sigorta sektörünün gelişimi açısından bakıldığında, Anadolu Sigorta’nın faaliyetleri sadece bir şirketin tarihi olmanın ötesinde, tüm sektörün dönüşümüne de ışık tuttu.

Doğal Afetler ve Anadolu Sigorta’nın Rolü

Cumhuriyet döneminde Türkiye’de yaşanan büyük depremler, sigortacılığın önemini artırdı ve Anadolu Sigorta bu süreçte etkin bir şekilde yer aldı. 1924 Erzurum Depremi, sigortanın doğal afetler karşısında toplumsal güvence sağlamadaki rolünü gözler önüne sererken, Anadolu Sigorta; 1939 Erzincan, 1999 Gölcük, 2011 Van, 2020 Elazığ ve İzmir ve 2023 Kahramanmaraş depremleri gibi yıkıcı felaketlerde tazminat ödemeleriyle yaraların sarılmasına katkıda bulundu. İnsan hayatı söz konusu olduğunda, hasar ödemelerinin miktarının konuşulması anlamsız kalıyor ancak sadece şunu belirtmek isterim ki bu acı olayda da en yüksek hasarı, Anadolu Sigorta olarak biz ödedik.

Büyük Yatırımlara Sağlanan Güvence

Anadolu Sigorta, ülkenin kalkınma sürecinde büyük altyapı ve sanayi projelerinin sigortalanmasında da önemli roller üstlendi. 1925 yılında demiryollarının sigortalanmasıyla başlayan bu süreç; Türkiye Şişe ve Cam Fabrikaları, Ereğli Demir Çelik Fabrikası, Fatih Sultan Mehmet Köprüsü yolları ve Atatürk Barajı gibi dev yatırımlara verilen teminatlarla devam etti. Bu sigortalar, ekonomik büyümenin sürdürülebilirliğine katkı sağladı.

Dijitalleşme ve Teknolojik Dönüşüm

Sigorta sektöründe teknolojik gelişmelere öncülük eden Anadolu Sigorta, 1956’da otomasyon çalışmalarına başladı, 1960’larda elektronik sistemlere geçiş yaptı. 1997’de acentelerini online ve gerçek zamanlı bilgi işlem sistemine bağlayarak dijitalleşme süreci hızlandırıldı. Günümüzde ise robotik süreçler ve yapay zekâ gibi alanlarda yatırımlar devam ediyor. Sonuç olarak Anadolu Sigorta, 100 yıllık geçmişinde sadece bir sigorta şirketi olmanın ötesinde, Türkiye’nin ekonomik kalkınmasında, doğal afetlerin yaralarının sarılmasında ve sigorta sektörünün gelişmesinde öncü bir rol üstlendi. Ulaşılamayan bir noktanın kalmadığı geniş hizmet ağı ve sektöre kazandırdığı yeniliklerle Anadolu Sigorta, geçmişten aldığı güçle geleceğe güvenle bakmaya devam ediyor.

‘GELECEĞİN ŞİRKETİ VİZYONUNU İNŞA EDİYORUZ’

İkinci yüzyılınızda hayata geçireceğiniz projeler var mı?

Anadolu Sigorta olarak, ikinci yüzyılımıza girerken müşteri odaklı yaklaşımla, kişiselleştirilmiş ürünler sunan ve teknolojiyi merkezine alan ‘Geleceğin Şirketi’ vizyonunu inşa ediyoruz. Biz Anadolu Sigorta’da geleneği geleceğe dönüştürüyoruz. 100 yıllık tecrübemizi teknolojinin ileri imkânlarından faydalanarak geleceğe taşıyoruz. Uluslararası sigortacılık trendlerini takip ediyor, Türkiye’de bu trendleri belirleyen şirket olarak konumlanıyoruz. Öyle ki bilgi teknolojileri ve iş birimleri çevik dönüşüm içerisinde “harmoni” ile çalışıyor. Niye “harmoni” vurgusu yapıyoruz? Çünkü çevik dönüşümümüz adeta bir senfoni orkestrasının harmonisi yani uyumu içerisinde devam ediyor. Çevik takımlarla sigortalılarımızın ihtiyaçlarına daha hızlı yanıt veriyoruz. Projelerimizi de ihtiyaçları en hızlı karşılayacak şekilde yönetiyoruz. Bu kapsamda hem platformlarımızı hem de süreçlerimizi gözden geçiriyoruz. Biliyorsunuz Anadolu Sigorta’nın mobil uygulama platformu Sigortam Cepte. Sigortam Cepte’yi en kullanıcı dostu arayüzlerle sürekli güncelliyor ve geliştiriyoruz. Yeni 100 yılımıza yakışacak şekilde kapsamlı bir güncelleme ile Sigortam Cepte’yi sigortalılarımıza en iyi şekilde sunmaya devam edeceğiz. Sigortacılığın geleceği kişiselleştirilmiş ürün ve fiyatlamalar ile şekilleniyor. Kişiselleştirilmiş ürün çalışmalarımız devam ederken fiyatlama konusunda da çalışmalarımızı yürüttük ve yapay zekâ destekli kişiye özel fiyatlama projemizin ilk aşamasını tamamladık. Geliştirdiğimiz bu teknolojiyi bir süredir kullanıyor, ürünlerimizi dinamik fiyatlama modeliyle yönetiyoruz.

‘ODAĞIMIZDA SİGORTALILARIMIZ VAR’

Tüm bu çalışmalarımızın odağında sigortalılarımız var. Odak sigortalı olunca bir CRM projesi konuşmamak mümkün değil. Yenilikçi ve teknoloji odaklı bakış açımızla bu yıl kapsamlı bir CRM projesi yürütmeye başladık. Sigortalılarımızı hem büyük veri öğrenmesi modelleriyle yakından tanıyor hem de onların ihtiyaçlarını karşılamaya ve sigortalılarımızla iletişimimizi kuvvetlendirmeye yönelik aksiyonlar almaya devam ediyoruz. Sigortalılarımızla birlikte iş ortaklarımızı da düşünüyoruz. “Hasar Sanal Asistan” ile sigortalılarımız ve iş ortaklarımızın Bireysel Şube ve Sigortam Cepte’de Chatbot üzerinden aradığı bilgilere ulaşmasını sağlayarak memnuniyetlerini artırmayı hedefliyoruz. Tüm projelerimiz ileri teknolojik gelişmeleri kapsayan, 2024 yılında kapsamlı bir şekilde yenilediğimiz Orta Vadeli Stratejik planımız ve hedeflerimize hizmet eden bir yapıda yürütülüyor. 2025’te de bu stratejilerimizi sürdürerek başarılı sonuçlara ulaşmaya devam edeceğiz.

YAŞANABİLİR BİR DÜNYA BIRAKMA MİSYONU

Anadolu Sigorta’nın sürdürülebilirlik vizyonu ve bu alandaki adımları ile ilgili neleri vurgulamak istersiniz?

Şirketimizin sürdürülebilir sigortacılık çalışmaları kapsamında, sigortacılık faaliyetlerinin çevresel, sosyal ve yönetişimsel (ÇSY) sürdürülebilirlik ilkeleri çerçevesinde birçok uygulama ve proje hayata geçiriyoruz. Bu projeler ile ürün ve hizmetlerimizde, çevresel ve sosyal riskleri de hesaba katıyor, doğal kaynaklara ve ekosistemlere zarar vermemeye özen gösteriyoruz. Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nı bu alanda bir kılavuz olarak görüyoruz. 2030 yılına kadar ulaşılması beklenen, 17 başlık altında toplanmış olan Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın tümünün önemli olduğunun farkındayız. Bununla birlikte, odaklanarak daha etkili ve faydalı olabileceğimiz “Nitelikli Eğitim, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği, Sorumlu Üretim ve Tüketim, İklim Eylemi, Karasal Yaşam ve Amaçlar İçin Ortaklıklar” ile ilgili çalışmalarımız daha fazla diyebiliriz. Sigorta sektöründe faaliyet göstermenin getirdiği sorumluluklarla değişen müşteri beklentilerine uygun çözümler yaratmaya, gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakma misyonuyla çalışmaya, tüm faaliyetlerimizi sürdürülebilirlik bakış açısı ile yürütmeye ve bu konuda iş birlikleri geliştirmeye devam ediyoruz. Anadolu Sigorta olarak iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarımız doğrultusunda emisyon oluşturan tüketimimizi sürekli takip ederek yönetiyoruz. 2019 yılından beri yayımlanan sürdürülebilirlik raporlarımıza ek olarak CDP (Karbon Saydamlık Projesi) beyanı veriyoruz. Sera gazı emisyonlarını ISO 14064 standardına uygun olarak hesaplıyoruz. Ayrıca kendi faaliyetlerimizden kaynaklanan etkileri azaltmaya çabalarken, ülkemizin iklim değişikliği ile mücadelesi ve enerji güvenliği için azami öneme sahip olan yenilenebilir enerji projelerine destek vermeye de devam ediyoruz.

Yorum yazın