2021’de yaşanan doğal afetlerin sigortacılara faturası 120 milyar dolar

2021’de yaşanan doğal afetlerin sigortacılara faturası 120 milyar dolar

Munich Re, 2021 yılında meydana gelen doğal afetlerin sebep olduğu toplam hasarın 280 milyar dolar olduğunu ve bunun 120 milyar dolarının sigortalı olduğunu açıkladı. 280 milyar dolarlık toplam hasarın gerçekleştiği 2021 yılı en çok hasarın kaydedildiği 4’üncü yıl olarak kayıtlara geçti. Hasarların çoğunun iklim değişikliğinden kaynaklanıyor olması iklim değişikliğinin temsil ettiği risklerin büyüdüğünün kanıtı olarak karşımıza çıkıyor.

Dünya çapında, doğal afetler 2021’de önemli ölçüde yüksek hasarlara neden oldu. Fırtınalar, seller, orman yangınları ve depremler 280 milyar dolar değerindeki varlığı yok etti. 2020 yılındaki 210 milyarlık hasarın 120 milyar doları sigortalıyken, 2019 yılındaki 166 milyar dolarlık hasarın 57 milyar doları sigortalıydı. 2021 yılında da yaklaşık olarak 120 milyar dolarlık hasar sigortalıydı, bu da önceki iki yılın rakamından daha fazla. Sigortasız kısım Amerika’daki yüksek hasar sıklığı nedeniyle azalmış olsa da sigorta açığı yüzde 57 seviyesinde.

ABD’DE DOĞAL AFETLERİN FATURASI 145 MİLYAR DOLAR

Amerika Birleşik Devletleri, 2021’de doğal afet hasarlarında en büyük paya sahip olan ülkeydi (yaklaşık olarak 145 milyar dolar) ve bunun sadece 85 milyar doları sigortalıydı. Hem genel hem de sigortalı hasar önceki iki yıldan yüksek. 2020 yılında toplam hasar 100 milyar dolar ve sigortalı hasar 67 milyar dolar iken 2019 yılında toplam hasar 52 milyar dolar ve sigortalı hasar 26 milyar dolar idi. Yaşanan doğal afetler özelinde açacak olursak;

Hortumlar

Aralık 2021’de, ABD’nin orta ve güneydoğusundaki çeşitli eyaletlerde yaşanan bir dizi şiddetli fırtına, özellikle Aralık ayı için olağanüstü yüksek kayıplara yol açtı. Saatte 310 km’ye varan rüzgâr hızlarına sahip düzinelerce şiddetli kasırga altı eyalette yıkıma neden oldu. Özellikle Kentucky Mayfield’de bir mum fabrikası da dâhil olmak üzere şehrin büyük bölümü tamamen yıkıldı. Hortumlar sonucu toplam hasar 5,2 milyar dolar ve tahmini sigortalı hasar da 4 milyar dolar civarında.

Kentucky Mayfield hortum

Tropik Fırtınalar: Atlantik Kasırga Mevsimi

2021’deki en maliyetli doğal afet, 29 Ağustos’ta New Orleans’ın 90 km güneyinde büyük bir kasırga olarak karaya ulaşan Ida Kasırgasıydı. Rüzgar hızı yaklaşık 240 km’ye ulaşan kasırga on binlerce binanın hasar görmesine veya yıkılmasına yol açtı. Ida Kasırgası, daha sonra yönünü kuzeydoğuya çevirdi ve özellikle New Jersey ile New York şehrinin metropol bölgesinde şiddetli sele neden oldu. Genel olarak, Ida Kasırgası 65 milyar dolar hasara neden olurken bunun yaklaşık 36 milyar doları sigortalıydı.

Şiddetli ve dondurucu soğuk

Şubat ayında, olağanüstü bir soğuk hava dalgası, ABD’nin güneyine kadar ulaştı. Teksas’ın güneyindeki Houston şehrinde -8°C sıcaklık kaydedildi. Teksas eyaleti yaklaşık on yılda bir büyük bir donma olayı yaşasa da, eyaletin enerjisi, altyapısı ve binaları genellikle bu tür koşullara yeterince hazırlıklı değil. Toplamda yarısı sigortalı olmak üzere 30 milyar dolarlık bu hasar, yılın en maliyetli üçüncü doğal afeti olarak kayıtlara geçti.

Teksas soğuk hava dalgası

AVRUPA’DA SELLER REKOR HASARLARA NEDEN OLDU

Avrupa’da Temmuz 2021’de görülen sağanak yağışlar özellikle Batı Almanya’daki yerel bölgelerde yıkıcı hasarlara sebep olan olağanüstü derecede şiddetli selleri tetikledi. Alçak basınç hava sistemi olan Bernd’in neden olduğu yağış, yüz yılı aşkın bir sürenin en yüksek seviyesiydi. Rheinland-Pfalz’daki Ahr Nehri gibi ırmak kollarındaki sel, sayısız binayı silip süpüren ani selleri tetiklerken altyapıda ciddi hasarlar meydana geldi. Şiddetli seller sonucu toplam 54 milyar dolarlık hasar oluşurken bu doğal afetin en ağır faturası 40 milyar dolar ile Almanya’ya ait. Bu seller, Almanya’da ve Avrupa’da bugüne kadarki en maliyetli doğal afet. Almanya’da sigortasız altyapı hasarları ve seller için sınırlı sigorta yoğunluğu nedeniyle sigortalı kısım nispeten düşük. Alman Sigortacılar Birliği’nden alınan verilere göre 9,7 milyar dolarlık kısım Almanya’da olmak üzere 13 milyar dolar sigortalıydı.

Almanya’da yaşanan şiddetli seller

‘ARTAN RİSKLERE UYUM SAĞLAMAK ZOR OLACAK

Munich Re’de İklim ve Jeoloji Baş Bilimcisi ve İklim Çözümleri Birimi Başkanı Ernst Rauch konuyla ilgili şu yorumlarda bulundu: “2021 afet istatistikleri dikkat çekici çünkü bazı ekstrem hava olaylarının iklim değişikliğinin bir sonucu olarak daha sık veya daha şiddetli hale gelmesi muhtemel. Bunlar arasında Amerika’daki şiddetli fırtınalar ve Avrupa’da görülen şiddetli yağmurlar ve seller var. Fırtınalar içinse bilim insanları iklim değişikliği nedeniyle şiddetli fırtınaların ve aşırı yağışlı fırtınaların oranının artacağını tahmin ediyor. Olaylar otomatik olarak iklim değişikliğine atfedilemeyecek olsa da yıllar boyunca meydana gelen değişikliklerin analizi, atmosferin ve okyanusların ısınmasıyla ilgili makul göstergeler sağlıyor.” Rauch, iklim değişikliği nedeniyle artan risklere uyum sağlamanın zor olacağını da vurguluyor.

ASYA-PASİFİK BÖLGESİNDE NİSPETEN DÜŞÜK HASAR VAR

Asya- Pasifik bölgesinde hasar mütevazı bir seviyede. Bölge, 9 milyar doları sigortalı olmak üzere sadece yüzde 18 oranında toplam hasarı ve yüzde 7 oranında sigortalı hasarı oluşturdu. Bölgede yüzde 83 oranında bir sigorta açığı bulunduğunu da belirtmek gerek. Çin’in orta-kuzey kesiminde yer alan Henan eyaletinde görülen sayısız nehrin taştığı şiddetli sel felaketi bölgedeki en maliyetli doğal afet olarak kayıtlara geçti. Sel felaketinde yüzbinlerce evi su bastı. Toplamda 16,5 milyar dolarlık hasar ortaya çıktı. Oluşan hasarın ise sadece yüzde 10’u sigortalıydı. 13 Şubat 2021’de Japonya’nın doğu kıyısı açıklarında 7.1 şiddetinde bir deprem meydana geldi. Deprem, on yıl önce Fukushima nükleer felaketine yol açan yıkıcı bir tsunamiyi tetiklemiş Tohoku depreminin merkez üssünden çok da uzak değildi. Son deprem, bölgede 2,3 milyar dolar tutarında sigortalı hasarlarla birlikte 7,7 milyar dolar tutarında önemli hasarlara neden oldu. Bölgede sigorta açığı ise yüzde 70.

Henan sel felaketi, Çin

VOLKANİK PATLAMALAR HAFİFE ALINAN TEHDİT Mİ?

Japonya’daki depremlerin yanı sıra şiddetli volkanik patlamalar, jeofizik felaketlerden kaynaklanan tehditlerin ciddiyetini gösteriyor. Eylül ayında, La Palma’nın güneyindeki Cumbre Vieja yanardağı patladı. Dev lav akıntıları denize aktı. Yaklaşık 3 bin mülk, lav ve volkanik kül katmanına gömüldü. Volkanik patlama, Aralık ayının sonuna kadar sürdü. Felaketin bilançosu ise 1 milyar dolar civarındaydı.

La Palma Yanardağ Patlaması

SANAYİLEŞMİŞ ÜLKELERDE DE SİGORTA AÇIĞI VAR

Küresel düzeyde, 2021’deki doğal afetlerden kaynaklanan hasarların yaklaşık %57’si sigortalı değildi. Sigorta açığına bakıldığında sanayileşmiş ülkelerde bu açık azalırken, daha yoksul ülkelerde yüzde 90’ın üzerinde değişmeden kaldığı görülüyor. Sanayileşmiş ülkelerde, sigortalı hasarların oranı, ilgili doğal afete bağlı. Örneğin, ABD ve Avrupa’da sel için sigorta yoğunluğu fırtınalara göre çok daha düşük. “Daha yüksek sigorta yoğunluğu, insanların ve ülkelerin bir felaketin mali sonuçlarıyla daha iyi başa çıkmalarına ve normal bir yaşama dönmelerine yardımcı olabilir” diyen Ernst Rauch, hükümetlerle ortaklaşa konseptler geliştirmenin mantıklı olacağını da ekliyor.