Tokyo Olimpiyatları’nda koronavirüs tehlikesi sigortacıları korkutuyor

 Tokyo Olimpiyatları’nda koronavirüs tehlikesi sigortacıları korkutuyor

Tokyo Olimpiyatları’nda koronavirüs riski sigortacıları korkutuyor.

Olimpiyatlar’ın bu yaz Tokyo da gerçekleşmesi bekleniyor. Ancak bölgede varlık gösteren ve Japonya’da da son derece etkili olan koronavirüs hem Olimpiyat sporcularının yaşayabileceği sağlık sorunları hem de olası bir etkinlik iptali nedeniyle sigortacılarına milyarlarca dolar fatura çıkarabilir.

Koronavirüsü yazının kaleme alındığı an itibarıyla dünyada 80 bin kişiye bulaştı ve 2 bin 800’den fazla insanın hayatını kaybetmesine neden oldu. Japonya’da ise koronavirüs tespit edilen kişi sayısı 200’ü geçmiş durumda. Bununla bağlantılı olarak Japonya Başbakanı Shinzo Abe’in hükümeti, çok sayıda spor etkinliği iptal etti. 24 Temmuz’da başlaması beklenen ve bugüne kadar 12 milyar dolar yatırım yapılan Olimpiyatlar için henüz bir karar çıkmadı. Yine de etkinliğin ertelenmesi, başka bir ülkeye kaydırılması ve hatta iptali gibi seçenekler masada. Uluslararası Olimpiyat Komitesi üyesi Dick Pound’un geçtiğimiz hafta yaptığı açıklamalara göre Olimpiyatlar hakkında mayıs ayının sonuna kadar nihai kararın alınması bekleniyor. 

OLİMPİYAT İÇİN 800 MİLYON DOLARLIK KORUMA

1896 yılından bu yana 4 yılda bir düzenlenen dünyanın en büyük spor etkinliği Yaz Olimpiyatları’nın iptali ya da ertelenmesi sonucunda oluşabilecek hasar hakkında pek çok tahmin ve görüş bulunuyor. Sigorta brokeri Aon’un Direktörü Adrian Thomas, rakam belli olmasa da Olimpiyatlar hakkında nihai kararın ertelendiği her dakika hasarın artacağını söylüyor: “Eğer iptal kararı Temmuz’dan 2-3 hafta önce gelirse, tüm yatırımlar boşa gitmiş olacak. Ancak kararı 3 ay önce alırsak, bazı hasarların oluşmadan önüne geçilebilir.” 

Uluslararası Olimpiyat Komitesi Başkanı Thomas Bach ise Tokyo Oyunları’nın düzenlenmesi için ellerinden geleni yaptıklarını vurguluyor. Komisyon, düzenlediği her Olimpiyat etkinliği için yaklaşık 800 milyon dolar sigorta teminatı alıyor. Bu da Komite’nin ev sahibi ülkelere yaptığı 1 milyar dolar civarındaki yatırımın büyük bir kısmını karşılıyor. Buradan sigortacıların %2-3 arası bir sigorta primi sağladıkları düşünülüyor. Bu da Tokyo etkinliğinin sigorta masraflarının 24 milyon dolara kadar çıkabileceğini gösteriyor. Hazırlanan poliçe savaştan doğal afetlere kadar pek çok riski güvence altına alıyor. 

KORONAVİRÜS TEMİNATI AÇIKLANMADI

Burada kritik olan nokta, koronavirüs gibi kolayca yayılan salgın hastalıkların etkinlik iptali sigortalarının verdiği teminatlardan genelde hariç tutulması. Bu teminatın paketlere dahil edilmesi halinde günümüzde poliçe sahiplerinin büyük ölçüde salgın teminatı da almak isteyeceklerini söyleyen Allianz Küresel Kurumsal ve Uzmanlık Küresel Ürün Lideri Alli MacLean, Allianz’ın 2021 yılında 2028 yılına kadar Olimpiyat etkinliklerinin sigortalanması için Olimpik Komite ile anlaştığını ancak Tokyo Oyunları’nda sorumlulukları bulunmadığı söyledi. 

Bunun yanında, yerel organizatörler, Olimpik sponsorlar, tacirler, araç kiralama şirketleri ve seyahat acenteleri de sigorta yaptırıyor. Tabii, poliçelerin hasarları ne ölçüde karşıladığını söylemek zor. 

Küresel sigorta devi Munich Re, akıbeti merakla beklenen etkinlikte riskin çoğunu üzerinde bulunduruyor. Munich Re Yönetim Kurulu Üyesi Torsten Jeworrek; Tokyo için etkinlik iptali sigortasını yaptıran kurum olduklarını açıkladığı toplantıda, verilen teminatın yüzlerce milyon eurodan fazla olduğunu söyledi. Jeworrek, verilen teminatın 2018 Kış Olimpiyatları’ndaki 250 milyon euroluk teminatı geçip geçmediği hakkında ise bilgi vermedi. Aynı zamanda, poliçenin koronavirüs teminatının bulunup bulunmadığı da “gizlilik ilkesi” nedeniyle açıklanmadı. 

DÜNYA KUPASINDA 1.5 MİLYAR $
ETKİNLİK İPTALİ TEMİNATI

Analist Jefferies şirketinin tahminlerine göre 2020 Olimpiyatları’nda TV hakları ve sponsorluklar dahil 2 milyar dolarlık sigortalı varlık bulunuyor. Tahminin içinde 600 milyon dolarlık konaklama masrafları da bulunuyor. Büyük spor etkinliklerinin underwriting’i genelde Lloyd’s of London’da ya da daha geniş olan Londra ticari sigorta pazarında gerçekleştiriliyor. Lloyd’s sigortacısı Beazley geçtiğimiz dönemde yayınladığı bir infografik tabloda 2014 ve 2018 Dünya Kupası için verilen etkinlik iptali sigortalarında teminatın 1.25 ve 1.5 milyar doları bulduğunu göstermişti. Geçtiğimiz Olimpiyat etkinliklerinin de sigortalanmasında Beazley ve Tokio Marine aracı olmuştu. Ancak Tokyo etkinliğiyle ilgili bir açıklama henüz yapılmadı. 

 

İlginizi Çekebilir