
TOBB SAİK yönetimi sektörel gelişmelerin takipçisi
Sektörde yapılan düzenleme ve yayınlanan genelgeler sonrasında sürecin takipçisi olduklarını söyleyen TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Gençal, TOBB SAİK yönetimi olarak mağduriyetlerin yaşanmasına engel olacaklarını aktardı.
Süregelen salgın kaynaklı olarak hem ülkemizde hem de dünyada ekonomik ve sosyal kısıtlama ve daralmalar devam ediyor. TOBB SAİK Yönetim Kurulu Üyesi Ayhan Gençal, bu durumun sigorta sektörünü de diğer sektörler kadar olmasa da olumsuz etkilemeye devam ettiğini dile getirdi. Gençal, salgının sektör verilerine olan etkileri hakkında, “2020 sigorta sektör verilerine göre salgının getirdiği olumsuzluklara rağmen hayat dışı branşta %19, hayat branşında ise %27 büyüme sağlanmış durumda. Salgının insani anlamda en önemli olgunun sağlık olduğunu tekrar hatırlatmasının da etkisiyle sağlık branşında ve özellikle tamamlayıcı sağlık sigortalarındaki artış oranları ise çok daha yüksek oranlarda gerçekleşti” açıklamalarını yaptı.
Gençal, bu rakamların tüm olumsuzluklara rağmen sigorta ihtiyacının ve sigortaya güvenin arttığını gösterdiğini söyledi. “Salgının başlangıcında da meslektaşlarımıza sektörel etkilenme anlamında çok olumsuzluklar olmayacağını hep anlatmıştık, bu rakamlar da öngörülerimizin doğruluğunu kanıtladı. 2021 yılının ilk iki ayında salgındaki vaka artışlarının ve özellikle birçok sektörde faaliyetlerin yapılmamasının, sokağa çıkma kısıtlamalarının ekonomik daralmaya yol açtığını hep birlikte gözlemliyoruz” diyen Gençal, bu durumun sektöre yansıması hakkında şunları söyledi: “Bu durum haliyle sektöre de yansıyor ama TSB 2021 Ocak ayı verilerine göre de sektör geçen yıla göre Ocak ayında %34 gibi oldukça yüksek bir büyüme gerçekleştirmiş durumda. Salgın nedeniyle hala bizleri de ilgilendiren bazı lokomotif sektörlerde (otomotiv – emlak – inşaat – taşımacılık vb.) daralmalar söz konusu. Salgın illetinden kurtulduktan sonra öngörümüz; bu sektörlerin de normalleşmeye başlaması ile yılın üçüncü ve dördüncü çeyreklerinde sektörel anlamda işlerin ve üretimlerin daha iyi olacağı şeklinde.”
‘İLLEGAL ÇALIŞAN YAPILARA KARŞI MÜCADELE VERİYORUZ’
Göreve geldikleri 2018 yılından bu yana illegal yapılar ile mücadele ettiklerini belirten Gençal, “Daha da büyük bir kararlılık ile, göreve geldiğimiz 2018 yılından bu yana illegal çalışan yapılara karşı mücadele veriyoruz. Bu anlamda İcra Komitesine meslektaşlarımızdan gelen şikayetler sonucunda onlarca soruşturma başlattık. Gelen soruşturma raporları sonrasında onlarca acente ve kişiye; uyarı, kınama, faaliyeti kısa süreli durdurma ve meslekten men cezalarını uyguladık. Geçtiğimiz ay içerisinde ise bu anlamdaki en büyük ceza uygulaması gerçekleşti ve 100’e yakın şubesi olan ama şubelerinin dışında onlarca, yüzlerce kişi ve yapıya illegal şekilde ekran ve şifre dağıtan acente ve sahiplerine meslekten men cezası verdik ve yapının faaliyetlerini durdurduk.
Usulsüzlük devamları durumunda bu kişilerin de aynı cezaları alacağını şimdiden söyleyebiliriz. İllegal çalışmalar yapan, yasal faaliyet sınırları dışında hareket eden, tüketicileri aldatmaya yönelik reklam ve yayınları olan, haksız rekabete yol açacak şekilde komisyon iadeleri yapan, vergisel anlamda kaçakları olan yapı ve kuruluşları engellemek için de özellikle kamu ve bağlı oldukları kurumlar anlamında girişim ve çalışmalarımız da aralıksız sürüyor” açıklamalarında bulundu.
MAĞDURİYETLERE SON
Şubat ayı içinde SEDDK tarafında önemli bir genelge yayınlandığına dikkat çeken Gençal, 5684 Sayılı Sigortacılık Kanunu Ek 6. Maddesinin Uygulanmasına İlişkin Genelge olarak adlandırılan genelgenin önemli yanlarına dair şu bilgilendirmeleri yaptı, “Son yıllarda maddi ve özellikle bedeni kayıplarla sonuçlanan kazalara dair illegal şekilde veri toplayarak, mağdurlar ve yakınlarına ulaşıp, onlardan aldıkları vekaletlerle sigorta şirketleri ve mahkemeler nezdinde işlemleri yürüten ama sigortacılık ve hukuk anlamında sıfatları olmayan bu kurumlar kazazedeler ve sektörel anlamda büyük mağduriyetler yaratıyorlardı.
Genelgenin birkaç maddesi sigorta şirketleri ile anlaşmalı kuruluşlarının ilişkilerinin düzenlenmesine yönelik. Lakin; bu maddelerin uygulama ve işleyişine dair belirsizlikler var. Bu konuları da takip ediyor olacağız.”