Sigortada finans fonksiyonlarının dönüşümü artık bir zorunluluk
Sigorta şirketlerinin önümüzdeki yıllarda devreye girecek düzenlemelerin yaratacağı zorlukların üstesinden gelmek için finans ve vergi işlevlerini dönüştürmeleri gerektiğini belirten EY Türkiye Denetim Bölümü Şirket Ortağı Fatih Polat, “Gelinen noktada dönüşümün artık bir seçenek değil, zorunluluk olduğu ortada. Vergi ve finans fonksiyonları, yalnızca işletme modellerini yeniden tasarlamakla kalmıyor, organizasyon çapında değişim sağlanmasında da önemli bir rol oynuyor” dedi.
Günümüzde büyük bir fırtına ile karşı karşıya olan sigorta şirketleri vergi ve finans işlevleri bakımından, her zamankinden daha karmaşık düzenlemelerle karşı karşıya. Bunun yanı sıra, sağlam bir veri ve teknoloji altyapısı ihtiyacı, maliyetleri düşürme baskısı ve dönüşüm artık zorunluluk haline gelmiş durumda. EY tarafından yapılan güncel araştırmalara göre, sigorta sektörü vergi ve finans fonksiyonlarını dönüştürmeye her zamankinden daha fazla ihtiyaç duyuyor. Bu dönüşüm elbette hemen ve kolayca gerçekleşebilecek bir süreç değil. Fakat bunun başarılması, vergi ve finans fonksiyonlarının organizasyonun bütününe sağladığı değeri de ciddi oranda artıracak.
YENİ DÜZENLEMELERLE SORUNLAR GÜNDEMDE
Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan EY Türkiye Denetim Bölümü Şirket Ortağı Fatih Polat, şunları söyledi: “Önümüzdeki yıllarda daha fazla düzenlemenin devreye gireceği ve teknolojinin rolünün daha da hızlanacağı hesaba katıldığında, zorlukların daha da artacağı söylenebilir. Sigorta şirketlerinin bu zorlukların üstesinden gelmek ve operasyonlarını geleceğe hazır hale getirmek için kararlı adımlar atması, finans ve vergi işlevlerini dönüştürmek için çalışması gerekmektedir. Ayrıca, son dönemde sigorta sektörünü etkileyen en önemli muhasebe standardı olarak öne çıkan IFRS 17’nin 1 Ocak 2023’ten itibaren uygulanacak olmasının, süreçleri daha karmaşık hale getireceği de aşikâr. Bahsi geçen tüm bu zorluklar yalnızca sigorta marjları ve primleri üzerinde baskı oluşturmakla kalmıyor. Aynı zamanda bu, sigorta şirketlerini, hem hâlihazırda karşı karşıya kaldıkları durumla başa çıkmaya hem de yakın/ orta vadedeki süreçlerin yönetilebilmesi için vergi ve finans fonksiyonlarını dönüştürmeye zorluyor. 2022 EY Vergi ve Finans Operasyonları Araştırması sonuçlarına bakıldığında, sigorta sektöründen katılımcıların %87’si vergi ve finans işletim modellerini değiştirmekte olduklarını belirtiyor.
DÖNÜŞÜM BİR SEÇENEK DEĞİL ZORUNLULUK
Günümüzde sigorta şirketleri müşterilerin, hissedarların, düzenleyicilerin ve vergi makamlarının da dahil olduğu paydaşlarından gelen baskılarla karşı karşıya. Üstelik bu baskılar her geçen gün artıyor. Veri hacimleri giderek büyüyor ve düzenlemeler daha karmaşık hale geliyor. Sağlam bir teknoloji altyapısına ihtiyaç duyuluyor. Bugün gelinen noktada dönüşümün artık bir seçenek değil, zorunluluk olduğu ortada. Vergi ve finans fonksiyonları, yalnızca işletme modellerini yeniden tasarlamakla kalmıyor, organizasyon çapında değişim sağlanmasında da önemli bir rol oynuyor. Vergi ve finans fonksiyonlarından, organizasyona daha fazla değer katmaları, verilerden etkin biçimde yararlanmak için doğru konumlanmaları, iş süreçlerinde daha az risk oluşturmaları ve daha fazla verimlilik sağlamaları bekleniyor.
SİGORTA ŞİRKETLERİNE DÖNÜŞÜM YOLUNDA 5 ÖNERİ
1. Etkili bir işletim modeli oluşturun
Etkili bir işletim modeli oluşturmak için mevcut modelin tam olarak ne olduğunu anlamak, işletmenin gelecekte hangi modele ulaşmak istediğini net bir şekilde bilmek ve bu ikisi arasındaki boşluğun nasıl kapatılacağını belirlemek gerekiyor.
2. Operasyon modeline teknolojiyi yerleştirin
Düzenleyici otoriteler, tüm dünyada veri analitiği yeteneklerini geliştirmeye her geçen gün daha fazla yatırım yapıyor. Bu da teknolojinin işletim modeline eklenmesine olan ihtiyacı artırıyor. Sigorta şirketleri söz konusu teknolojileri kurum içinde mi geliştireceklerine, yönetilen bir servis modeli altında mı temin edeceklerine yoksa hibrit bir yaklaşım mı benimseyeceklerine karar vermeli. Teknoloji her ne kadar sigorta sektöründeki vergi operasyon modellerinin önemli bir bileşeni olsa da, sadece teknolojinin tek başına bir çözüm olmayacağı da bir gerçek.
3. Standart bir çalışma biçimi oluşturun
Vergi ve finans işlevi için optimize bir operasyon modelinin temel unsuru, yerel yapılar arasında olabildiğince standart bir çalışma yöntemi tesis etmektir. Çalışma biçimini standartlaştırmak vegereksiz süreçleri ortadan kaldırmak kritik öneme sahiptir.
4. Ortak platformda bir operasyon modeli benimseyin
Merkezi olmayan vergi ve finans işlevlerine sahip sigorta şirketlerinin ortak bir platformda, asgari standartları ve beklentileri düzenleyen bir çalışma modelini benimsemeleri gerekebilir. Bu, gruptaki vergi fonksiyonunun gereksinimleri açısından da kritik öneme sahiptir.
5. Net bir iş gerekçesi geliştirin
Yeniden düşünülmüş bir vergi ve finans operasyon modeli elde etmek için sigortacıların, bu fonksiyonun değerini vurgulayan net bir iş gerekçesi geliştirmesi gerekecektir.”