Benli: Sigorta sektörü büyümeyi ve Türkiye’nin hedeflerini desteklemeyi sürdürüyor

Benli: Sigorta sektörü büyümeyi ve Türkiye’nin hedeflerini desteklemeyi sürdürüyor

TSB Başkanı Atilla Benli, 2020 yılı ve sigorta sektörü ile ilgili açıklamalarında: “Sigorta sektörü, Türkiye ekonomisinin hedeflerine ulaşmasında kritik bir rol üstleniyor. 2020 yılında yaşanan doğal afetlerde ve koronavirüs pandemisinde sigortalıların yanında olarak başarılı bir sınav veren sektör, sigortalılık bilincinin artması ve sigortalılık oranlarının yüzde 100’e ulaşması hedefiyle çalışmalarına devam ediyor” ifadelerini kullandı.

2020 yılının ilk aylarında da 2019 yılının büyüme trendinin güçlü etkilerinin görülmesinin beklendiğini ancak koronavirüs pandemisinin beklentilerin yeniden değerlendirilmesine neden olduğunu ifade eden Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, sektörün oldukça hareketli geçen 2020 yılını yorumladı. Mart ayından itibaren sektörün üretimde yüksek paya sahip ferdi kaza, sağlık, kasko ve trafik sigortalarında daralma yaşandığını ifade eden Benli, 2021 yılında yeni normale dönüşle toparlanmanın başladığı haberini verdi: “Tüm bu gelişmeler doğrultusunda prim üretiminde 2020 Ekim sonu itibarıyla 2019’un aynı dönemine göre %21 büyüme yaşandı. Hayat dışında %17,3 artışla 53,6 milyar lira ve hayat branşında %41 artışla 12,2 milyar lira olmak üzere toplam 65,9 milyar lira prim üretimi gerçekleştirildi. Reasürans şirketleriyle beraber sektörümüz 2020’nin üçüncü çeyreği itibarıyla yaklaşık 290 milyar lira aktif büyüklüğe ulaştı.” Faiz indirimlerinin de kredi hacminde ve dolayısıyla kredi bağlantılı hayat branşında özellikle 2020 Ağustos-Ekim döneminde %100’ün üzerinde büyümeye neden olduğunu belirten Benli, “Bununla birlikte Ağustos 2020 – Ekim 2020 döneminde kredi maliyetlerinde gerçekleşen görece artış nedeniyle bu üç aylık dönemde yazılan prim tutarı; geçen yılın aynı döneminde gerçekleşen üretim ile aynı seviyede kaldı. Bu bilgilerin ışığında, hayat branşında 2020’nin ilk on ayında %41 seviyesinde büyüme ile yazılan prim tutarı 12 milyar lira seviyesini aştı” dedi.

400 MİLYON LİRANIN ÜZERİNDE KATMA DEĞER

Sigorta sektörünün, koronavirüs pandemisi döneminde paydaşlarıyla, kamuyla ve vatandaşlarla güçlü bir dayanışma örneği sergilediğini de kaydeden Benli, sözlerine şöyle devam etti: “Ülkemizde pandeminin hem sağlık boyutu hem de ekonomik boyutu anlamında başarılı ve dinamik bir süreç yürütülürken; biz de sektör olarak ilk günden itibaren bu sürece destek vermek için pek çok adım attık. Birliğimiz ve üye şirketlerle Cumhurbaşkanlığımızca başlatılan Milli Dayanışma Kampanyası’na 7 milyon lira ile destek sağladık. Teminat kapsamı dışında olmasına rağmen salgından kaynaklanan tedavi giderlerinin özel sağlık sigortası kapsamında karşılanması için harekete geçtik. Bu kapsamda sektörümüzün COVID-19 nedeniyle Kasım ayı itibarıyla 13 bin 823 sigortalıda gerçekleşen hasar 74 milyon liradır. Birlik Yönetim Kurulumuzda yayımladığımız tavsiye kararlarıyla poliçelere ek süre sağlamanın yanı sıra ödeme kolaylığı ile ilgili tavsiyeler getirdik. Sigorta sektörü olarak gerek düzenlemeler gerekse aldığımız aksiyonlar çerçevesinde salgın döneminde 72,2 milyon lirası sağlık branşı olmak üzere, toplam 400 milyon liranın üzerinde bir destek sağladık. Proaktif bir yaklaşımla gündem yaratan bir sektör olmak ve sektörümüzün ülke ekonomisine katkısını artırmak için çalıştık. COVID-19 döneminde aktif, dinamik ve çözüm üreten bir sektör olduk.”

‘SEKTÖR DEPREMLERDE BAŞARILI BİR SINAV VERDİ’

2020 yılında yaşanan depremleri hatırlatan Benli, depremlerden sonra sigorta sektörünün yaraları sarma noktasında iyi bir performans gösterdiğini söyledi. Benli, “24 Ocak 2020’de Elazığ’da meydana gelen ve başta Elazığ ve Malatya olmak üzere tüm Doğu Anadolu Bölgesi’ni etkileyen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonrasında sektörümüz hemen sahaya inerek ve gecikmeksizin tazminat ödemelerini tamamlayarak başarılı bir sınav verdi.

30 Ekim 2020’de meydana gelen İzmir depremi sonrasında da başta DASK olmak üzere tüm sigorta şirketleri seferber olurken, tüm sigorta şirketlerimiz sigortalılarının ihtiyaçlarına yanıt vermek için hızla harekete geçti. DASK bölgede iki iletişim merkezi kurdu, sigorta şirketleri de irtibat masalarıyla hizmet vermeye başladı. Çok kısa sürede hasar tespit çalışmaları başladı ve sonuçlanan dosyalarda tazminat ödemeleri yapıldı” dedi.

Bölgedeki hasarlara ilişkin de konuşan Benli’nin açıklamaları şöyle: “20 Kasım 2020 tarihi itibarıyla sigorta şirketlerimiz kasko, tekne, nakliyat, mühendislik ve yangın branşlarında toplam 5 bin 825 hasar dosyası açarken, sonuçlanan dosyalar için sigortalılarına 15 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirdi, henüz sonuçlanmayan hasar dosyaları için 137 milyon lira karşılık ayırdı. Zorunlu deprem sigortası sahipleri ise 3 Aralık 2020 tarihi itibarıyla 22 binin üzerinde hasar ihbarında bulundu ve sonuçlanan dosyalar için 125 milyon lira hasar ödemesi gerçekleştirildi. Sektörümüz bu süreçteki hızlı aksiyonlarıyla her zaman sigortalıların yanında olduğunu bir kez daha ortaya koydu.”

İLK DOKUZ AYDA 31.4 MİLYAR LİRA TAZMİNAT

2019 yıl sonu itibarıyla sigorta sektörünün verdiği 130 trilyon liralık teminat büyüklüğünün GSYH’nin 30 katına ulaştığı bilgisini paylaşan Benli, “Türkiye sigorta sektörü olarak 3. Havaalanı, Avrasya Tüneli, Osmangazi Köprüsü gibi projelere güvence sağladık. Bugün de nükleer enerji santrallerinden doğalgaz platformlarına altyapı yatırımlarına pek çok projeye sağladığımız teminatla Türkiye ekonomisinin sürdürülebilirliğinde kritik bir fonksiyon üstleniyoruz. Ödediğimiz tazminatlarla bir yandan kişi ve kurumları korurken diğer yandan devletin yükünü hafifletiyoruz. Sektör olarak 2019 yılında 3,6 milyar lirası hayat ve 36 milyar lirası hayat dışı olmak üzere toplam 39,6 milyar lira tazminat üstlenmiş durumdayız. 2020’nin üçüncü çeyreği itibarıyla 28 milyar lirası hayat dışı 3,4 milyar lirası hayat olmak üzere üstlendiğimiz tazminat tutarı 31,4 milyar lira oldu” şeklinde konuştu.

‘TES VE 18 YAŞ ALTI BES SİSTEMİ BÜYÜTÜR’

Bireysel Emeklilik Sistemi (BES) ve Otomatik Katılım, 2020 yılının onuncu ayında da büyümeye devam etti. Salgının ülkemizde etkilerini gösterdiği 2020 yılı Mart ayından itibaren katılımcı sayısında azalmalar olsa da, Temmuz itibarıyla bir toparlanma eğilimine girildiğini söyleyen Benli, “Ulusal tasarrufların artırılması için otomatik katılım uygulamasının revizyonu ile Tamamlayıcı Emeklilik Sistemi’ne geçiş, dövizli BES uygulaması, BES birikimlerinin teminat gösterilmesine imkân sağlanması veya kısmi çekiş hakkı verilmesi ve 18 yaş altının sisteme dahil edilmesi gibi düzenlemeler sistemi büyütür” dedi.

‘TÜRKİYE KATILIM SİGORTACILIĞI MERKEZİ OLABİLİR’

Atili Benli, Yeni Ekonomi Programı’nda iç ve dış tasarrufların artırılmasını temel önceliklerden biri olarak belirtilirken, katılım sigortacılığının yaygınlaştırılması konusunda da düşüncelerini paylaştı. “2009’dan bu yana faaliyetlerini sürdüren katılım sigortacılığı, tüm sigorta sektörü prim üretiminin %5’ini gerçekleştiriyor” bilgisini veren Benli, “Hassasiyetleri nedeniyle daha önce sigorta sistemine dahil olmamış kişilerin varlığı sektörümüzün gerçeği olduğundan, katılım sigortacılığının çalışma prensiplerinin bu vatandaşlarımıza doğru yollarla izah edilmesi büyük önem taşıyor. Orta vadede katılım sigortacılığının daha da ön plana çıkmasını ve bu alanda faaliyet gösteren ülkelere örnek model teşkil etmesini bekliyoruz” dedi.