Reasürans talebi yüksek seyrini koruyor

Milli Re’nin yayınladığı faaliyet raporuna göre; yeterli düzeydeki kapasite arzına karşın, artan hasar maliyetleri ve azalan kârlılık fiyatlarda genel olarak yukarı yönlü hareketlilik yaşanmasına sebebiyet verdi.

Yerli reasürans şirketi Milli Re, 2019 yılında reasürans sektörü hakkında değerlendirmelerin yer aldığı raporunu yayınladı. Kapasite arzının yüksek olduğunun belirtildiği raporda, azalan kârlılık ve maliyetteki artışların fiyatlarda yukarı yönlü bir hareket oluşturduğu belirtildi.Milli Reasürans’ın 2019 yıl sonunda ödenmiş sermayesi 660 milyon lira oldu. Aktif büyüklüğü %21,2 oranında artarak 4 milyar 532 milyon lira, özkaynakları 2 milyar 136 milyon lira, prim hacmi ise 1 milyar 659 milyon lira olarak gerçekleşti.

Ülkemizde 2018 yılında ve 2019 yılının ilk yarısında etkisini yoğun şekilde hissettiren ekonomik yavaşlama ile kurlardaki seyir ve enflasyonun yanı sıra, ekonomik faaliyetleri azaltacak ölçüde gerçekleşen yüksek faiz ortamı, Türk sigorta sektörünü olumsuz yönde etkiledi; özellikle hayat, kasko, trafik, inşaat-montaj ve konut sigortalarında büyümeyi sınırladı. 

MÜHENDİSLİK BRANŞINDA DÜŞÜŞ GÖZLENDİ

Öte yandan, sigorta şirketlerinin kurumsal, ticari ve endüstriyel riskler açısından mevcut portföyleri büyük ölçüde muhafaza edildi. 2019 yılının ikinci yarısından itibaren ekonomide yaşanan dengelenmenin etkilerinin sektöre de yansıdığı görüldü. Türkiye reasürans piyasası genelinde, 2020 yılı reasürans anlaşmalarının prim tahminlerinde yangın, nakliyat ve oto-dışı kaza branşlarında artışlar kaydedilirken, mühendislik branşında bir önceki yıla oranla düşüş gözlendi. Bölüşmeli reasürans anlaşmalarının 2019 yılı primlerinde, ekonomi ve sektör gelişmeleri çerçevesinde Türk Lirası cinsinden sınırlı bir reel büyüme gözlendi. Diğer taraftan, hasar sayılarında yaşanan artışların yanı sıra, poliçe bedellerinin yabancı para cinsinden veya enflasyona endeksli olmasının da etkisiyle hasar tutarının yükselmesi hasar prim oranlarına olumsuz olarak yansıdı. Söz konusu reasürans anlaşmalarına konu olan ticari ve sınai risklerde kaydedilen büyüme ile Türk Lirası’ndaki görece olumlu seyir, doğal afet kümüllerinde yukarı yönlü hareketlere ve bazı anlaşmaların olay limitlerinde artışlara yol açtı. 

2020 YILI SORUNSUZ TAMAMLANDI

Genel olarak değerlendirildiğinde, muhtelif anlaşmaların performanslarına göre komisyon oranlarında ayarlamaların yapıldığı 2020 yılı yenilemeleri, sigorta şirketleri açısından önemli bir sorun söz konusu olmaksızın tamamlandı. Piyasa geneli itibarıyla 2020 yılı yenilemeleri sonrasında bölüşmeli esasta reasürans koruması alan 22 şirketin plasmanında yer alan Millî Reasürans, 17 şirketin reasürans anlaşmasında lider konumunda olup, %27 seviyesinde piyasa payına sahip. Millî Reasürans’ın prim üretimi bir önceki yıla göre %26 oranında artarak, yaklaşık 1 milyar 659 milyon liraya ulaşırken; hasar ödemeleri ise yaklaşık 987 milyon lira seviyesinde gerçekleşti. Şirket, 2019 yılında 313 milyon lira tutarında net kâr elde etti. Şirketin likit varlıkları aktif toplamının %50’sini oluşturdu.

‘TERCİH EDİLEN İŞ ORTAĞI’

Milli Re Yönetim Kurulu Başkanı Ebru Özşuca’nın rapordaki mesajı ise şöyle: “Millî Reasürans’ın 2019 yılında toplam prim üretimi bir önceki yıla kıyasla %26 oranında artışla 1 milyar 659 milyon lira seviyesine ulaştı. 2019 yıl sonu itibarıyla şirketimizin aktif büyüklüğü 4 milyar 532 milyon lira, özkaynakları 2 milyar 136 milyon lira, net dönem kârı ise 313 milyon lira olarak gerçekleşti. 2019 yılında 91. faaliyet yılını geride bırakan Millî Reasürans, Türk sigorta sektörü ve ülke ekonomisine verdiği katkıyı sürdürülebilir kılmanın yanında uluslararası piyasalarda kazandığı saygınlığı ile tercih edilen bir iş ortağı olarak köklü kurum kültürü ve uzun yıllara dayanan tecrübesiyle başarılarını geleceğe taşımayı hedefliyor. Asırlık çizgide emin adımlarla ilerlerken her zaman yanımızda olan pay sahiplerimize, iş ortaklarımıza ve çalışanlarımıza teşekkürlerimi sunarım.”

‘50’Yİ AŞKIN ÜLKE, 130 CİVARI ŞİRKET’

Milli Re Yönetim Kurulu Üyesi ve Genel Müdürü Fikret Utku Özdemir, rapordaki mesajında, “2019 yılının ikinci yarısından itibaren ülke ekonomisinde görülen dengelenmenin olumlu etkileri sigorta sektörüne de yansımış, şirketimiz 2020 yılı yenilemeleri itibarıyla Türkiye sigorta piyasasında faaliyet gösteren ve bölüşmeli esasta koruma alan 17 şirketin reasürans anlaşmasına liderlik yaparken, %27’lik pazar payı ile konumunu korudu. Şirketimizin söz konusu yenilemeler çerçevesinde katastrofik hasar fazlası anlaşmalarındaki sorumluluğu ise %8 oranında gerçekleşti. 2020 Ocak ayı yenilemelerinde reasürans talebinin yüksek seyrini koruduğu gözlendi. Yeterli düzeydeki kapasite arzına karşın, artan hasar maliyetleri ve azalan kârlılık, fiyatlarda yukarı yönlü hareketlilik yaşanmasına sebebiyet verdi. Millî Reasürans, uluslararası piyasalara açılma stratejisi doğrultusunda Singapur Şubesi’nin de katkısıyla, bugün 50’yi aşkın ülkede yerleşik 130 civarında şirkete reasürans kapasitesi sağlıyor. Millî Reasürans, kâr odaklı sürdürülebilir büyüme hedefleri doğrultusunda faaliyetlerine başarıyla devam etti” ifadelerini kullandı.