Okumayı hızlandırmak için iki önemli teknik: Tarama ve gözden geçirme nedir ?

 Okumayı hızlandırmak için iki önemli teknik: Tarama ve gözden geçirme nedir ?

Gözden geçirme ve tarama, diğer bir adıyla skimming ve scanning, hızlı okuma için çok farklı iki tekniktir. Bir kitap ya da elinizdeki akıllı cihazlardan baktığınız bir metni okurken gözden geçirme ve tarama becerilerini kullanarak daha fazla zaman kazanacaksınız.

Her kelimeyi okumak, okuma hızımızı artırmamızı engelleyebilir. Gözden geçirme ve tarama tekniği her zaman birçok insan tarafından uygulanmış olsa da, bazıları hala onları birbirinden ayırmakta oldukça zorlanıyor. Peki bu tür teknikler nelerdir? Gözden geçirme ve tarama arasında birçok fark var mı? 

Gözden Geçirme (Skimming)

Gözden geçirme, okuduğunuz metin hakkında temel bir fikir edinmek için metne göz atma anlamına gelir. Özellikle akademik çalışmalarda okumaya başlamak için en etkili yöntemlerden biri, metni ayrıntılı olarak okumaya başlamadan önce genel bir bakış elde etmektir. Önce bir metni gözden geçirerek, genel mantıksal ilerlemesi hakkında bir fikir edinebilirsiniz. Gözden geçirme, okumak için sınırlı zamanınız olduğunda nereye odaklanacağınıza yardımcı olabilir.

Önce başlığı okuyun. Genel olarak başlıklar size metnin en önemli fikrini verecektir. Başlık ilginizi çekmiyorsa, muhtemelen hemen atlayacaksınız.

Ardından metnin alt başlıklarını okuyun. Metin ve içinde ne olduğu hakkında temel bir fikir verecektir.

Alt başlık yoksa metnin ilk satırını veya ilk birkaç satırını okuyun. Size metnin özünü verecektir.

İlk cümleleri okuduktan sonra, gözlerinizi her paragrafın sonlarına kaydırın. Bu cümleler, ana fikri taşıyan konu cümleleri olabilir. Takip etmeniz gereken yalnızca birkaç önemli kelime olduğundan bu sizi çok fazla zaman almaz.

Daha fazla gözden geçirmek isterseniz, metin hakkında daha fazla fikir edinmek için tüm paragrafların ilk satırlarını okuyabilir ve içlerindeki vurgulanmış (kalın ve italik) kelimelere odaklanabilirsiniz.

Tarama (Scanning)

Tarama, bir metindeki belirli bir bilgiyi belirli bir yaklaşımla arama eylemidir ve bilgileri hızlı bir şekilde bulmak istediğinizde bu okuma tekniği kullanılır. Tararken aklınızdaki bir soruya cevap bulmak için gereksiz bilgileri görmezden gelerek yalnızca cevabı bulmak için bir paragrafı okursunuz.

Belirli bir bilgi için bir metni taramaya başlamadan önce, o metinle ilgili bazı temel şeyleri bilmelisiniz. O metin hakkında temel bir fikriniz yoksa, bir metni verimli bir şekilde tarayamazsınız. Metin hakkında bir bilginiz yoksa, o metin hakkında fikir edinmek için önce gözden geçirmelisiniz. Bu, ihtiyacınız olan bilgiyi bulabileceğiniz metnin bölümünü veya bir kısmını tahmin etmenize yardımcı olacaktır.

Bilginin nasıl düzenlendiğine dikkat edin. Alfabetik veya sayısal olarak düzenlenebilir. Ancak bazı metinler hiç düzenlenmemiştir. Bu durumda, bilgilerinizi almak için bir bölümü tahmin etmeniz ve onu taramanız gerekir.

Tarama sırasında bir anahtar kelimeyle karşılaştığınızda durun ve etrafındaki metni dikkatlice okuyun.

Bir metnin rastgele bilinmeyen bir sayfasını taramak zordur. Normalden daha uzun sürebilir. Ancak, tam olarak aradığınız harfleri veya sayıları aklınızda tutarak gözlerinizi dikey ve çapraz olarak hareket ettirirseniz çok fazla zaman harcamazsınız. 

 

 

İlginizi Çekebilir