Küresel sigorta primleri 2022’de 7 trilyon doları aşacak
Küresel olarak sigorta sektöründe %6,1’lik bir artışla güçlü bir büyüme öngören Swiss Re’nin Sigma 4 raporuna göre, küresel sigorta prim hacminin bu yıl ilk kez 7 trilyon doları geçmesi bekleniyor.
Küresel ekonominin keskin bir şekilde yavaşladığını ve enflasyonun uzun yıllardır en yüksek seviyede olduğu ifade edilen reasürans devi Swiss Re’nin hazırladığı Sigma 4 raporunda, önümüzdeki 12-18 ay boyunca birçok büyük ekonomide enflasyona bağlı ekonomik durgunluğun yaşanacağı öngörülüyor.
Rapora göre merkez bankaları, ekonomik büyüme yerine fiyat istikrarını hedefleyerek faiz oranlarını yükseltiyor. Zorlu koşullar için olumlu etkiye sahip olacak bu durum, 1970’lerin tarzı stagflasyonu önlemeye yardımcı olacak ve finansal baskı döneminin sonuna işaret edecek. Rapor, yükselen faiz oranlarının sigortacılar için yatırım getirilerini iyileştirecek önemli bir fırsat olduğunu değerlendiriyor. Yüksek enflasyonun uzun süre daha devam etmesini öngören raporda, 2020’li yıllarda önceki 10 yıla göre daha yüksek enflasyon oranları tahmin ediliyor. Çin’de, artan üretkenlik ve dijitalleşme gibi yapısal faktörlerin ise enflasyon eğiliminin azalmasını sağlayacağı belirtiliyor. Rapora göre, sigortacılar için enflasyonun etkisi, hayat sigortasından daha fazla artan hasar maliyetlerinde görülecek. Motor ve sorumluluk iş kolları en hızlı etkilenecek branşlar olacak.
‘PRİM HACMİ 2022’DE ZİRVEYE ULAŞACAK’
2022’de hayat ve hayat dışı primlerde %6,1’lik güçlü bir nominal büyüme tahmin edilen raporda, bunun reel olarak neredeyse sabit bir büyümeye (+%0,4) denk geleceği düşünülüyor. Küresel sigorta prim hacminin 2022’de yeni zirvelere ulaşacağı öngörülürken, bununla birlikte nominal olarak toplam prim hacminin bu yıl ilk kez 7 trilyon doları geçmesi bekleniyor. Swiss Re, bu tahminini pandemi kaynaklı düşük oranlardan güçlü piyasa toparlanmasına, hayat dışı alanlarda devam eden oran sertleşmesine ve özellikle gelişmekte olan piyasalarda daha güçlü prim büyümesine dayandırıyor.
Raporda, 2022’de ticari primlerde %1,1’lik bir artış ve 2023’te oransal sıkıştırmayla desteklenen %3,1’lik bir artış öngörülüyor. Bireysel sigorta primlerinin de 2022’de, özellikle gelişmiş piyasalardaki durgunluk nedeniyle tahmini olarak %0,5 oranında artacağı tahmin ediliyor.
Hayat tarafında ise, küresel primlerin 2022’de reel olarak %0,2 oranında küçüleceği düşünülüyor. Hayat branşının dörtte üçünden fazlasını temsil eden tasarruf primlerinin, değişken finansal piyasa koşullarından zarar görebileceğinin ifade edildiği raporda, artan risk bilincinin hayat koruma ürünlerine olan talebi desteklemeye devam edeceği söyleniyor.
Raporda yer alan bazı çıkarımlar ise şöyle:
– Yüksek enflasyon bir süre daha devam edebilir.
– Ukrayna’daki savaşın bir sonucu olarak daha yüksek taleplere maruz kalan iş kolları arasında havacılık, ticaret kredisi, politik risk ve deniz sigortası gibi niş segmentler yer alıyor.
– Siber sigorta talebi artabilir.
– Hayat dışında, 2023 yılında reel olarak pozitif büyümeye dönüş olabilir ve küresel primler, çoğunlukla ticari hatlarda devam eden faiz sertleşmesine bağlı olarak %2,2 oranında artabilir.
– Yüksek faiz oranları ve daha güçlü yatırım getirileri gelecek yıl artan kârlılıkta kendini göstermeye başlayacak.
– Hayat primleri, pandemi sonrası koruma ürünlerine olan talebin ve farkındalığın artmasıyla ve sektörün dijitalleşmesiyle birlikte gelecek yıl reel olarak %1,9 oranında artabilir.
– Artan faiz oranlarının etkisi, orta ve uzun vadede daha önemli bir artışla birlikte, 2022’de hayat sigortacıları için iyileştirilmiş yatırım getirileri ile kendini gösterebilir.
– Dünya virüsle yaşamaya alıştıkça, COVID-19 iddialarının ciddiyeti 2023’e girerken azalabilir. Bu da hayat branşının kârlılığını destekleyebilir.
Yağmur Ceren KURAL
yagmur@sigortacigazetesi.com.tr