
KASIDER’den The Steeve by İsmet Saz röportajı
Kadın Sigortacılar Derneği (KASIDER) The Steeve by İsmet Saz ile mesleğin tüyolarını ve mutfakta kadın erkek eşitliğini konuştu.
KASIDER, Dünya Kadınlar Günü dolayısı ile vermiş olduğu parti Kanyon Alışveriş Merkezi içerisindeki The Steeve by İsmet Saz’da 5 Mart 2020 tarihinde gerçekleştirilmişti. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü etkinlik haberine buradan ulaşabilirsiniz.
KASIDER’in yaptığı açıklama ve röportajın tamamı ise şöyle:
“Partiye katılan herkesin mekan, lezzetler, servis ve çalışanlarından %100 tatmin ile ayrıldığı bu geceden sonra üyelerimiz İsmet Bey’i daha yakından tanımak ve bazı yemek tüyoları almak için bize ulaştılar. Biz de kendilerini kırmadık tabii ki.”
Elinin hamuru ile mutfakta olan kadının alanına girişinizin hikâyesi nedir acaba?
Erken yaşta turizm otelcilik okuduktan sonra stajyer olarak işe başladım. Sürekli yeni bir şeyler üretme isteğim bu mesleği seçmemdeki en büyük etken haline geldi. Tekrardan uzak, kendimi sürekli geliştirebileceğim bir meslek olduğu için tercih ettim. Yaratıcılığıma olan güvenim de bu mesleği seçmemdeki etkili sebeplerden biri oldu.
Mutfakta kadın ve erkek çalışanlarınızın öne çıkan farklı özellikleri nelerdir?
Restoranlarımda kadın erkek çalışan sayısı neredeyse yarı yarıyadır. Bu şekilde kültür seviyesi artıyor. Ayrıca bu oransal yakınlık gereksiz tartışmaların yaşanmamasını sağlıyor. Restoranlarımda özellikle bu oranın birbirine yakın olmasına oldukça dikkat ediyorum. Hatta, amiral gemim TOİ’nin başındaki şefin bir kadın olması beni ayrıca gururlandırıyor.
En sevdiğiniz yemek hangisi ve tarifini verebilir misiniz?
Patlıcan musakka en sevdiğim yemektir. Patlıcanlar doğrayarak başlanır. Daha sonra zeytinyağı ve baharatlarla harmanlandıktan sonra fırına verilir. Kıyma, soğan ve iyi bir biber salçası ile kavrulur. Sonra bu karışım patlıcanın üzerine eklenir ve tekrar fırınlanır. Bir başka favori yemeğim ise risottodur. Özellikle trüflü risottoya hiçbir zaman hayır diyemem. 100 gr risotto pirinci, 350-400 ml sebze suyu, bir tane arpacık soğan, peynir, tereyağı ve zeytinyağı gereklidir. Ayrıca içine konulacak malzeme seçimi yapılır. Trüf, kuşkonmaz veya karides olabilir. Soğanlar küçük küpler halinde doğrandıktan sonra pirinçle beraber kavrulur. Üzerine biraz beyaz şarap ve sebze suyu eklenip pişirilir. Yarı piştikten sonra içerisine koymak istenilen malzemeler eklenir. Pirinç aldente kıvamına gelince içerisine tereyağı ve peynir eklenir.
Bugüne kadar birçok ünlü sizin yemeklerinizi tatmıştır, bu ünlüler içinde yemeğinizi en çok beğenen kadın ünlü kimdir ve hangi yemeğiniz idi?
New York’ta yaşadığım dönemde bir Türk restoranına danışmanlık vermiştim. O dönemde restorana Robert De Niro ve Meryl Streep geldi. Hatta Meryl Streep bir kuzu incik yemişti. Elma ve tarçınla değişik aroması olan bir incikti. Beni masaya çağırmışlardı. İnciği çok beğendiğini, yediği en iyi inciklerden biri olduğunu söylemişti. Bu da tabii benim çok hoşuma gitmişti. Benim açımdan güzel bir anı olmuştu.
Kadın ve erkek müşterilerinizi dikkate aldığınızda servis açısından farklılık gösteren talepleri neler oluyor?
Kadın veya erkek bizim için fark etmiyor. Misafirin dini, dili, ırkı olmaz. Sipariş alırken öncelikle kadın misafirden başlarız her zaman. Mesela masaya risotto siparişi verildiyse, üzerine peynir isteyip istemediklerini sorarken bile öncelikli olarak kadınlara sorulur. Bu öncelik bu şekilde olmalıdır.
Izgara et pişirmenin püf noktaları nelerdir?
Izgara mutlaka sıcak olmalıdır. Tuzunu pişirirken atmalısınız. Pişirdikten sonra da birkaç dakika dinlendirin. Bu da en büyük püf noktalarındandır.
İyi bir restoranın mutfağında olmazsa olmaz beş kural nedir?
Temizlik, disiplin, saygı, düzen ve mutfaktaki herkesin kendi bıçaklarının olması. Malzeme olarak ise tereyağı, zeytinyağı, trüf, acı biber ve sarımsak.
Sokak lezzetleri denilince Dünyada ve Türkiye’de aklınıza neler geliyor?
Dünyada street food denildiğinde akla ilk olarak food truck’lar geliyor. Kanunen Türkiye’de elverişli olmadığı için buralarda kullanamıyoruz. Benim yeni markam Bronco tam bir street food. Burger, taco, buffalo wings gibi çeşitleriyle keyifli bir restoran açtığımı düşünüyorum.
Mutfağınızdan eksik etmediğiniz baharatlar nelerdir?
Füme paprika, ardıç meyvesi ve rezene tohumu
Emekliliğinizde Kaliforniya’da araba tamircisi açma hayalinizi anlatır mısınız?
15 yıl önce kurguladığım emeklilik planıydı bu. İşleri düzene koyduktan sonra California’ya taşınıp klasik araba tamiri ve restorasyonu yapacağım bir garaj açmak istiyorum. Aynı zamanda yan tarafında bir street food mekânı açmak istiyorum.