“Aşı en iyi ajanlardan biri”

 “Aşı en iyi ajanlardan biri”

Köşe yazarımız Sema Tüfekçiler, Sigortacı Gazetesi Instagram canlı yayınında Tıbbi Biyolog Şebnem Diker’i konuk etti. Canlı yayında Koronavirüs için geliştirilen birden fazla aşı ile ilgili konuşuldu.

Sigortacı Gazetesi, Instagram kanalı üzerinden düzenlediği canlı yayınlarla sektörün nabzını tutmaya devam ediyor. 30 Aralık Çarşamba saat 19:00’da köşe yazarımız Sema Tüfekçiler, Tıbbi Biyolog Şebnem Diker’i konuk etti. Canlı yayının konusu ise 2020 yılına damgasını vuran Koronavirüs için geliştirilen birden fazla aşı ve aşı deneyleri oldu.

İlacın hasta olduğunuz zaman hastalığın tedavi edilmesi için kullanıldığını, aşının ise sağlıklıyken o hastalığa yakalanmamak veya yakalandığınızda hafif atlatmak için kullanıldığını söyleyen Diker, “Aşı, sağlıklı olan bireylerin sağlıklı olarak kalması, belli hastalıkları hiç geçirmemesi veya hafif olarak atlatabilmeleri için bağışıklık sisteminin en iyi ajanlarından birisi” dedi.

Genetik yapısı nedeniyle insanlar düşük seviyede antikor oluşturabilirler diyen Diker, “COVID geçiren vakalarda da bu durumu gördük. Hasta COVID geçirmesinin ardından belli bir süre sonra antikor seviyesine bakılıyor fakat yüksek olması beklenirken yeterince yüksek olmadığı görülüyor. Demek ki o kişinin bağışıklık sistemi ya geç ya da az reaksiyon veriyor. Bu durum kişiden kişiye değişiklik gösterebilir. Fakat genel popülasyona bakıldığında aşılamanın ardından bağışıklık sisteminiz mutlaka bir cevap verir ve bu cevap da genellikle yeterlidir” şeklinde konuştu.

Aşıların önce hangi gruba yapılması gerektiği hakkında konuşan Diker, “Sağlık çalışanları en ön cephede yer alıyor, tüm dünyada en fazla ölüm vakası sağlık çalışanlarından çıkıyor çünkü bu kadar yoğun virüs yükünün altında kendilerini koruyabilmeleri mümkün değil. Daha sonra hasta olduğunda ölümcül sonuçlara yol açabilecek 65 yaş üstü kişiler var, onlar da büyük bir risk grubu. Bu iki grubun da aşılanmasının ardından bir sonraki aşamada toplu taşıma araçlarını kullanan şoförler, büyük topluluklar ile bir arada olan öğretmenler gibi meslek gruplarına öncelik verilebilir” dedi.

İlginizi Çekebilir