Güvenlik risklerine karşı iş yerini güvende tutmanın 5 yolu

 Güvenlik risklerine karşı iş yerini güvende tutmanın 5 yolu

Söz konusu iş sağlığı ve güvenliği olduğu zaman ofis ortamından şantiyeye kadar tüm çalışma ortamlarının farklı riskleri bulunduğunu unutmamak gerekiyor. Bu risklere karşı önlem alınması ise hayati önem taşıyor. Yaşanabilecek tüm risklere karşı her daim şirketlerin bir acil durum planı olması gerektiğini belirten uzmanlar planı oluşturmadan önce ve oluşturduktan sonra dikkat edilmesi gereken adımları sıralıyor.

İş ortamlarının farklılıkları bulunsa da çalışanlar için her zaman güvenlik riskleriyle karşı karşıya kalma ihtimali yüksek. Bu gibi durumlarda çalışanların ne yapması gerektiğini bilmemesi oldukça kaotik bir ortama yol açabilir ve panikleyen çalışanların hayatı tehlikeye girebilir. İş kazalarının yanı sıra yangından depreme kadar irili ufaklı olası herhangi bir riske karşı acil durum planı oluşturulmasının oldukça önemli olduğunu vurgulayan iş güvenliği uzmanları, acil durum planlarını oluşturmadan önce ve oluşturduktan sonra göz önünde bulundurulması gereken adımları paylaşıyor.

  1. Acil durum planlarının tatbikatı yapılmalı. Şirketler olası bir tehlike anında ne yapılacağına dair planlar yapmış ve çalışanlarla da bu planları paylaşmış olsa da çalışanların ne yapmaları gerektiğini bilmeleri için mutlaka tatbikat yapılması gerekiyor. Bu tatbikatlar hem çalışanların acil bir durumda soğuk kanlı davranmalarını sağlarken hem de potansiyel engelleri görmelerine yardımcı olur.
  2. Doğru ve eksiksiz iletişim kurulmalı. Acil durumlarda herkesin bir rolü bulunuyor ancak iletişim eksikliği veya yanlış iletişim kurmak oldukça kaotik durumlara yol açabiliyor. Bu sebeple güvenlik planlarının ilgili herkese doğru ve net bir şekilde iletmek oldukça önemli. Böylece olası bir durumda herkes ne yapması gerektiğini ve hangi konudan sorumlu olduğunu bilir.
  3. Eski ekipman kullanılmamalı ve eksik olmamalı. Tüm çalışanlar gibi tüm ekipmanlar da acil durumlara karşı hazır olmalı. Aksi takdirde acil durum planlarında sıkıntılar çıkabilir ve bu durum ciddi sonuçlara yol açabilir. Ekipmanların kolay erişilebilir ve her zaman aynı yerde olduğundan emin olunmalı. Ayrıca bakımının yapılması gereken veya raf ömrü olan ekipmanların takibi yapılmalı.
  4. Acil durum planı güncellenmeli. Çalışma ortamında yaşanacak değişikliklere göre acil durum planları da güncellenmeli. Örneğin, acil durum planında önemli rol oynayan bir çalışan işten ayrılabilir, yeni çalışanların plana dahil olması gerekebilir veya çalışma ortamında yeri değişen ekipmanlar ya da eşyalar olabilir. Bu gibi durumlarda acil durum planının güncellenmesi ve herkesle yeni planın paylaşılması gerekiyor.
  5. Risklere karşı duyarsız olunmamalı. Çalışma ortamındaki her riskin önem derecesi aynı olmayabilir. Bu yüzden her türlü duruma karşı hazırlıklı olabilmek adına iş sağlığı ve güvenliği ekiplerinin liderliğinde bir dizi farklı acil durum senaryosu çalışılmalı.

İlginizi Çekebilir