Global ölçekte unicorn girişim sayısı 1.170’e ulaştı

 Global ölçekte unicorn girişim sayısı 1.170’e ulaştı

CB Insights’ın yayınladığı Global Unicorn* listesinde, yapay zekâ, e-ticaret, fintech ve daha pek çok alanda yer alan 1.170 şirket bulunuyor. Her beş unicorn’dan birini oluşturan fintech kategorisi haritada öne çıkıyor.

*Startup ekosisteminde 1 milyar dolar değerlemeye ulaşan girişimler unicorn olarak adlandırılıyor.

CB Insights tarafından yayınlanan rapora göre, 2022 yılı Haziran ayı itibarıyla global unicorn girişim sayısı 1.170’e ulaştı. Otomobil ve ulaşımdan tedarik zinciri ve lojistiğe kadar 15 kategoriye ayrılan haritada en değerli özel şirket, yapay zekâ kategorisinde yer alan Çin merkezli ByteDance oldu. TikTok ve Toutiao gibi içerik platformlarını işleten şirket, Mart 2020’de Tiger Global Management’tan aldığı yatırımın ardından 140 milyar dolarlık bir değere ulaştı.

En değerli 5 özel şirket arasında havacılık ve uzay üreticisi SpaceX (127 milyar dolar), hızlı moda şirketi SHEIN (100 milyar dolar), ödeme işlemcisi Stripe (95 milyar dolar) ve şimdi al, sonra öde (BNPL) şirketi Klarna yer alıyor. (45,6 milyar dolar). Bu arada, Klarna’nın şirket değerinin son yatırım turunda 6,7 milyar dolara gerilediğini belirtmek gerekiyor.

LİSTEDE 3 TÜRK GİRİŞİM VAR

1170 girişimin yer aldığı Global Unicorn listesinde 3 Türk unicorn şirket yer alıyor; Getir, Dream Games ve Insider. Bu listede yer almamakla birlikte Peak Games, Trendyol ve Hepsiburada şirketlerinin değerlemesi de 1 milyar dolar düzeyini geçmiş durumda.

INSURTECH UNİCORN’LAR DİKKAT ÇEKİYOR

Listede en çok girişimin yer aldığı Fintech kategorisinde çok sayıda insurtech girişim de yer alıyor. Acko, Agentsync, BGL Group, Clearcover, Collective Health, Ethos, Next Insurance, Policy Bazaar, Slice, Wefox ve Zego listede yer alan unicorn girişimler arasında yer alıyor.

EN DEĞERLİ FINTECH UNICORN’U STRIPE

Her beş unicorn’dan birini oluşturan fintech, %20.8’lik oranla haritada en çok temsil edilen kategori. Onun arkasından, %19,1 ile internet yazılım ve hizmetleri, %9.1 ile e-ticaret ve %7.8 ile sağlık kategorileri geliyor. En değerli fintech unicorn’u, Mart 2021 itibariyle 95 milyar dolarlık değere ulaşan ödeme şirketi Stripe. İnternet yazılımı ve hizmetlerinde en değerli unicorn, 40 milyar dolar değeriyle ortak çevrimiçi tasarım aracı Canva olurken e-ticaret ve doğrudan tüketiciye satışta en üst sırayı 100 milyar dolar değeriyle Çin merkezli SHEIN alıyor. ByteDance, Mart 2020’de 140 milyar dolarlık değerlemeye ulaştıktan sonra Elon Musk’a ait roket şirketi SpaceX’in bu hedefi gölgede bıraktığı Ekim 2021’e kadar 100 milyar+ dolar değerinde bir “hectocorn” olarak kabul edilen tek özel şirketti. 54 özel şirket (toplam unicorn’ların %4,6’sı) 10 milyar dolar ile 100 milyar dolar arasında bir değere sahip olan decacorn’lar içinde yer alıyor.

EN ÇOK UNICORN ABD’DE

ABD, lider unicorn payını yaklaşık 2 puan artırarak tüm unicorn’ların yarısından biraz fazlasını oluşturuyor (%53,7). Aynı zaman diliminde %1’den fazla pay kaybeden Çin, %14.9 ile ikinci sırada yer alıyor. Üçüncü sırada %5.8 ile Hindistan yer alırken, Birleşik Krallık unicorn’ların %3,8’ine ev sahipliği yapıyor.

İlginizi Çekebilir