
Genco Fas: Online eğitim imkânı aktüerliğe olan ilgiyi artırdı
İş dünyasındaki güncel gelişmeler ve geçtiğimiz yıl başlayan online eğitim imkanlarının aktüerlik eğitimlerine ilgiyi artırdığını ifade eden Bilgi Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü ve BRG Danışmanlık’ın Kurucu Ortağı Dr. Genco Fas, trafik ve yol gibi kısıtlamaların kalkmasının eğitim deneyimini dönüştürerek iyileştirdiğini söyledi.
Pandemiden en çok etkilenen alanlardan biri de eğitim faaliyetleri oldu. Uzaktan eğitimde başta lisans öncesi basamaklarda zorluklar ve belirsizlikler yaşansa da kurumsal ve ileri seviye eğitimlerde özellikle trafik ve yoldan kazanılan zamanın yanı sıra evden eğitimin konforu söz konusu süreçlere ilgiliyi artırmış gözüküyor. Son dönemin en çok aratılan ve araştırılan mesleklerinden biri olan aktüerlik eğitiminde de benzer bir gelişme yaşanıyor. Pandemi sonrası aktüerlik eğitim süreçlerini, aktüerlik eğitimi veren BRG Danışmanlık’ın ders yapısını ve gelecek planlarını Bilgi Üniversitesi Bankacılık ve Finans Yüksek Lisans Programı Direktörü ve BRG Danışmanlık’ın Kurucu Ortağı Dr. Genco Fas’a sorduk.
BRG Danışmanlık’ın tarihinden ve faaliyetlerinizden kısaca bahseder misiniz?
BRG Danışmanlık, 2010 yılında merkezine aktüerlik sınavlarına hazırlık ve finans eğitimlerini koyarak faaliyet hayatına başlamıştır. O tarihlerde hem firmamızın ve aktüerliğin az biliniyor olması, hem de aktüerlik sınavlarına olan ilginin bugünkü seviyeye henüz ulaşmamasından ötürü BRG olarak ilk üç yılımızı küçük finansal danışmanlık projeleriyle ve az sayıda eğitim faaliyetiyle geçirdik. Fakat 2013 yılından itibaren aktüeryanın dünyada geleceğin mesleklerinden biri olarak gösterilmesi ve tabii Türkiye’de büyüyen sigorta sektörü ile sigortacılık mevzuatının getirdikleri, BRG Danışmanlık olarak bizi çok yoğun bir eğitim ve danışmanlık sürecinin içine soktu. Bugün geldiğimiz noktada ise neredeyse bir enstitü kimliği kazanmak üzere olan şirketimiz; aktüerlik sınavlarına hazırlık eğitimlerindeki lider konumunun yanında, banka, sigorta ve reel sektör şirketleri için finansal danışmanlık ve eğitim gibi pek çok hizmet sunan bir kimliğe büründü.
Bu büyüme sürecinde en önemli etken ne oldu?
Bu gelişimin kaynağı hiç şüphesiz ki aktüerlik sınavlarına hazırlık çalışmalarımızdır. 2009 yılında Boğaziçi Üniversitesi Endüstri Mühendisliği’ndeki doktora çalışmamı bitirmek üzereyken, Prof. Dr. İrini Dimitriyadis’in yönlendirmesiyle bu alanda çalışmaya başladım. O tarihte aktüerlik sınavları Hazine Müsteşarlığı tarafından yapılıyordu. Biz de sınav komisyonunda yer almak veya soru göndererek katkıda bulunmak amacıyla İrini Hoca ile beraber Ankara’nın yolunu tutmuştuk. 2009 yılında İrini Hoca ile sınavlar için epey soru hazırladığımızı hatırlarım. Fakat sonraları, yani 2010’dan itibaren hem BRG’nin kurulması, hem de o dönem bu eğitimlerde beraber olduğumuz Prof. Dr. Suna Özyüksel’in çabalarıyla çok sayıda aktüer adayı katılımcı ile çalışmaya başladık. Sınavların tamamlanması en az 3-4 yıl sürdüğü için beraber çalıştığımız arkadaşlarımızla uzun yıllara dayanan dostluklar geliştirdik. Dolaysıyla bu süreç, tıpkı üniversite öğretim üyesi kimliğim gibi, bana gerçekten insanlık adına yararlı bir iş yaptığımı hissettiriyor. BRG’de aktüerlik sınavlarına hazırlık çalışmalarından daha hacimli işlerimiz vardır. Fakat bu hazırlık süreci arkadaşlarımızın heyecanına ortak olduğumuz ve onlara dokunabildiğimiz için benzersizdir.
BRG’de aktüerya eğitimlerinin sadece ikisi farklı isimler tarafından veriliyor. 13 farklı başlık içinden 11 veya 12 dersin eğitimini siz veriyorsunuz. Bu nasıl mümkün olabiliyor?
Bu çok yerinde bir sorudur. Özellikle geçmişte aktüerya ve matematik hakkında hiç bir bilgiye sahip olmayan, fakat hasbelkader sesi duyulan kişilerin bu alanda bize yersiz eleştirileri olmuştur. Evet, bu 13 dersin bir dersini, ki bu ders muhasebe dersidir, Dr. Cengiz Doğru ve bir dersin yarısını da, şimdilerde BRG’nin yeni ismi Prof. Dr. Cenktan Özyıldırım vermekte. Diğer dersler ise bende. Aslında tabii ki bir kişi 11 farklı ders veremez. Fakat benim gözümde 11 farklı ders değil sadece tek bir ders vardır, o da orijinal adıyla “stochastic processes” yani rassal süreçler dersidir. Bu alan ise benim hem doktora çalışmamda hem de akademik faaliyetlerde seçtiğim alandır. Uzmanlık alanımdan dolayı aktüerya adeta bana “denk” gelmiştir ve bu yüzden İrini Hoca zamanında beni sınav komisyonuna önermiştir. Dolayısıyla biri diğerinin devamı olan, ama aslında tek bir dersin başlıklara ayrılmış halini anlatıyorum.
Pandemi çalışmalarınızı nasıl etkiledi?
Pandemi süreci hepimizden çok şeyler götürdü. Bütün bu olumsuzlukları BRG olarak biz de tecrübe ettik. Fakat yine de bu süreci bir değişim ve çeşitlilik kaynağına çevirdik. Başka bir tesadüf ise tam da pandemi öncesi dönemde çalışmalarımızı dileyen katılımcılarımız için online yapmaya başlamamız oldu. İş yoğunluğundan veya mesafelerden dolayı derslere gelmekte zorlanan arkadaşlarımız, oturumların iki veya üçüne online katılır olmuştu. Dolayısıyla pandemi başlar başlamaz online eğitime hazırdık. Önce 2020 Nisan ve Mayıs aylarında adayların ücretsiz katıldığı bir zoom seminerler dizisi başlattık. “3Soru-3Cevap” adındaki seminerlerde online eğitimlere henüz aşina olmayan arkadaşlarımızı bu mecraya alıştırdık. Bu oturumlar çok ilgi gördü ve onlarca arkadaşımızla belki 20’den fazla farklı oturum yaptık. Ardından 2020 Haziran ayında online eğitimleri başlattık. Hem yaptığımız zoom tanıtım çalışmaları hem de herhalde zamanın ruhu nedeniyle, hiç olmadığı kadar çok sayıda arkadaşımızla çalışmalar yapmaya başladık. Her eğitim 30’lu sayılarla gerçekleşiyor ve arkadaşlarımızla evlerinin konforunda saat kısıtlaması olmadan çalışıyorduk. Bizim için de harika bir deneyim oluyordu çünkü trafik ve yol gibi kısıtlar kalkınca yorulmadan daha çok çalışma yapabilmek mümkün oldu. Tahminim bunun bu şekilde uzun zaman gideceği ve online eğitimlerin büyük çoğunluk tarafından tercih edileceği yönünde.
YENİ PROJELER YOLDA
Yeni dönemde farklı projeler var mı?
2020 yılında başladığımız yeni projelere 2021 ve 2022’de daha büyük bir hacimle devam etmek istiyoruz. Bunların arasından özellikle Boğaziçi Üniversitesi Yaşam Boyu Eğitim Merkezi (BÜYEM) ile yaptığımız Mini-MBA programı sektörde ilgi görüyor. Dört ya da beş ayda tamamlanan programda BRG ve Boğaziçi Üniversitesi öğretim üyeleri görev alıyor. Programı tamamlayan katılımcılar ise Boğaziçi Üniversitesi sertifikasına sahip oluyorlar. Ayrıca kurumsal iletişim alanında, özellikle de banka ve sigorta şirketleri için finansal içerik sağlayıcı olarak yaptığımız çalışmalar 2022 ve 2023’ü de kapsayacak şekilde genişliyor. Son olarak tüm katılımcılarımız ve misafirlerimizle COVID-19 sonrası dönemde beraber olabileceğimiz yeni ofisimiz Temmuz ayında Beyoğlu Galata’da, 1856 tarihli bir apartmanda faaliyetlerine başlayacak. Tüm aktüerya ve finans meraklılarını çalışmalarımıza bekliyoruz.