Evinizin havasını temizleyecek 7 bitki

 Evinizin havasını temizleyecek 7 bitki

Hayatımızın her alanında yer alan bitkiler, iç mekanda harika hava temizleyicileridir, ancak bazıları havadaki kimyasalları filtrelemede diğerlerinden daha etkili. NASA’nın yaptığı Temiz Hava Çalışması da ev bitkilerinin, formaldehit, trikloroetan, benzen ve diğer kirleticilerin havadan uzaklaştırılmasında ve oksijen ile değiştirilmesinde oldukça etkili olduğunu ortaya koyuyor. Biz de bundan yola çıkarak evinizin havasını temizlemede en etkili bitkileri sizin için derledik :

 

Aloe Vera

çiçek-bitki

Aloe vera, sıcak ve kuru iklimlerde yetişen kaktüs benzeri bir bitkidir. Güneşli yeri sever ve bakımı kolaydır. Aloe vera, ilaç yapımında kullanılan iki madde olan jel ve lateksi üretmektedir. Zemin kaplamaları ve deterjanlarda bulunan formaldehit ve benzenin havasını temizler.

Kaktüs

çiçek-bitki-kaktüs

Kolay bakımıyla bilinen kaktüsler, gerekli ortamı hazırladığınız sürece çok uzun süre canlı kalabilirler. Güneş ışığından hiçbir şekilde zarar görmezler ve bu nedenle radyasyon emici bir özelliğe sahiplerdir. Havadaki radyo sinyallerinin de zararlı etkilerini emdiği ve azalttığı düşünülen bitki, özellikle televizyon ve bilgisayar yakınlarında kullanılabilir.

Paşa Kılıcı

çiçek-bitki-dekor

Pala kılıcı diğer adıyla Sansevieria, güneş ışığı ve sık sulama gerektirmeyen son derece kolay yetiştirilen salon bitkisidir. Havadan benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen ve tolueni uzaklaştıran en etkili hava temizleme bitkilerinden biridir.

Dağ Palmiyesi

çiçek-bitki-dekor

Dağ palmiyesi olarak da bilinen chamaedorea, dayanıklı bir iç mekan bitkisidir. Güneş ışığı altında doğrudan bırakılmayıp tercihen aydınlık yerlerde konumlandırılır. Dağ Palmiyesine yazın haftada iki defa, kışın ise haftada bir defa su verilir. Özellikle yazın yapraklarına spreyleme yöntemi ile su takviyesi yapılır. Bakımı oldukça kolay olan dağ palmiyesi havadan benzen, formaldehit, trikloroetilen, ksilen ve toluenin temizlenmesinde etkilidir.

Dracena

çiçek-bitki-dekor

Dracena diğer bir ismi ile Marginata, ince ve zarif yapraklarıyla ev, ofis ve iş yerleri gibi yaşam alanlarını renklendiren bir saksı çiçeğidir. Yapraklarını belirli aralıklarla yeniler. Her ortama kolay uyum sağladığı için çokça tercih edilir. Doğrudan güneş ışığı istemeyen Dracena, kış ya da yaz ayı fark etmeksizin oda sıcaklığına sahip bir yere ihtiyaç duyar. Bazen kedi ve köpekler için zehirli olabilen bu bitkiyi almadan önce kedi ve köpek sahiplerinin araştırma yapılması tavsiye edilir. Havadan benzen, formaldehit ve trikloroetilenin temizlenmesinde etkilidir.

Barış Çiçeği

çiçek-bitki-dekor

Zarif beyaz çiçekleri ve boy olarak da sabit bir hızla büyümesi ile bilinen barış çiçeği diğer bir ismiyle spathiphyllum salon bitkisi sevenlerin favorilerindendir. Ev şartlarını sever ve kolaylıkla uyum sağlar. Mevsim geçişlerini ve sıcak ortamı tercih etse de doğrudan güneş ışığında bırakılmaması gerekir. Ev şartlarında kolay yetişir, ilkbaharda ve sonbaharda çiçek açar. Benzen, formaldehit, trikloroetilen, amonyak, ksilen, tolüen ve bilinen diğer birçok maddenin temizlenmesinde etkilidir.

Difenbahya (Dieffenbachia)

çiçek-bitki-dekor

Difenbahya bakımı kolay olan en basit olan süs bitkilerinden biridir. Yaprakları belirli aralıklarla kendini yeniler. Basit büyümesi, hızlı gelişmesi ve her ortama uyum sağlamasından dolayı çok fazla tercih edilir. Neredeyse tüm toprak çeşitlerinde büyür. Aynı toprakla yıllarca dayanmayan difenbahya yılda bir kez olmak üzere toprak değişimi istemektedir. Güneş ışığına ihtiyaç duyan Difenbahya aynı zamanda ksilen ve tolüenin havadan temizlenmesinde etkilidir.

İlginizi Çekebilir