Bağışıklığı ve yağ yakımını destekleyen 4 baharat

Yüzyıllar boyunca özel olarak saklanacak kadar değerli, yalnızca krallar ve aristokrat ailelerin yüksek meblağlar ödeyerek bulunabildiği baharatların üretimi ve ulaşılabilirliği günümüzde oldukça artarak popülaritesini korumaya devam ediyor. 

Çeşitli bitkilerin tohum, tomurcuk, yaprak ve benzer şekilde farklı kısımlarından bütün halde veya ufalanmış, öğütülmüş şekilde elde edilen; renk, tat ve koku vermek için kullanılan ürünler olan baharatlar ilk çağlardan günümüze birçok farklı şekil ve amaçla kullanılıyor.

Her baharat içerisinde hayatta kalmasına yardımcı olacak birden çok fitokimyasal bulunduruyor. Bu fotokimyasallar zararlı mantarlardan, patojenlerden, böceklerden koruyucu görev üstleniyor. Ayrıca bu fitokimyasal maddeler içeriği ile insanlarda da koruyucu etkiye sahip. Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yanı sıra; metabolizmayı hızlandırarak, yağ yakımını destekleyen 4 baharatı sizler için listeledik.

  • Çörek Otu 

Çörek otu içindeki bileşenler sayesinde antioksidan, antitümöral, antiinflamatuar, antibakteriyel özelliklerinin yanı sıra bağışıklık sistemi üzerinde uyarıcı etkiye sahip. Çörek otu tohumları karbonhidrat, yağ, vitamin, mineral ve 8 çeşit amino asit içeriği bulunduruyor. Çörek otu özellikle kan lipit değerleri üzerine olumlu etkilere sahip olduğu için serum trigliserit değerini azalttığı biliniyor.

  • Zerdeçal

Zerdeçalın ana bileşeni olan kurkumin, vücutta antioksidan, anti-inflamatuar, anti-bakteriyel ve anti-aterosklerotik etki gösteriyor. Turuncu-sarı kristalimsi toz halinde bulunan zerdeçal yağ, protein, karbonhidrat, lif ve farklı türden vitamin ve mineraller içeriyor. Zerdeçal, aktif bileşenleri sayesinde yağ dokusundan sentezlenen enfeksiyon yapıcı bileşenlerin üretilmemesini veya etkinliğinin azalmasını yardımcı oluyor. Ayrıca iştah düzenleyici özelliği de bulınuyor.

  • Zencefil

Asya’dan baharat ticareti ile Avrupa’ya gelen ve eski Yunanlılar ile Romalılar tarafından kullanılan ilk baharatlardan biri olan zencefil içerisindeki biyoaktif bileşenler ile antioksidan özellikler gösteriyor. Yaklaşık olarak 150 bileşenden oluşan zencefil, C vitamini, demir, magnezyum, kalsiyum, potasyum, fosfor ve sodyum içeriyor. Zencefil sindirime yardımcı olan ve mide rahatsızlıklarını gideren fitokimyasallar açısından zengin bir bitki. İltihap önleyici özelliği bulunan zencefil enfeksiyonlarla savaşmaya ve bağışıklığı artırmaya yardımcı olacak antiviral, antimikrobiyal ve antifungal özellikleri ile bağışıklığı güçlendirmeye yardımcı oluyor.

  • Kekik 

Kekik, içerisinde bulunan karvakrol ile özellikle bakterilere, mantarlara karşı koruyucu görev üstleniyor ve vücudu toksinlerden arındırıyor. Kansere karşı koruyucu özelliği ile bilinen kekik ayrıca içerisinde bulunan A ve C vitaminleri ile bağışıklık sistemini güçlendirmeye de yardımcı oluyor.