AXA Türkiye’den Türkiye – Fransa ikili ilişkilerinin geliştirilmesine destek
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, TÜSİAD Fransa Çalışma Grubu Başkanı olarak TÜSİAD heyeti ile birlikte geçtiğimiz günlerde Paris’te ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkileri üzerine bir dizi toplantı gerçekleştirdi.
AXA Türkiye CEO’su Yavuz Ölken, TÜSİAD Fransa Çalışma Grubu Başkanı olarak TÜSİAD heyeti ile birlikte geçtiğimiz günlerde Paris’te ikili ilişkiler ve Türkiye-AB ilişkileri üzerine bir dizi toplantı gerçekleştirdi. Ziyaret çerçevesinde, MEDEF International ile bir çalışma toplantısı gerçekleştiren heyet, aralarında Fransa Cumhurbaşkanı Macron’un Avrupa Kıtası ve Türkiye Danışmanı Bertrand Buchwalter’in de olduğu birçok yetkili ile bir araya geldi. Heyet ayrıca, 2009 yılında Paris’te TÜSİAD’ın öncülüğünde, Türkiye’nin AB entegrasyon sürecinde sivil toplum boyutunun güçlenmesi ve Türkiye ve Fransa arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi amacıyla kurulan düşünce kuruluşu Institut du Bosphore’un Bilim Kurulu toplantısına da katıldı.
Toplantılarda; Türkiye – Fransa ikili ilişkilerinin geliştirilmesine yönelik somut bir yol haritası ve Türkiye’nin Avrupa Birliği entegrasyon sürecinde Fransa’nın desteği konularına yoğunlaşıldığına dikkat çeken Yavuz Ölken, “2023 yılında ikili ticaretin (21,8 milyar dolar) ve yatırımın güçlü seviyelerine tanık olduk. Bu gelişme bizi çalışma alanlarımızı yeniden canlandırmaya ve düşüncelerimizi paylaşmaya teşvik etti. Jeopolitik ortam, küresel rekabet ve riskler göz önüne alındığında, AB’nin hedeflerine ulaşmak ve ekonomik istikrar ve dayanıklılığı sağlamak için cesur bir reform ve eylem gündemine ihtiyacı olduğunun bilincindeyiz. Bu noktada Paris’teki temaslarımızda; Türkiye’nin, Gümrük Birliği aracılığıyla AB Pazarı’na entegre olmuş bir ülke ve bölgenin doğal ortağı olarak sahip olduğu güçlü potansiyeli tekrar hatırlattık ve Türk özel sektörünün Avrupa’nın ekonomik hedeflerine katkıda bulunmaya hazır olduğunun da altını çizdik” dedi.
MEDEF International ile yapılan çalışma toplantısında; yeşil dönüşüm ve dijitalizasyon çerçevesinde konular ele alındı ve özellikle Gümrük Birliği’nin modernizasyonu konusunda neler yapılabileceği, modernizasyonun önündeki engellerin nasıl kaldırılabileceği konuları toplantının temel başlıklarıydı.
Düşünce kuruluşu Institut du Bosphore’un Bilim Kurulu toplantısında ise Türkiye’deki makroekonomik gelişmelere ilişkin görüş alışverişinin ardından, Türkiye – Fransa ve Avrupa Birliği ilişkilerindeki kritik öneme sahip yeşil anlaşma, dijital dönüşüm, güvenlik ve dış politika konularına odaklanıldı.
Katılımcıları arasında TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı B. Can Yücaoğlu, TÜSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İzel Levi Coşkun, TÜSİAD Fransa Çalışma Grubu Başkanı Yavuz Ölken, TÜSİAD Fransa Çalışma Grubu Üyeleri, Onur Koçkar, Arpat Şenocak, Zafer Ali Yavan, TÜSİAD Küresel İlişkiler Forumu Direktörü Prof. Evren Balta, TÜSİAD AB Projeler Direktörü Nur Beler Levi’nin yer aldığı heyet son olarak Türkiye’nin Paris Büyükelçisi Yunus Demirer’i makamında ziyaret etti.