Avrupalıların emeklilik tercihlerini “birikim güvenliği” belirliyor

 Avrupalıların emeklilik tercihlerini “birikim güvenliği” belirliyor

10 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmaya göre emeklilik hayatları için en çok birikimi kadınlar ve 18-35 yaş arası kişiler yapıyor. Dijital yolların daha çok tercih edildiği emeklilik tasarrufu için ilk bakılan kriter birikimin güvenliği oluyor.

Emeklilik hayatımızı daha rahat geçirmek için iş hayatımızda kazandıklarımızdan tasarruf ederek geleceğimize yatırım yapıyoruz. İşlerliğini iyi koruyabilen sürdürülebilir emeklilik sistemleri ise modern toplumun temel taşlarından biri konumunda. Fakat bu düzen Avrupa’da yaşlı nüfusun artmasıyla değişiyor. 2017 ve 2080 yılları arasında 80 yaş ve üstü olan kişi sayısının 2 katına çıkması ile Avrupa’daki emeklilik sistemlerini zor günlerin beklediği kesin olarak görülüyor.

Avrupa’da mevcut düzenin devam edebilmesi için bireysel emeklilik tasarrufları şeklinde yılda 2 trilyon euroya ihtiyaç duyulduğu tahmin ediliyor. Emekli maaşları siyasi gündemde kendine büyük bir yer edinmiş durumda. Bireylerden, giderek artan emeklilik gelirleri için bireysel emeklilik sistemleri yoluyla sorumluluk altına girmeleri tavsiye ediliyor. Emeklilik şirketleri, talep edenlere emeklilik dönemleri için tasarruf imkanı sunan başlıca kaynak olma özelliğini taşıyor. 

Bu nedenle emeklilik şirketleri tasarruf açığı ile mücadelede önemli bir rol oynuyorlar. Insurance Europe’un 10 binden fazla Avrupalı katılımcı ile gerçekleştirdiği ankette kişilerin emeklilik hayatlarındaki beklentileri araştırıldı. Avusturya, Fransa, Almanya, Macaristan, İtalya, Lüksemburg, Polonya, Portekiz, İspanya ve İsviçre olmak üzere 10 Avrupa ülkesinde yapılan araştırmada katılımcıların yorucu iş hayatlarının ardından hayalini kurdukları emeklilik dönemi için beklentileri soruldu. 18 ve 65 yaş aralığında olan ve %49’u kadın, %51’i erkekten oluşan 10 bin 142 katılımcı emeklilik döneminden beklediklerini ve tercihlerini aktardı. 

YÜZDE 43 BİRİKİM YAPMIYOR

Avrupa Birliği (AB) üyesi 10 ülkede yapılan bu araştırmada tasarruf açısından dikkat çeken bir durum daha var: emeklilik tasarruf açığı. “Bireysel emeklilik yoluyla emekliliğiniz için tasarruf yapıyor musunuz” sorusunun yönetildiği katılımcılar yaş, cinsiyet ve istihdam gibi kişisel durumlarına göre farklı cevaplar verdiler. 10 binden fazla kişi ile yapılan ankette katılımcıların yarısından fazlası birikim yaptıklarını belirtti. Katılımcıların %54’ü emeklilik hayatları için yatırım yaptıklarını aktarırken herhangi bir birikim yapmayanların oranı %43, kararsız kalanların oranı ise %3 oldu.

BİRİKİM KARŞILANAMIYOR

Ankette birikim yapmayan katılımcılara yöneltilen sorulardan biri de neden birikim yapmadıkları oldu. Olumsuz cevap verenlerin %42’si emeklilik hayatları için kenara para ayırmayı karşılamayacakları yönünde oldu. Katılımcıların %28’i birikim yapmakla ilgilenmediklerini belirtirken %20’si ise tasarruf planlarının olduğundan bahsetti. %10’luk diğer kesim ise nedenini bilmediğini söyledi.

TASARRUF EĞİLİMİ EĞİTİMLE TERS ORANTILI

Yapılan ankette birikim yapmadıklarını söyleyen %42’lik kesimin cinsiyet, yaş ve eğitim bilgileri de paylaşılan bilgiler arasında. Emeklilik hayatı için birikim yapmadığını söyleyen kadın katılımcıların oranı %47 olurken erkek katılımcıların oranı ise %40 oldu. Yaş kriterine bakıldığında en çok birikim yapan yaş aralığı %47 oran ile 18-35 yaş arası, mesleki kariyerinin başındaki grup oldu. Bunu %41’lik eşit oran ile 36-50 yaş aralığı ve 51 yaş üstü katılımcılar izledi. Eğitim durumunun birikim ile bağlantısına baktığımızda ters orantı olduğunu görüyoruz. En düşük eğitim seviyesinde birikim %50 olurken bu oran eğitim düzeyinin yükselmesiyle azalıyor. Orta düzey eğitim almış kişilerin %45’i birikim yaparken yüksek düzeyde eğitim almış katılımcıların sadece %39’unun birikim yaptığı görülüyor.

KATILIMCILARIN ÖNCELİĞİ GÜVENLİK OLDU

Ankete katılım gösterenlerin tasarruf önceliklerini de sıralaması istendi. Katılımcılar arasında emeklilik hayatları için birikim yaparken açık ara en büyük öncelik %60 ile yatırılan paranın güvenliği olarak kayıtlara geçti. Listede ikinci sırayı ise %33’lük oranla emeklilik döneminde kişilere yapılacak olan ödemelerdeki esneklik aldı. Listenin devamında %32’lik oranla birikimi gelecek nesile miras bırakabilme ve likidite geldi. Katılımcılar için bir diğer önemli öncelik de maliyetler oldu. Birikim yapmanın getireceği masrafların önem oranı %28 olarak gerçekleşti.

Listenin devamı ise şöyle sıralandı; %26 oranla vergi muhafiyeti, %20 oranla basitlik, %14 oranla yatırım performansı, %12 oranla sürdürülebilir yatırımlar. Listenin son sırasında yer alan taşınabilirliği seçen katılımcıların oranı ise %10 civarında seyretti.

YATIRIMCILAR PERFORMANSI DEĞİL GÜVENLİĞİ SEÇTİ

Emeklilik tasarrufları farklı şekillerde yapılabiliyor. Emeklilikleri için tasarruf eden kişilerin cevapladığı sorularda ezici bir çoğunluk yatırım performansı yerine %73 oranla yatırım güvenliğini seçti. Hayat boyu kazandıkları ile emeklilik hayatı için birikim yapanlar, yatırımlarını kaybetmeyi göze alamıyor.

Ankette yer alan bir diğer soru ise emekli maaşları ile ilgili oldu. İnsanlara birikimlerini tek bir ödemede mi yoksa ikinci bir emeklilik maaşı şeklinde mi almayı tercih ettikleri soruldu. Anket katılımcılarına birikimin bir projeksiyonu yapılmadan seçenekler sunulduğu halde %46’sının ödemelerini yıllık gelir sigortası şeklinde tercih edecekleri, %30’unun esnek para çekme tercihlerini %19’unun ise toplam ödeme olarak tercihlerini kullanacakları belirtildi. Ancak birikebilecek toplam tutar örnek olarak verildiğinde kişilerin tercihleri 2’ye ayrıldı. %50’si yıllık ödemeyi diğer %50’si ise toplam ödemeyi tercih etti. Örneğin toplam 50 bin euro birikimi olan bir kişiye, mevcut birikiminin tamamını ödeme olarak alma veya aylık 2 bin 500 euro olarak maaş şeklinde alma seçenekleri sunuldu. 

KATILIMCILARIN %67’Sİ DİJİTAL YOLLARI SEÇTİ

Emeklilik hayatı için birikim yaparken kişilerin bilinçli bir tasarruf yapabilmesi için sahip olabileceği en önemli unsur bilgidir. Kişilerin bilinçli kararlar alabilmesi için öncelikle birlikte çalıştıkları emeklilik şirketlerinde fonlar hakkında bilgi edinmesi gerekiyor. Ankete göre kişilerin çoğu bu bilgilere kağıt üzerinden değil dijital yoldan ulaşmayı tercih ediyor.

Katılımcıların %67’si emeklilik ürünleri hakkında dijital yolları seçerek, bilgi ve tavsiyelere buradan ulaşmak istediklerini belirtti. Katılımcıların en çok ilgilendiği bilgiler ise hem sözleşme imzalanmadan önce hem de sözleşme yürürlüğe girdikten sonra verilen birikim tutarı ve güvenle ilgili oldu. Ayrıca maliyetler, riskler, ödeme şekilleri ve yatırım performansları birikim yapan kişilerin bir diğer beklentisi. Katılımcıların en az ilgisini çeken ve en az bilgi almak istediği konular ise yatırım stratejileri, başka bir ülkeye taşıma seçenekleri ve geçiş hakkındaki bilgiler oldu.

18-35 YAŞ ARALIĞI DİJİTALİ TERCİH ETTİ

Dijital formattan bilgi almak ve işlemlerini gerçekleştirmek isteyen katılımcılar büyük çoğunluğu oluşturdu. Tüm anket katılımcıları içinde %67 oranında dijital yöntemler ile bilgi aktarımı seçildi. 18-35 yaş aralığındaki katılımcıların ise %70’i teknolojiyi seçti. Kadın katılımcılara oranla erkek katılımcıların teknolojiyi tercih etme oranı %71 oldu. Emeklilik bilgilerini dijital olarak almayı seçen kişilerde en yüksek oran ise %74 ile yükseköğrenim mezunlarından geldi. Sağ taraftaki Avrupa haritasında ise katılımcıların yatırımlarında güvenliği mi yoksa performansı mı tercih ettiklerini görüyoruz.

INSURANCE EUROPE’TAN 5 ÖNERİ

10 Avrupa ülkesinde 10 binden fazla katılımcı ile birikim anketini gerçekleştiren Insurance Europe’un anket sonucundaki çıkarımları ise şöyle oldu:
• Bireylerin kendi koşulları için en uygun kararları verebilmeleri için emeklilik tasarrufu ihtiyacının farkındalığının artırılmasına ve finansal okuryazarlık düzeylerinin artırılmasına yönelik acil bir ihtiyaç bulunuyor.
• Anket, emeklilik politikalarının kullanıcıların talep ve ihtiyaçlarının kanıtlarına dayanarak tüketici merkezli olma ihtiyacını doğruluyor.
• Sigorta şirketleri tarafından geleneksel olarak sunulan yıllık gelir ve teminat gibi bazı koruyucu özellikler için açık bir iştah var. Bu nedenle, emeklilik politikalarının sigortacıların emeklilik tasarrufu açığı ile mücadelede önemli rollerini yerine getirebilmeleri çok önemli görünüyor.
• Avrupalılar emeklilik bilgilerine ulaşmak için ezici bir şekilde dijital bir yaklaşımı destekliyor. Bu nedenle, emeklilik şirketlerinin müşterileriyle yenilikçi şekillerde etkileşim kurmalarına izin vermesi önemli bir husus.
• Yapılan araştırma, Avrupa çapında emeklilik tasarrufunda bulunan çeşitliliği doğrular nitelikte. Emeklilik maaşı çeşitli şekillerde gelerek çok sayıda faktörden etkileniyor. Sonuç olarak, tüm zorluklarla başa çıkacak tek bedene uyan bir yaklaşım mevcut değil. Hem ulusal düzeyde hem de AB düzeyinde birlikte çaba harcanması gerekiyor.

İlginizi Çekebilir