Fırtına ve seller dünya genelinde ağır kayıplara yol açtı

Fırtına ve seller dünya genelinde ağır kayıplara yol açtı

Aon’un 30 Ekim 2026 tarihli Haftalık Doğal Afet Raporu’na göre, Avrupa’da etkili olan Austen ve Boelo fırtınalarının toplam ekonomik ve sigortalı kayıplarının yüz milyonlarca avroya ulaşması bekleniyor. ABD’nin güneybatısında meydana gelen sellerin de yüz milyonlarca dolarlık kayba yol açabileceği öngörülürken Asya, Avustralya ve Latin Amerika’da yaşanan doğal afetler can kayıplarına ve altyapı hasarlarına neden oldu.

Aon, 30 Ekim 2026 tarihli Haftalık Doğal Afet Raporu’nda dünya genelinde meydana gelen fırtına, sel ve diğer doğal afetlerin etkilerini değerlendirdi. Rapora göre, 22–25 Ekim tarihlerinde Batı Avrupa’yı etkileyen Austen ve Boelo fırtınaları, özellikle İrlanda, Birleşik Krallık ve Fransa’da kuvvetli rüzgârlara ve şiddetli yağışlara neden oldu. En az dört kişinin hayatını kaybettiği fırtınalarda altyapı ve mülklerde önemli hasarlar meydana geldi. Toplam ekonomik ve sigortalı kayıpların yüz milyonlarca avroya ulaşması beklenirken hasarın ağırlıklı olarak Fransa’nın Finistère, Seine-Maritime, Côtes-d’Armor ve Manche bölgelerinde yoğunlaşacağı tahmin ediliyor. Birleşik Krallık ve Almanya’da da önemli kayıplar öngörülüyor.

AVRUPA’DA YÜZ BİNLERCE HANE ELEKTRİKSİZ KALDI

Austen Fırtınası sırasında Birleşik Krallık’ın Cornwall bölgesindeki Padstow’da rüzgâr hızı 179 km/saate ulaştı. İrlanda’nın güneyinde 106 km/saatlik rüzgâr hamleleri kaydedilirken Fransa’nın kuzeybatı kıyılarında da rüzgâr hızı 100 km/saatin üzerine çıktı. İngiltere’nin güneybatısında 9 binden fazla ev elektriksiz kalırken Fransa’da fırtınanın en şiddetli döneminde yaklaşık 300 bin hanede elektrik kesintisi yaşandı.

Austen’ın ardından etkili olan Boelo Fırtınası ise İskoçya, Kuzey İrlanda, İngiltere’nin kuzeyi ve İrlanda’da yeni hasarlara yol açtı. İskoçya’nın batı kıyısında meydana gelen fırtına kabarması, Largs dâhil bazı kent merkezlerinde su baskınlarına neden oldu. Devrilen ağaçlar elektrik hatlarına zarar verirken karayolu, demiryolu ve feribot ulaşımında aksamalar yaşandı.

ABD’DEKİ SELLERDE EKONOMİK KAYIP YÜZ MİLYONLARCA DOLARI BULABİLİR

Raporda, 21–26 Ekim tarihlerinde ABD’nin güneybatısında meydana gelen sellere de yer verildi. Özellikle Four Corners bölgesi ve San Juan Nehri çevresinde etkili olan şiddetli yağışlar, yerleşim alanlarında ve kamu altyapısında hasara neden oldu. New Mexico’daki San Juan Nehri’nin su seviyesi yaklaşık 6,4 metreye ulaşarak neredeyse bir yüzyılın en yüksek seviyesine çıktı.

Navajo Ulusu ve Hopi Rezervasyonu en ağır etkilenen bölgeler arasında yer alırken New Mexico’nun San Juan Kontluğu’nda yaklaşık 600 haneye tahliye çağrısı yapıldı. Utah’ın Hurricane kasabasında 100’den fazla ev ve karavan zarar gördü. Teksas’ın Horizon City kentinde ise en az 60 ev selden etkilendi. Bölgede bir kişinin hayatını kaybettiği doğrulandı.

Aon, ABD’nin güneybatısındaki sellerin toplam ekonomik ve sigortalı kayıplarının yüz milyonlarca dolara ulaşabileceğini belirtti. New Mexico yetkilileri, yalnızca eyaletteki altyapı ve çevresel hasarın 200 milyon ila 300 milyon dolar arasında olabileceğini açıkladı. Hasarın büyük bölümünün kamu altyapısında meydana gelmesi nedeniyle sigortalı kayıpların toplam ekonomik kaybın sınırlı bir bölümünü oluşturması bekleniyor.

ASYA VE LATİN AMERİKA’DA DOĞAL AFETLER CAN KAYIPLARINA YOL AÇTI

Aon’un raporunda Asya, Avustralya ve Latin Amerika’da yaşanan doğal afetlerin etkileri de değerlendirildi. Batı Pasifik’te 11–25 Ekim tarihleri arasında etkili olan Champi Tayfunu, 2026 yılının bugüne kadarki en şiddetli tayfunu olarak kaydedildi. Tayvan yakınlarından geçen tayfun en az bir kişinin ölümüne ve 600’den fazla kişinin yaralanmasına neden oldu. Etkilenen bölgelerde ekonomik kayıpların on milyonlarca doların alt seviyelerinde olduğu tahmin edilirken Tayvan’daki tarımsal kayıpların en az 8,5 milyon dolara ulaştığı belirtildi.

Hindistan’da 28 Ekim’de Andhra Pradesh kıyılarına ulaşan Arnab Siklonu nedeniyle en az yedi kişi hayatını kaybetti. Yaklaşık 89 bin kişinin tahliye edildiği bölgede konutlar, kamu binaları, elektrik hatları, yollar ve tarım alanları zarar gördü. İlk değerlendirmelere göre doğrudan ekonomik kayıpların on milyonlarca doların alt seviyelerinde olması bekleniyor.

Avustralya’nın güneydoğusunda 22–23 Ekim tarihlerinde meydana gelen şiddetli fırtına ve sellerde, Brisbane’in kuzeyinde yaklaşık üç saat içerisinde 200 mm’den fazla yağış kaydedildi. Yollar ve alçak kesimler su altında kalırken elektrik kesintileri yaşandı ve 14 okul kapatıldı. İlk tahminler, ekonomik etkilerin on milyonlarca doların alt seviyelerinde olduğunu gösterdi.

Latin Amerika ve Karayipler’de de şiddetli yağışlar geniş çaplı hasarlara neden oldu. Meksika’nın Ciudad Juárez kentinde yaklaşık 100 mahalle selden etkilenirken Dominik Cumhuriyeti’nde 2 bin 670 kişi afetin etkilerine maruz kaldı. Haiti’de sel ve heyelanlar nedeniyle sekiz kişi hayatını kaybetti, 7 bin 100’den fazla ev su altında kaldı. Brezilya’da ise 24–29 Ekim tarihlerinde meydana gelen seller ve şiddetli fırtınalar nedeniyle São Paulo eyaletinde beş kişi yaşamını yitirdi.

Aon, raporda yer alan mali kayıp tahminlerinin ön değerlendirme niteliğinde olduğunu ve hasar tespit çalışmalarının ilerlemesiyle değişebileceğini vurguladı.

Yorum yazın