SEDDK’den trafik sigortasında hasarsızlık indirimi için kamuoyu duyurusu

SEDDK’den trafik sigortasında hasarsızlık indirimi için kamuoyu duyurusu

SEDDK, zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indiriminin tamamen sürücüye bağlandığı ve ikinci araç alımlarında mevcut basamağın uygulanacağı yönündeki iddialara ilişkin kamuoyunu bilgilendiren resmi açıklama yayımlandı.

Son günlerde bazı basın ve yayın organlarında, zorunlu trafik sigortasında hasarsızlık indiriminin araçtan bağımsız hale getirilerek doğrudan sürücüye bağlandığı ve sigortalıların ikinci araç alımlarında avantajlı basamaktan poliçe düzenletebileceği yönünde haberler yer aldı. Konuya ilişkin yapılan resmi açıklamada, bu iddiaların mevcut mevzuatla örtüşmediği vurgulandı.

Karayolları Trafik Kanunu ve ilgili düzenlemeler uyarınca, motorlu taşıtların işletilmesinden doğan hukuki sorumluluğun araç işletenine ait olduğu hatırlatılan açıklamada, zorunlu trafik sigortası poliçelerinin de sürücüye değil, işleten adına düzenlendiği belirtildi. Mevcut sistemde poliçelerin sürücü bazlı olarak düzenlenmesinin mümkün olmadığı, bu nedenle bir kişinin birden fazla araca sahip olması durumunda ikinci ve sonraki araçlar için poliçelerin 4. basamaktan başlatıldığı ifade edildi.

Açıklamada ayrıca, hâlihazırda araç değişikliği yapılması halinde hasarsızlık indirimi hakkının yeni araca aktarılabildiği hatırlatıldı. 1 Ocak 2026 tarihinde yürürlüğe girecek yeni düzenlemenin ise, avantajlı basamakta bulunan aracın satılması ve yeni aracın önce satın alınması gibi durumları kapsadığı belirtildi. Buna göre, söz konusu tarihten itibaren avantajlı basamakta bulunan aracını satan sigortalılar, acente veya sigorta şirketlerine başvurarak basamak düzeltmesi talep edebilecek. Başvuru yapılmaması halinde ise düzeltmenin poliçe yenileme döneminde sistem tarafından otomatik olarak gerçekleştirileceği kaydedildi. Aynı uygulamanın dezavantajlı basamakta bulunan sigortalılar için de geçerli olacağı ifade edildi.

Öte yandan, trafik sigortasında iyi sürücü ile riskli sürücü ayrımının daha adil ve belirgin hale getirilmesi amacıyla, poliçelerin işleten yerine sürücü temelli düzenlenebilmesine yönelik alternatif model çalışmalarının ilgili paydaşlarla birlikte sürdürüldüğü bildirildi. Bu çalışmaların tamamlanmasının ardından elde edilen sonuçların ve düzenleme önerilerinin kamuoyu ile paylaşılacağı belirtildi.

Yorum yazın