Nereye gidiyoruz? Yanlış yolda mıyız?

Uzun zamandır ben ve çevremizdeki birçok kişi insurtech hakkında konuşuyor. Şöyle bir dünyada olanlara bakınca, sigortayı dünya gerçeklerinden biraz uzakta görüyorum.

İletişim, insan davranışları-alışkanlıkları son 20 senede büyük değişim gösterdi. İnsanlar yüzyıllar geçse de aynı, hissettikleri hep aynı ama alışkanlıkları değişiyor. Akıllı telefonlarımız olmadan yaşayamaz hale geldik. İnternetsiz hayat neye benziyordu acaba? Çocuklarımız siyah beyaz televizyon ve saatli programları anlayamıyor bile.

Belki tarihteki gibi meydan savaşları yok ama politik hatta ticaret savaşları, meydan savaşlarından daha fazla insanın etkilenmesine sebep oluyor.

İnsan yine seviyor, korkuyor, hatta hasta oluyor ve yaşlanıyor. Bunlar değişmiyor. Sadece insanın çevresindeki her şey değişim gösteriyor.

Sigorta da bunun bir parçası. Ancak sigorta bazı makyajlarla şekil değiştirmiş gözükse de ilk çıktığı şekilden çok farklı değil. Hala eski zamanlarda gemileri sigortalar gibi sigorta yapıyoruz. İnsanın bugünkü ihtiyacına gerçek karşılığı vermiyor. Sigortalı üzerine düşeni yapamıyor diyebiliriz, sigortacı hasar ödememek üzere poliçeyi hazırlıyor diyebiliriz, hatta bunun gibi pek çok bahane bulabiliriz. Benim durduğum yerde sigortacılar ve sigortalılar olarak dünyaya sigortanın ayak uyduramamış olması.

Insurtech’ten çok büyük beklentiler var. Lemonade en büyük başarı hikayelerinden. 2021’in ilk yarısında ABD’de halka arz edildi. Ağustos ayında ise çok büyük bir dava ile karşı karşıya. Yapay zeka kullanan şirketin birçok sigortalı verisi içinde ses ve yüz kayıtlarını saklaması sebebiyle yargılanıyor. Bu kadar büyük değişimlere önayak olmuş bir sigorta sağlayıcısı, değişime ayak uydurmaya çalışırken, ileri gitmeye çalışırken geriye sürükleniyor.

Sigorta belki kanun koyucular tarafından destekleniyor ama biz de sigortacılar olarak nelere ihtiyacımız olduğunu doğru ortaya koyup savunamıyoruz. Değişen alışkanlıklara ayak uyduramıyoruz. Hala reasürörlerin aynı şekilde devam ettirmek istedikleri düzeni devam ettiriyoruz.

Doğru yolu bulmak, doğru gelişimi sağlamak bir günde de olabilir, yüzyıllar da sürebilir. Durup düşünmek ve ne yapılabilir kararlı şekilde ilerlemek gerekir. Doğru yola nasıl geçilir? Mutlaka bir çözümü vardır.