
2022’de sigortalı kayıp yeniden 100 milyar doları aştı
Swiss Re, Florida’daki Ian Kasırgası, Fransa’daki dolu fırtınaları, Avustralya ve Güney Afrika’daki seller, Avrupa ve ABD’deki kış fırtınaları ve Avrupa, Çin ve Amerika’daki kuraklık nedeniyle rekor kıran hasarlarla 2022’nin doğal afetlerden kaynaklanan sigortalı kayıpların 100 milyar doları aştığı üst üste ikinci yıl olduğunu belirtti.
Swiss Re, 2022 yılında meydana gelen doğal afetlerin faturasının yeniden 100 milyar dolar eşiğini aşarak 125 milyar dolar seviyesine yükseldiğini açıkladı. Toplam ekonomik kayıp ise 275 milyar dolar. Swiss Re’nin son sigma raporuna göre bu, son otuz yılda sigortalı hasarlarda yıllık ortalama %5-7’lik artış eğilimini yeniden doğruluyor. “2022’deki kayıpların büyüklüğü, olağanüstü doğal afetlerin hikayesinden ziyade olağanüstü enflasyonla vurgulanan artan varlık etkilenmesinin bir resmi gibi” diyen Swiss Re Katastrofik Tehlikeler Başkanı Martin Bertogg, sözlerine şöyle devam etti: “Enflasyon düşebilirken, doğal afetlere karşı hassas bölgelerde artan değer yoğunlaşması, artan kayıplar için önemli bir itici güç olmaya devam ediyor. Sektörümüz için bu, hem risk değerlendirmelerin en son maruziyeti daha dikkatli bir şekilde yansıtmak hem de toplumu daha iyi hazırlıklı olması için desteklemeye devam etmek için bir çağrıdır.”
ENFLASYON SİGORTALI VARLIKLARIN DEĞERLERİNİ ETKİLİYOR
Doğal afetler dünya çapında maddi hasara yol açmaya devam ederken, sigorta talebi arttı. Aynı zamanda, enflasyon son iki yılda yükselişine devam ederek 2022’de gelişmiş ekonomilerde ortalama %7 ve gelişmekte olan ekonomilerde ortalama %9’lara ulaştı. Yüksek fiyatların etkisi binaların, araçların ve diğer sigortalanabilir varlıkların nominal değerini artırdı ve bu da doğal afetlerin neden olduğu hasarlar için sigorta taleplerini artırdı.
Swiss Re Baş Ekonomisti Jérôme Jean Haegeli, konuyla ilgili şunları söyledi: “Ekonomik fırtına sona ermedi ve mevcut enflasyon baskısı göz önüne alındığında faiz oranları muhtemelen daha da artacak. Bu, daha yüksek finansman maliyetleri anlamına gelir ve sonuç olarak kapasite sağlayıcılar, risk değerlendirmesi gibi dizi nedenden dolayı sermaye dağıtımında muhtemelen daha temkinli davranacaktır. Görüşümüze göre, daha yüksek riskler azalan risk iştahıyla karşılaştıkça, artan fiyatlar için ivme, daha yüksek koruma ve daha sıkı şartlar ve koşullar muhtemelen devam edecek.”
2022 YILININ EN MALİYETLİ OLAYI IAN KASIRGASIYDI
2022 yılının açık ara en maliyetli olayı olan Ian Kasırgası, sigortalı kayıpların en büyük payına sahipti. Kategori 4 fırtına olarak Eylül ayında Florida’da karaya ulaşan Ian, tahmini olarak 50 ila 65 milyar dolar tutarında sigortalı kayba neden oldu. 2005’teki Katrina Kasırgası’ndan sonra Ian Kasırgası, Sigma kayıtlarına geçen ikinci en maliyetli sigortalı kayba neden olan olay olarak yer alıyor.
Şubat 2022’de, kuzeybatı Avrupa’daki bir fırtına kümesi (Eunice, Dudley, Franklin), 4 milyar doları aşan sigortalı kayba neden olarak bu kategorinin toplamını, önceki 10 yıllık ortalamanın neredeyse iki katına çıkardı. Bu arada Fransa, dolu fırtınalarından şimdiye kadarki en yüksek yıllık zararı (5 milyar dolar) yaşadı.
Sellerden kaynaklanan küresel kayıplar ortalamanın üzerindeydi. Şubat-Mart 2022’de doğu Avustralya’da meydana gelen seller, ülkenin şimdiye kadar yaşadığı en büyük doğal afet hasar olayı olan 4,3 milyar dolarlık sigortalı kayıpla sonuçlandı.
Dünya çapında şiddetli kuraklıklar ve rekor kıran sıcak hava dalgaları da görüldü. Brezilya’da, en çok soya fasulyesi ve mısır ürünlerinin mahsul verimi zarar gördü ve 1 milyar dolar tutarında sigortalı kayıpla sonuçlandı.