2. el oto yatırım aracı olmaktan çıkacak mı?

2. el oto yatırım aracı olmaktan çıkacak mı?

Quick Finans’ın yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılı Ağustos ayı verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı.

Quick Finans’ın yayınladığı 2. El Oto Raporu’nun 2023 yılı Ağustos ayı verilerinin yer aldığı güncel sayısında, sektöre dair önemli trendler paylaşıldı. SmartIQ iş birliği ile hazırlanan ve ikinci el online satış ve ihale platformlarından elde edilen verilere dayanarak üretilen raporda gerçekleşen satış rakamları, fiyat trendleri ve satış hızı değişimleri değerlendirildi.

Söz konusu rapora göre, 2022 Ağustos ayında 286 bin 400 adet olan 2. El oto satışları, 2023 Ağustos’unda %4,9’luk artışla 300 bin 386 adet oldu. Toplamda ise, 2 milyon 271 bin adet olan 2022 yılı satışları, 2023 yılında %12 artışla 2 milyon 542 bin adede ulaştı. Buna karşın, talep gücü ve satın alma iştahının çok önemli bir göstergesi olan “Ortalama Satışta Kalma Süresi” tüm segmentler bazında 2022 Ağustos ayında 34 gün iken; 2023 yılı Ağustos ayında 47 güne yükseldi. D segmentinde gün sayısı 2022 yılı Ağustos ayına göre 15 gün artarak 50 güne, E segmentinde ise 22 gün artarak 63 güne dayandı. Raporun en önemli bulgusu ise, 2. elde araç fiyatlarının TL bazında %21 artarken, Euro bazında %12 gerilemesi oldu.

Rapordaki verilere ilişkin Quick Finans Genel Müdürü Nihat Karadağ, “2. el oto satışlarının yavaşladığını gözlemliyoruz. Ağustos ayında, bir önceki aya göre gerçekleşen yaklaşık %12’lik düşüş de bunu destekliyor. Talepteki yavaşlamanın bir göstergesi olarak satışta kalınan gün sayısı uzuyor ve satış hızında da gerileme devam ediyor. Diğer bir göstergesi olarak da 2. el oto fiyatlarında Euro bazında gerileme olduğunu görüyoruz. Bu nedenle 2. el otonun yatırım aracı olmaktan uzaklaşmaya başladığının sinyallerinin gelmeye başladığını değerlendiriyoruz” dedi.

‘PİYASANIN KREDİ İHTİYACINI KARŞILAMAYA DEVAM EDİYORUZ’

Nihat Karadağ, kredi faizleri hakkında, “Merkez Bankası’nın Ağustos ayındaki sürpriz politika faizi artışına müteakip mevduat ve kredi faizlerinde artış gözlemliyoruz. Bu çerçevede mevduat ve kredi faizlerindeki artışın talebi olumsuz yönde etkilemesi beklenmekte. Geçtiğimiz günlerde, TCMB Başkanı Sayın H. Gaye Erkan da iç talebi dengeleyerek faiz artırımlarının etkisini kuvvetlendirmeye yönelik hedeflerini paylaşmıştı. Piyasada belirtilen gelişmelerin de bu hedefi desteklediğini görmeye başlıyoruz” yorumunu yaptı.

Sektörde krediye erişimin zorlaşmasına ve vadelerin 12 aya kadar kısalmasına karşın Quick Finans’ın hız kesmeden kredi kullandırmaya devam ettiğini ifade eden Nihat Karadağ, “Ticari işletmelerin oto alımlarındaki kredi ihtiyaçlarının karşılanmasında 36 aya varan vade seçeneğimizle güçlü bir alternatif olduk. Bu şekilde ihtiyaçlar paralelinde sektöre destek olmaya devam edeceğiz” diye sözlerine ekledi.