Tadıyla değil faydalarıyla da yazın meyvesi: Karpuz
Dünya Karpuz Günü kutlu olsun. Eğer sevmiyorsanız bir kere daha düşünün. Yaz ayında en çok tüketilen meyvelerin en başında gelen karpuzun birçok faydası bulunuyor.
Sadece su ve şekerden oluştuğu düşünülebilen karpuz, aslında kalorisi ve besin değeri ile oldukça zengindir ve besleyiciliği yüksek bir meyvedir. Yüksek seviyede mineral ve antioksidanlar ile az miktarda kalori sağlar. Peki bu kadar mı? İşte yaz mevsiminin vazgeçilmez meyvesi karpuz hakkında bilmeniz gerekenler:
Karpuzda kabuğa yakın beyaz kısımlarda sitrulin miktarı daha fazladır. Böylece aminoasitler kan akışını düzenler ve kardiyovasküler sağlığı iyileştirici rol oynar. Beyaz kısmının yanı sıra karpuz tohumlarının da besleyici özelliği bulunmaktadır. Uluslararası Beslenme ve Gıda Bilimleri Dergisi tarafından yapılan analize göre, protein, magnezyum, vitamin B ve iyi yağ içerir. Tohumlar örneğin salatalarda, soslarda ve atıştırmalıklarda kullanılmaktadır. Yapılan başka bir çalışmada ise karpuz tohumlarının vücut sisteminde gerekli olan zengin lif ve mineral kaynakları olduğunu gösterdi. Bu karpuz tohumları gıda ürünlerinde kullanıldığında, önemli tıbbi, sağlık ve ekonomik faydalar sağlayabilir.
Kalp sağlığı
Bir porsiyonun 60 kalori olmasıyla diyet yapanların ve sağlıklı beslenenlerin tercihleri arasında yer alan karpuz, obeziteden kalp hastalıklarına kadar pek çok rahatsızlığa karşı doğal bir koruma sağlar. Karpuzun potasyum ve magnezyum kaynağı olması da kan basıncı üzerinde pozitif etki göstermektedir. Ayrıca sitrulin ve argininin de kalp sağlığı üzerine etkisinden söz edilebilir.
Su kaybını engelleme
%92 oranında su olması dehidrasyonun önlenmesinde yardımcı oluyor. Su oranı yüksek olan karpuz böylece içindeki elektrolitten dolayı güneş çarpmasından korumaktadır.
Kanserden korunma
Diğer meyve ve sebzeler gibi, karpuzlar antioksidan özellikleri sayesinde kanser riskini azaltmada yardımcı oluyor. Likopen, özellikle, Ulusal Kanser Enstitüsü’ne göre, prostat kanseri hücre çoğalmasını azaltmaya yardımcıdır.
Astım önleme
Astımın gelişimindeki risk yüksek miktarda belirli besinleri tüketen kişilerde daha düşüktür. Bu besinlerden biri, karpuz gibi birçok meyve ve sebzede bulunan C vitaminidir.
Cilt
Karpuz cilt için mükemmel bir fayda sağlar, çünkü saça nemli kalmasını sağlayan sebum üretimi için gerekli bir besindir. Karpuzda bulunan A vitamini ayrıca cilt ve saç dahil olmak üzere tüm vücut dokularının büyümesi için gereklidir. Ayrıca, karpuzda bulunan likopen cildi zararlı UV ışınlarından korur.