Öyle eğitime böyle trafik
DÜNYANIN en başarılı eğitim sistemleri üzerine çalışmalar yürüten CIEB yüksek performans gösteren ülkelerin neyi iyi yaptığını analiz ederek 9 önemli ipucunu paylaşıyor. Bunlardan 4 tanesini geçen ayki yazımda belirtmiştim. Bu ay da geri kalanları inceleyeceğiz ama öncelikle geçtiğimiz 10 gün içerisinde yaşanan 3 tane çok çok vahim trafik kazasından bahsetmek gereğini hissediyorum.
Kadirli Karatepe Açık Hava Müzesini gördükten sonra dönüş yolunda otobüs kanala düşerek 14 kişiye mezar oldu. Başından sonuna kadar, hangi yönden bakarsanız bakın, tümüyle cehalet kokan bir kaza.
Özellikle çocukları taşıyan otobüslerde sürücülerin çok daha uyanık, duyarlı olmaları ve de kurallara tamamıyla uymaları gerekir. Bu tür ticari araç kullanan sürücüler kesinlikle genel yetenek testlerine sokulmalı ve başarılı olmayanlara ehliyet/araç verilmemelidir.
Ne yazık ki tüm basın, veliler, okul yönetiminden izin almadan kendi istekleri ile özel olarak bu seyahati ayarladılar gibi manasız bir tartışma konusu yarattı. Aracı sürenin neyi yanlış yaptığını maalesef tartışan yok. Kazayı yapan sanki yine Mars’tan gelen Canavar.
İkinci olay, Yüksekova ‘da sokağa çıkma yasağı bitince bir kentten sabahın 05.30’unda evine gitmek için yola çıkan aileyi götüren aracın yaptığı kaza. Yolda park etmiş bir TIR’ı sollayıp karşıdan gelen araçla burun buruna çarpışan aracın karıştığı kazada 6 kişi öldü. Yine aşırı dikkatsizlik, acemilik, insan hayatını umursamamak ve yine IQ eksikliği.
Hafta sonu olan yine çok dramatik bir kazadan da bahsedeyim.
İzmir’e yapılan bir geziden dönen otobüs hatalı sollama sonucu karşıdan gelen araçla burun buruna çarpışmış ve 10 ölü…
İçi insan dolu bir aracı süren şoför neden ve hangi akla hizmet ederek araç geçmeye çalışır. Böyle bir cahillik ve aymazlık olabilir mi? Eğitim eğitim diye bağırmamın sebebi budur işte. Tüm bu kazalarda, sürücüler kurtulmuş olsalardı, acaba
kazanın oluş nedenleri ile ilgili ne derlerdi çok merak ederim!!!
***
Öğrencilerin çıkmaz sokaklarda kaybolmayacağı bir eğitim sisteminin peşine düşün
Başarılı bir eğitim sisteminde her yol bir diğerine mutlaka bağlanır asla çıkmaz sokak olmaz. Bir öğrenci istediğinde takip ettiği eğitim patikasını sürekli ileriye taşıyabilir. Sistem onu ‘buraya kadar’ deyip başlangıç noktasına döndürmez. Sistem
öğrencinin geçmişte kaçırdığı yeterlilikleri yeniden alması için düzenlenmiştir. Bir öğrenci mühendis ya da beyin cerrahı olmak istiyorsa, ona göre gerekli olan dersleri seçebilir.
***
Bir liderlik programı oluşturun
Başarılı eğitim sistemleri, nitelikli eğitim yöneticilerinin ortaya çıkmasını sağlayacak liderlik yapıları da geliştirir. Bu sistem
farklı becerilere sahip okul liderlerini tespit eder ve onların
gelişmesinde rol oynar. Dünya genelinde profesyonel yöneticilikle ilgili ne biliniyorsa, eğitim dünyasının lider ve yöneticilerinin de bundan faydalanması sağlanmalıdır.
***
Yapılar arasında uyumun gelişmesini sağlayacak meşruluğu ve uygulama gücü olan bir kontrol sistemini inşa edin
Tüm eğitim kurumları arasında koordinasyonu sağlayacak, yasaların uygulanmasında rol alacak, işleyen bir sistem hayati
öneme sahiptir. Eğitimde önde gelen ülkelerde bu, işin başına
seçimle gelen eğitimden sorumlu bakanlıklar tarafından yürütülüyor. Bu kurumlar sadece yasa çıkarırken değil, aynı zamanda bir problem olduğunda hesap verilebilirliği mümkün kılıyor ve güçlendiriyor.
İki ayda toplam 7 önerisini gördük CIEB’nin, gelecek ay iki öneri daha ileteceğim ve sonra Türkiye’de bu önerilerin hangileri şu anda uygulanıyor ona bakacağız.