Kendinizi iyi hissettirecek 6 yoga pozu

 Kendinizi iyi hissettirecek 6 yoga pozu

Dünya Yoga Günü’nüz kutlu olsun. Sadece 15 dakikanızı ayırıp basit pozlarla yoga yapmaya ne dersiniz ?

Beden ve zihin sağlığını koruyabilmenin en iyi yollarından biri de yoga. Her gün sadece birkaç dakikanızı ayırarak sabah güne enerjik başlamanızı sağlayacak 6 yoga pozu, akşamları da stresinizden kurtulmanıza yardımcı olacak.

Not: Eğitmen Elif Balmuk, Sigortacı Gazetesi instagram hesabından uluslararası yoga gününde canlı yayında olacak. Eğitime ulaşmak için tıklayın.

Sukhasana

sukhasana-yoga-pozu

Meditasyon yapabilmek için oturularak yapılan huzur verici rahatlatıcı bir hareket olan Sukhasana, temel meditasyon aşamalarından biridir.

Düz bir zemin üzerinde oturarak uygulanır. Bacaklar hafifçe aralayarak sağ bacak altta ve sol bacak üstte olacak şekilde bağdaş kurulur. Baş ve işaret parmağı birleştirilerek, eller avuç içleri yukarı ya da aşağıya bakacak şekilde dizler üzerine yerleştirilir.

Urdhva Hastasana – Palmiye Ağacı Pozu

Urdhva-Hastasana

Ayaküstü yapılan denge ve esneme duruşlarından biri olan Urdhva Hastasana, omurgayı güçlendirir ve omurga sinirlerinde meydana gelen sıkışmaları rahatlatır.

Derin bir nefes alarak, omuzlarınız ve başınızın üstünden kolları kaldırın ve parmaklarınızı birbirine kenetleyin, nefes verirken ayak parmaklarınıza kadar yükselin. Hareketin içinde en az 10 nefes alın. Ya da nefes alırken kolları yukarı kaldırıp, verirken aşağı indirerek hareketi sürdürün.

Vrksasana- Ağaç Duruşu

Vrksasana

Ayaküstü denge duruşlarından biri olan Vrksasana, kas sinir koordinasyonunu geliştirir. Dengeye odaklanıldığı için zihin sakinleşir, böylelikle stres ve anksiyeteyi uzaklaşır.

Odağın nefeste olması ve bakışların bir noktaya sabitlenmesi dengeyi korur. Ayak tabanı alt bacak ya da üst bacak iç yanından destek almalı. Asla diz hizasına ayak tabanına koyarak dizinizden destek almaya çalışmayın. Eller belinizde ağırlığınızı soldan sağa, sağdan sola gezdirerek dengenizi kontrol edin ve tüm ağırlığınızı sol tarafınızda toplayarak dengelenenin. Bakışlarınızı bir noktaya sabitledikten sonra sağ ayağınızı yerden kaldırın ve sağ dizinizi dışa doğru döndürüp, sağ ayak tabanınızı sol alt bacağınızın içine koyun. Dengenizi sağladıktan sonra ellerinizi belinizden çekip, kolları yukarı doğru uzatın.

Urdhva Mukha Svanasana – Yukarı Bakan Köpek Duruşu

Urdhva-mukha-shvanasana

Yüzüstü yapılan güçlendirici geri esneme duruşlarından biri olan Urdhva Mukha Svanasana; omurgayı, omuzları, kolları ve bilekleri güçlendirir. Sırt ağrılarını hafifletir. Siyatik tedavisini destekler.

Vücut ağırlığının tüm bedene dengeli dağılımı önemlidir. Kol, omuz, sırt, karın, kalça ve bacak kasları hep birlikte çalışarak vücudu zemine paralel yukarıda taşır. Kaslarınızın duruş için hazır olması, eklemlerinizi korur. Sırt kaslarınız ve göğüs kafesi esnekliğiniz izin verdiği kadar üst gövdeyi yukarı doğru uzatın. 

Virabhadrasana II

Virabhadrasana-2

Bacaklara güç ve esneklik kazandıran, dizlerde, ayak bileklerinde ve ayaklarda esnekliği artıran, alt sırt bölgesi ağrılarını rahatlatan Virabhadrasana II düzenli uygulandığında, beden dengesi ve konsantrasyon yetisini de geliştirir.

Bir savaşçı gibi, güç ve özgüven ile yerleşin. Omuzların kalçalar ile hizalı olmalı ve bu duruş esnasında ağırlık dizlere verilmemeli.

Dhanurasana – Yay Duruşu

Dhanurasana

Tüm ön bedeni esneten, sırt kaslarını güçlendiren, duruşu güçlendiren, karın içi organları ve boynu canlandıran Dhanurasana bir okçunun yayına benzediği için yay duruşu olarak adlandırılır.

Karnınızın üzerine yatın. Kollar yanda, avuç içleri yukarı baksın. Nefes vererek dizlerinizi bükün ve topuklarınızı kalçalarınıza mümkün olduğu kadar yaklaştırın. Ellerinizle arkaya uzanın ve ayak bileklerinizden tutun, ayak üzerinden tutmayın. Dizlerinizi kalçalarınız genişliğinde aralayın ve duruş boyunca bu aralığı koruyun. Nefes alın ve güçlü bir şekilde topuklarınızı kalçalarınızdan uzağa ve kalçalarınızı da yerden yukarı kaldırın. Üst gövdenizi ve başınızı da yerden kaldırın. Kuyruksokumunu yere doğru bastırın. Sırt kaslarınızı sıkmayın omuz başlarını kulaklardan uzaklaştırın. İleri doğru bakın.

İlginizi Çekebilir